Нов метод установява колко са тежали динозаврите

5853
Нов метод установява колко са тежали динозаврите
Снимка: Getty Images/Guliever

Метод за оценка на теглото на динозаврите разработиха изследователи от Австралия и Канада. Според тях известният тиранозавър рекс е тежал около 7 тона. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Biological Reviews“, предаде БГНЕС и представи подробностите.

Палеонтолозите отдавна спорят как да се изчисли телесното тегло на динозаврите, които са изчезнали преди 66 милиона години и от които са оцелели само костите. Всъщност костните останки могат да се използват за оценка на размера на животните, но не и на теглото им.

Динозаврите са били полуводни животни

Огромният африкански хищник Спинозавър е прекарал голяма част от живота си във водата, задвижван от опашка, подобна на лопатка, като е ...

„Размерът и телесното тегло определят почти всеки аспект от живота на животното, включително неговото хранене, възпроизводство и движение“, казва в съобщение на Кралския музей в Онтарио ръководителят на изследването д-р Николас Кампионе от Изследователския център на Университета в Ню Ингланд за палеонауки. Той е категоричен: "Добрата оценка на телесното тегло на динозаврите е солидна основа за ретроспективно проучване и разбиране за техния живот. Трябва да се уверим, че правилно възпроизвеждаме историята на тези праисторически животни. Това важи особено за масивни динозаври, които нямат аналози в съвременния свят".

Има два основни начина за оценка на масата на вкаменелостите на животни: мащабиране и реконструкция. Първият сравнява размера на костите - например обиколката на раменната кост или бедрото - с костите на съвременните гръбначни животни, което позволява заключения относно обема и масата на крайниците и други части на тялото. Във втория случай учените първо създават триизмерни реконструкции и след това приблизително оценяват масата.

И двата метода са научно обосновани, но понякога дават много различни резултати. Например, масовата оценка за най-големия сухоземен хищник за всички времена, тиранозавър рекс, варира от 3 до 18 тона.

Учените, ръководени от д-р Кампионе, анализирали обширната база данни за оценки на телесната маса на динозаврите, която събира резултати от изследвания от 1905 г. и ги обработва с помощта на различни математически методи.

Откриха причината за изчезването на динозаврите

Гигантски метеорит, а не вулканична активност е причината за изчезването на динозаврите. До този извод са достигнали палеоклиматолози о...

Оказало се, че най-точните цифри се получават с помощта на интегриран подход, който използва и двата метода наведнъж.

„Всъщност двата подхода се допълват, а не си противоречат“, отбелязва д-р Кампионе.

Учените изчисляват, че възрастен тиранозавър е тежал приблизително 7 тона. Тази оценка съответства както на реконструкцията, така и на мащабирането на костите на крайниците. Като цяло, отбелязват учените, масата му е варирала от пет до десет тона, тъй като тиранозаврите, както и хората, са били различни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно