Ново проучване: Могат ли две антитела да премахнат нуждата от бустери срещу COVID-19?

3534
Ново проучване: Могат ли две антитела да премахнат нуждата от бустери срещу COVID-19?
Снимка: iStock

Израелски учени твърдят, че са идентифицирали антитела, които са толкова мощни в неутрализирането на коронавируса, че биха могли да премахнат нуждата от повече подсилващи ваксини (бустери).

Изследователски екип от университета в Тел Авив е направил експеримент с множество антитела и е открил, че две от тях неутрализират всички известни щамове на коронавируса, включително Делта и Омикрон, в лабораторни условия. Проучването е наскоро рецензирано и публикувано през август в научното списание Communications Biology.

Коронавирусът в България: Сериозен спад в процента на положителните тестове

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи като абсолютно число, но намаля като процент. 747 са новите заразе...

Вливането на антитела (терапия с моноклонални антитела) вече се използва за лечение на пациенти с COVID-19. Микробиологът д-р Наталия Фройнд, която ръководи новото проучване, заявява, че идентифицираните от нейния екип антитела могат да се използват за приготвяне на особено силна инфузия. Въз основа на резултатите им в лабораторни условия антителата биха могли да донесат допълнителна защита, която към момента се осигурява от бустерните ваксини. Това може да направи ненужни подсилващите инжекции, казва Фройнд, цитирана от The Times of Israel.

ОЩЕ: Колко различни и ефективни са Омикрон ваксините: Въпроси и отговори

"Инфекцията с COVID-19 може да причини сериозно заболяване и ние знаем, че осигуряването на антитела в първите дни след заразяването може да спре разпространението на вируса", добавя д-р Наталия Фройнд. "Следователно е възможно чрез ефективно лечение с антитела да не се налага да осигуряваме бустерни дози на цялото население всеки път, когато се появи нов вариант", твърди тя.

Според Фройнд причината за успеха на двете антитела на техническо ниво, изглежда, се дължи на това, че те се свързват с различна част от шиповия протеин на коронавируса в сравнение с повечето други антитела - т.е. с други белтъци на вируса.

Новото изследване е резултат от проучвания, започнали в лабораторията на д-р Фройнд през октомври 2020 г. В сътрудничество с докторантите Майкъл Мор и Руофан Лий тя е секвенирала всички В-клетки на имунната система от кръвта на хора, които са се възстановили от оригиналния вариант на COVID-19 в Израел, и е изолирала 9 антитела, които организмите им са произвели. След това двете най-успешни антитела са били тествани срещу редица варианти на коронавируса и резултатите показват, че действат доста добре срещу всички тях.

Одобрените в Европа ваксини срещу "Омикрон" не са достъпни за хора без нито една доза

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикуваха съвместно из...

"Според нашите открития ефективността на първото антитяло - TAU-1109, при неутрализирането на варианта „Омикрон“ е 92%, а при неутрализирането на „Делта“ - 90%", казва Фройнд. "Второто антитяло - TAU-2310, неутрализира варианта „Омикрон“ с ефикасност 84%, а „Делта“ - с ефективност от 97%".

Антителата са наречени TAU, тъй като са идентифицирани в университета в Тел Авив (Tel Aviv University).

За да се увери, че лабораторната ѝ работа е извършена правилно, д-р Фройнд изпраща антителата за проверка на ефективността им срещу живи вируси в лаборатории в Калифорнийския университет в Сан Диего. Праща ги и за допълнителни тестове в медицинския факултет на университета Бар-Илан в Галилея. Изследванията там потвърждават откритията ѝ.

Наталия Фройнд казва, че антителата очевидно осигуряват силна защита, тъй като предотвратяват инфекцията веднага след възстановяването, но след това отслабват и имунитетът намалява. Според нея е логично да се инвестира в изкуствено повишаване на антителата. Надява се да направи точно това с идентифицираните от нея антитела.

"По причини, които все още не разбираме напълно, нивото на антителата срещу COVID-19 намалява значително след три месеца", обяснява тя. "Ето защо хората се заразяват отново и отново, дори след като са били ваксинирани три пъти“.

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през зимата

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през тази зима, обявиха от Европейската агенция по лекарствата, цитирани от БНР...

Лечението с антивирусни моноклонални антитела се разработва още от първоначалните етапи на пандемията. Днес проф. Радостина Александрова коментира изследването на д-р Наталия Фройнд пред БНТ и предупреди, че разработката на моноклонални антитела не е лесен процес, а самите те не са евтин препарат и достъпността им е далеч по-трудна от тази на ваксините срещу COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com