„Огледалото на дявола“ на окултиста Джон Ди се оказа свързано със страховит ацтекски бог

8516
„Огледалото на дявола“ на окултиста Джон Ди се оказа свързано със страховит ацтекски бог
Снимка: Unplash

Джон Ди, придворният астроном и съветник на английската кралица Елизабет I, е бил дълбоко обсебен от окултизма и магията и се е опитвал да общува с призраци, използвайки т.нар. „духовно огледало“, изработено от полиран обсидиан.

Днес рядката и чудновата вещ се съхранява в Британския музей в Лондон. Въпросите около нея винаги са били много – редица учени са искали да надникнат в тайните около този загадъчен предмет, както и по какъв начин Ди се е сдобил с него през XVI век. Наскоро бе обект на обширно изследване, което установи истинския, забулен в тайнственост произход на „Дяволското огледало“.

Полирано от двете страни, с почти перфектно кръгла форма и тегло около 882 грама, огледалото е снабдено с перфориран квадратен език в горната си част, дълъг едва 33 мм, който може би е служил като дръжка.

Геохимичният анализ на ценната вещ е позволил на изследователите да свържат обсидиана, от който тя е изработена, с този в Пачука, Мексико – обект, който е бил активно разработван от ацтеките. Очевидно артефактът действително е бил дело на ацтеките, а не копие, направено от европейски обсидиан, е отбелязано в научния доклад.

Чертежи на подобни огледала могат да бъдат открити в Codex Tepetlaoztoc – живописен ръкопис на ацтеките, създаден през XVI в. и показващ, наред с всичко останало, и злоупотребите на испанските конкистадори с местното население.

Гигантски храм на ацтеките бе открит в Мексико Сити (Видео)

Гигантски храм на ацтекски бог на вятъра и зала, в която ацтеките са играли кървави игри с топка, бяха открити в центъра на Мексико С...

Ацтеките са използвали огледала от обсидиан, за да надникнат в бъдещето и за различни религиозни ритуали. Тези огледала са тясно обвързани с един бог, наричан „Пушещото огледало“ на езика науатъл, който в ацтекския пантеон е изпълнявал ролята на бог на магьосниците.

„Той често е изобразяван с отрязан ляв крак. На мястото на липсващия крайник има огледало от обсидиан", казва водещият автор на изследването Стюарт Кембъл, професор по близкоизточна археология в Университета в Манчестър, САЩ.

Обсидианът се среща само в много специфични вулканични места. Геохимичният анализ показва, че огледалото на Ди е близко до проби от Пачука, регион в Мексико, който е бил под контрола на ацтеките и "е бил най-силно експлоатираният" от известните обсидианови ресурси на империята на ацтеките, се казва още в проучването, публикувано в Live Science.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно