Опасение: Преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 не са напълно защитени от новите варианти на вируса

2476
Опасение: Преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 не са напълно защитени от новите варианти на вируса
Снимка: iStock/Guliver

Разрастването на пандемията от COVID-19 улеснява появата на нови варианти на коронавируса, които частично избягват изградения имунитет на човека. Вече има пет ваксини, които изглеждат по-малко ефективни срещу варианта на вируса, открит за първи път в Южна Африка и регистриран вече в 40 страни. Така според научната общност преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 не са напълно защитени от новите мутации на коронавируса, пише испанският национален ежедневник El Pais в своя статия, представена от агенция Фокус.

Миналата сряда лекари във френска болница съобщиха за първия потвърден случай на сериозна реинфекция с южноафриканския вариант на коронавируса. Това даде основания на учените да предупредят, че повече от 100-те милиона души, които вече са преодолели COVID-19 и повече от 175-те милиона, които са били ваксинирани, не могат да бъдат напълно защитени от нови версии на коронавируса.

Лекари в Тексас: Ваксините може да се развалят

Лекарите в Тексас се опитват да разпространят и поставят над 8000 дози от ваксина, които могат да се развалят поради проблеми с оборудв...

Френският случай е обезпокоителен. През септември миналата година 58-годишен мъж, астматик, се заразява с коронавирус, но го изкарва с лека температура и затруднено дишане. През януари обаче той е приет в болница близо до Париж и интубиран след реинфекция с южноафриканския вариант. Самите лекари подчертават, че от началото на пандемията в света са потвърдени само три дузини реинфекции, повечето от които са преминали по-леко от първата инфекция. Същевременно обаче те предупреждават, че това е „вероятно подценена" цифра.

„Има убедителни доказателства, че вече предадената инфекция с оригиналния вирус не предпазва от реинфекция с варианта B.1.351 (този, открит в Южна Африка)“, предупреждава доктор Шабир Мадхи от Йоханесбург. Мадхи води изпитание на ваксината от американската компания Novavax, което даде неочаквани предварителни резултати. В него половината от 4400 участници са получили инжекции със солена вода. Около 700 от тях са били заразени с COVID-19 преди месеци, преди новият вариант да се появи в Южна Африка. В неваксинираната контролна група хора, които никога не са имали COVID-19, и в тази с прекарали заболяването, са били заразени или реинфектирани един и същи брой хора - около 4%.

Припомняме, че в средата на декември британските власти съобщиха за появата през есента на два нови щама на SARS-CoV-2 с мутация N501Y, която позволява на вируса да се закрепи по-здраво за ACE2 рецепторите, през които влиза в човешките клетки. За пръв път вариантът е засечен в Уелс през септември миналата година и нивото на разпространението му първоначално е доста ниско.

Според научни данни, в края на октомври миналата година вариантът преминава през още 17 мутации и след това започва бързото му разпространение във Великобритания, където в момента е доминиращ щам. Наблюденията сочат, че той се разпространява около 1,7 до 2 пъти по-бързо в сравнение със съществуващите щамове на SARS-CoV-2 и вече е проникнал в редица страни в Европа и Азия. В Бразилия и в Република Южна Африка са открити местни щамове с подобен набор мутации.

Отговорът кога ще свърши коронавирусът и ще дойде старото нормално

Наясно ли сте кога ще приключим с коронавируса като общество - в България, в Европа, по света? Ако не сте се замисляли, много е просто ...

Екип учени, в който участва Оливие Шварц, научен директор на Института "Пастьор" в Париж, откриха сериозни различия в характера на действие на антителата срещу британската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при експерименти с кръвна плазма от 83-ма жители на Орлеан, прекарали COVID-19. Опитите показали, че антителата могат да противодействат на всички разновидности на SARS-CoV-2, но ефективността много се различава и това се проявява особено отчетливо при ниски концентрации на неутрализиращите молекули.

Антителата добре неутрализират британската разновидност на коронавируса и класическия щам D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая. В същото време 40 на сто от пробите на преболедувалите не са успели да неутрализират южноафриканския вариант на SARS-CoV-2 - т.е. те се разболяват отново, но не е изчислено колко тежко ще протече заболяването. Почти същият е резултатът от проби на хора, имунизирани с ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech - заключението обаче е, че въпреки това ваксината пази от сериозно протичане на COVID-19 и хоспитализация в тези 40% от случаите, в които не спира изцяло вируса. Важно е да се напомни, че 2 седмици след поставяне на втората доза вече има развит най-силен имунен отговор - и дори при южноафриканския вариант 60% от ваксинираните успяват да му противостоят напълно. Има направено изследване и за РНК ваксината на Moderna (технологията е като тази на "Комирнати") и тя показва 5 до 10-пъти по-слаб ефект срещу южноафриканския вариант на коронавируса.

Освен това ваксината "Комирнати" не пречи на новите щамове да проникват в носа и да се размножават в неговите клетки. Шварц и колегите му се надяват последващи изследвания да успеят да установят дали това е характерно и за други ваксини, както и да се определят последиците от подобно частично проникване на вируса в човешкия организъм. И още - основното притеснение е т.нар. мутация E484K. Точно тя е тази, която позволява на коронавируса по-успешно да се крие от антителата ни и да заразява. Тя е открита както в южноафриканския, така и в бразилския (P.1 и P.2) вариант на коронавируса, но вече се появява и при британския вариант - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Изрично в изследването е посочено, че не е проучен ефектът на т.нар. кръстосан клетъчен имунитет и се казва, че той може да реагира по-силно и добре от т.нар. хуморален имунен отговор т.е. този, осигуряван от антитела!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com