Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха селище в Турция, унищожено от минойското изригване

28 декември 2021, 14:25 часа • 6145 прочитания

Археолози са открили в околностите на турския град Чешме следи от древно селище, унищожено от цунами – едно от последствията от минойското изригване. То се е случило през 1628 г. пр.н.е. и е унищожило минойската цивилизация на остров Крит. Находката говори за необичайно големия мащаб на последствията от това бедствие, пишат учени в научното списание PNAS, съобщава ТАСС.

"Разкопките показват, че бедствието на Санторини, случило се на 230 км от брега на Чешме, е унищожило това процъфтяващо крайбрежно селище. Катаклизмът не само е унищожил домовете и е отнел живота на много местни жители, но е и покрил пристанището и всички крайбрежни структури с отломки. Това ги е направило негодни за много дълго време", пишат учените.

Минойско се нарича изригването на вулкана Санторини, случило се в края на XVII век пр.н.е. Вследствие на това изригване се е образувало гигантско цунами, заляло съседния Крит, а отломки от вулканични скали и пепел били изхвърлени на огромно разстояние. Всичко това, както смятат историците, е унищожило крито-минойската цивилизация, повлияло е на благосъстоянието на жителите на Древен Египет и други средиземноморски страни, а също така е породило легендата за Атлантида.

Археолози под ръководството на доцента от Университета в Хайфа (Израел) Бевърли Гудман-Чернов са открили следи от това бедствие край бреговете на съвременния турски град Чешме, където в древността е имало голямо търговско пристанище. Градът се намира на 230 км от Санторини. По-рано археолозите вече са откривали следи от пепел, цунами и вулканични изхвърляния по бреговете на Егейско море, но не са намирали следи, че това бедствие е повлияло негативно върху живота на древните хора.

Калдерата на Санторини. Снимка: Sokoban / Public Domain

При разкопки край Чешме учените са открили седиментни скали от минойския период с доста необичаен състав. Те съдържали черупки, корали и камъни, изхвърлени от три различни цунами, частици вулканична пепел, инструменти, руини от сгради, както и кости на животни и хора. Анализът показал, че съставът на пепелта е идентичен с изхвърлянията от вулкана Санторини. Това говори, че катаклизмът е унищожил не само цивилизацията на остров Крит, но и селище в Мала Азия, разположено на 230 км североизточно от Санторини.

Учените се надяват, че по-нататъшното изучаване на намерените останки ще помогне да се изяснят причините за смъртта на собствениците им и да се разбере защо местните жители впоследствие са изоставили тази част от пристанището и тя е останала безлюдна минимум за век. Засега археолозите свързват това с факта, че тройният удар на цунами е променил местния ландшафт толкова много, че всички крайбрежни зони са станали опасни за акостиране на кораби или просто негодни за живот.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес