Най-старите мумии в света не са открити в Египет

6935
Най-старите мумии в света не са открити в Египет
Снимка: Heretiq / CC BY-SA 2.5

Древните египетски мумии получават цялата известност и слава, но хората от културата Чинчоро от чилийската пустиня Атакама са първите, които мумифицират своите мъртви, пише IFL Science.

Най-ранният известен пример за мумия Чинчоро датира от около 5050 г. пр.н.е. – това е повече от 7000 години. Но в региона има още по-стари естествено мумифицирани хора, които датират от 7020 г. пр. н. е., когато хората от Чинчоро са използвали безводната пустиня, за да запазят своите мъртви.

ОЩЕ: 25 000 години. Най-древната пирамида в света пренаписва историята

Чинчоро са били общество от ловци събирачи, живели близо до северния бряг на пустинята Атакама. Те били запалени рибари, а храната им е била богата на морски дарове. Името им се превежда като „пустинни мрежи“, което се отнася до начина, по който са хващали риба.

Тяхната родина е в покрайнините на пустинята Атакама. Тази южноамериканска пустиня е една от най-безводните, една от най-сухите на земното кълбо. Тя се намира под постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които са пречка за образуването на валежи. Регионът е сух от 10 - 15 милиона години и някои части на пустинята може би не са виждали значителни валежи в продължение на 401 години между 1570 и 1971 г.

Животът в тези условия не е лесен за хората – или за всяка друга форма на живот – но хората от Чинчоро се възползвали от свръхсухата среда.

Смята се, че те са пренасяли починалите си близки в пустинята, където изключително сухите условия предотвратяват разлагането, като по такъв начин естествено мумифицират телата.

Най-старата от тези мумии датира отпреди около 9000 години. Открита е в устието на сухото дере, наречено „Ача“, на около 5 километра (3 мили) източно от брега на Арика, Чили. Голяма част от тялото се е разпаднала, но научните изследвания са успели да разкрият, че то е принадлежало на мъж, починал на около 25 - 30-годишна възраст. Той е станал известен като Човека Ача.

Привидно вдъхновени от този естествен процес на съхранение, хората от Чинчоро по-късно започнали изкуствено да мумифицират своите човешки останки. Примерът за умишлено мумифицирано тяло датира от около 7000 години.

Според ЮНЕСКО обектите на Чинчоро, датиращи от 5450 г. пр.н.е., са свързани с известни изкуствено мумифицирани човешки тела. Много от тези мумии остават в забележително добро състояние, все още украсени в ярките дрехи и декорации на тяхната отдавна изгубена култура.

„Гробовете разкриват, че Чинчоро непрекъснато са обновявали своите практики за мумифициране, за да създават изкуствени мумии, които притежават изключителни материални, скулптурни и естетически качества, като отразяват фундаменталната социална роля на мъртвите в човешкото общество“, обяснява ЮНЕСКО.

ОЩЕ: Неприлична двуметрова статуя на мъж е открита в Карахан тепе

Всичко това се е развивало хилядолетия преди мумифицирането да бъде усъвършенствано от древните египтяни от другата страна на земното кълбо. През януари 2023 г. археолози в Египет разкриха около 4300-годишни мумифицирани останки, които те приветстваха като най-старата мумия, откривана някога в страната.

Пустинните гробища, където древните Чинчоро са погребвали своите мъртви, са обявени от ЮНЕСКО за обект на Световното наследство през 2021 г. Но тези умопомрачителни реликви са изправени пред несигурно бъдеще. Съобщава се, че в резултат на изменението на климата много от мумиите са се разпаднали, като някои дори са се превърнали в „отвратителна черна утайка“.

Мумиите Чинчоро може да са оцелели хиляди и хиляди години, но да се надяваме, че ще могат да преживеят следващия век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com