Нанотехнология използва енергията на светулките

36069
Нанотехнология използва енергията на светулките

Някой ден може да се радваме на разноцветни светещи джаджи, които не използват електричество или батерии, пише sciencedaily.com.

Учени от университета в Сиракуза са намерили нов начин да се използва естествената светлина, произведена от светулките (наречена биолуминесценция) като използват нанотехнология. Техният метод е 20 до 30 пъти по-ефективен от всички останали до момента.

Социализирането на човека го е направило по-умен

Усвояването на работата в екип може би дава обяснение защо човешкият мозък е станал по-голям. Това установи ново проучване, съобщава "Ф...

„Светлината на светулките е един от най-добрите примери за биолуминесценция в природата. Тя е изключително ярка и ефективна. Ние намерихме нов начин да извличаме от биологичното за необиологични приложения, като манипулираме интерфейса между биологическите и небиологическите компоненти”, обяснява Матю Майе, който е един от участниците в проекта.

Светулките произвеждат светлина посредством химична реакция между луциферин и неговият двойник ензимът луцифераза. Учените прикрепват ензима към нанородна повърхност; луциферинът, който се добавя по-късно служи като гориво. Енергията, която се освобождава при взаимодействието на ензима и горивото, се прехвърля в нанородите, като ги кара да светят. Процесът се нарича Биолуменсцентен резонантен трансфер на енергия.

Допълнителни изследвания разработват методи за поддържане на химическата реакция и предаването на енергия за по-дълъг период от време. Майе смята, че системата има големи обещания за бъдещите технологии, които ще преобразуват директно химическата енергия в светлина. Както ни се струва идеята за светещи нанороди, като заместители на LED светлините, вече не звучи само като тема от научната фантастика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com