Откриха ли учените истината за древния Содом?

4476
Откриха ли учените истината за древния Содом?
Снимка: Pixabay

Библейските „градове на греха“ Содом и Гомора може да са били унищожени от метеорит, избухнал в облаците, който е изпепелил всичките 8 000 жители, показва любопитно ново проучване.

Гигантската космическа скала избухнала над града преди 3650 години, създавайки огнена топка. Учените казват, че същото събитие може да е в основата и на историята за рухването на стените на Йерихон, тъй като този град е бил само на 30-тина километра, съобщи сп. „Сайънтифик рипортс“.

В Библията се казва, че Бог е бил разярен от безчестието на жителите на Содом и Гомора и е излял върху тях „огън и сяра“. Сега изглежда са намерени твърди доказателства, че по онова време наистина се е случило знаменателно „небесно събитие“. Космическото бедствие е опустошило северния бряг на долината на река Йордан, изравнявайки със земята огромен град от 100 акра. То също така е  унищожило и други градове и множество малки села.

Епицентърът в Йордания се намира в обекта, познат днес като Тал ел-Хамам - изравнен със земята древен дворец с вспомагателни постройки. Взривът е настъпил на около 4 км над земята. Дори на това разстояние той е създал ударна вълна, движеща се със скорост 1000 км/ч. Това би изравнило със земята повечето сгради. Нито един от 8000 жители не би могъл да оцелее след първоначалния взрив или при температурите, при които скалите са се топели.

Откритите човешки останки показват, че са били взривени или изгорени, с изключителна фрагментация на костите. „Видяхме доказателства за температури от над 2000 градуса по Целзий“, казва водещият автор на изследването професор Джеймс Кенет от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Международният екип е открил също строителни материали и парчета керамика, разтопени до стъкло. Калните тухли са имали топлинни мехурчета. Всичко това е индикация за необичайно високи температури, които биха настъпили по време на библейския разказ за унищожаването на Содом и Гомора. По онова време не е съществувала технология, създадена от човека, която би могла да причини такива поразяващи щети.

„Има доказателства за голяма космическа огнена топка, близо до Тал ел-Хамам“, казва проф. Кенет. Той сравнява изключителното събитие с 12-тонния метеорит от Тунгуска през 1908 г., унищожил 80 милиона дървета на 830 квадратни мили в Източен Сибир. Това би било подобно и на случилото се с динозаврите, но в много по-малък мащаб.

Допълнително доказателство беше предоставено чрез идентифициране на разтопени метали, включително желязо и силициев диоксид, в проби от почвата и утайки. Селището е било част от ранна цивилизация в продължение на хиляди години. 

„Мисля, че едно от основните открития е кварцът. Това са пясъчни зърна, съдържащи пукнатини, които се образуват само при много високо налягане. Това означава, че е имало невероятно налягане, за да се напукат кварцовите кристали. Кварцът е един от най-твърдите минерали“, обяснява Кенет.

В Англия откриха метеорит, по-стар от Земята

Малка отломка от скала, намерена в поле в Глостършир в западната част на Англия, се оказа древен метеорит, пише РИА Новости. Учените из...

Смята се, че метеоритът се е разбил при контакт със земната атмосфера. „Възможно е [ударът] да е засегнал частично Мъртво море, което е богато на сол“, казва Кенет. 

Смята се, че заради почвата с висока соленост през бронзовата епоха местните градове са били изоставени. Населението е спаднало от десетки хиляди до може би няколкостотин номади. Нищо не можело да расте в тези по-рано плодородни почви и това принудило хората да напуснат района за стотици години. Доказателства за ново заселване в Тал ел-Хамам и близките околности се появяват отново през желязната епоха, приблизително 600 години след внезапното опустошение на градовете.

Продължава научният дебат дали Тал ел-Хаман е бил библейският град Содом. В Старозаветната книга Битие Содом и Гомора са унищожени от Бог заради това колко зли са станали техните жители. Един от тях, Лот, бил спасен от два ангела, които му заповядали да не поглежда назад, докато бяга. Но съпругата на Лот се забавила и се превърнала в стълб от сол. Междувременно огън и сяра падали от небето; унищожени били множество градове; плътен дим се издигал от огньовете; жителите на града били избити, а местните култури - унищожени, което звучи като разказ на очевидец за събитие с космическо въздействие.

„Всички наблюдения, изложени в Битие, съвпадат с космическа огнена топка. Но не разполагаме с научно доказателство, че този разрушен град наистина е Содом от Стария завет“, казва Кенет.

Изследователите смятат, че бедствието е породило устна традиция, вдъхновила писменото описание в Книгата Битие. Може да е в основата и на историята за изгарянето на Йерихон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com