Не е "географски кретенизъм", ами е сложно!

6387
Не е "географски кретенизъм", ами е сложно!
Снимка: СО

Картите на метрото и друг обществен транспорт в големите градове са непоносимо сложни за човешкото възприятие. До този извод са стигнали физици и математици от Оксофрд, публикували статия в сп. Science Advances.

Чувството на загуба на ориентация при движение в мегаполис не е просто следствие на "географски кретенизъм", твърдят учените. Те са анализирали транспортните мрежи на 15 града на планетата (включително Токио, Париж, Ню Йорк и Москва) и са изяснили, че разбирането на тези карти и изграждането на маршрут по тях често е несъвместимо с когнитивните способности на човека.

Защо голям мозък е добре? (ВИДЕО)

Споровете, доколко интелектът зависи от обема на мозъка, не стихват вече много години. Някои смятат, че няма никаква зависимост, като п...

Оказва се, че при планиране на маршрута хората са способни да обработват най-много осем бита информация. В зрителната памет се задържат четири обекта – началната и крайната точка на маршрута, а също и две прекачвания. Но до 80 процента от пътуванията из градовете изискват запомняне на девет и повече бита.

Учените дават аналогия с числото на Дънбар – ограничение на количеството постоянни социални връзки, които човек е способен да поддържа. Социалните контакти изискват знания за отличителните черти на индивида, неговия характер, както и социалното положение, което изисква значителни интелектуални способности.

Числото на Дънбар се смята за равно на 150. Аналогично на картите за обществен транспорт трябва да има не повече от 250 точки, а картите на повечето големи градове са доста по-наситени с информация.

Този проблем възниква поради прекалено голямото количество прекачвания между различни видове транспорт. Ако към изчисляването на маршрута на метрото се добавят автобуси и трамваи, неговото построяване става прекалено сложно за човешкия разум, отбелязват учените.

Тренировките повишават пластичността на мозъка

Учени от Италия са стигнали до извода, че физическите упражнения могат да повишат пластичността на главния мозък при възрастни хора. Н...

Програми от типа на Google Maps прехвърлят тази задача на компютъра, но в много ситуации (в метрото в непознат град, например) човек може да се лиши от достъп до интернет и да му се наложи да си определя маршрута самостоятелно, по карта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com