Откриха селище в Турция, унищожено от минойското изригване

6390
Откриха селище в Турция, унищожено от минойското изригване
Снимка: Yosh Ginsu / Unsplash

Археолози са открили в околностите на турския град Чешме следи от древно селище, унищожено от цунами – едно от последствията от минойското изригване. То се е случило през 1628 г. пр.н.е. и е унищожило минойската цивилизация на остров Крит. Находката говори за необичайно големия мащаб на последствията от това бедствие, пишат учени в научното списание PNAS, съобщава ТАСС.

"Разкопките показват, че бедствието на Санторини, случило се на 230 км от брега на Чешме, е унищожило това процъфтяващо крайбрежно селище. Катаклизмът не само е унищожил домовете и е отнел живота на много местни жители, но е и покрил пристанището и всички крайбрежни структури с отломки. Това ги е направило негодни за много дълго време", пишат учените.

Минойско се нарича изригването на вулкана Санторини, случило се в края на XVII век пр.н.е. Вследствие на това изригване се е образувало гигантско цунами, заляло съседния Крит, а отломки от вулканични скали и пепел били изхвърлени на огромно разстояние. Всичко това, както смятат историците, е унищожило крито-минойската цивилизация, повлияло е на благосъстоянието на жителите на Древен Египет и други средиземноморски страни, а също така е породило легендата за Атлантида.

Археолози под ръководството на доцента от Университета в Хайфа (Израел) Бевърли Гудман-Чернов са открили следи от това бедствие край бреговете на съвременния турски град Чешме, където в древността е имало голямо търговско пристанище. Градът се намира на 230 км от Санторини. По-рано археолозите вече са откривали следи от пепел, цунами и вулканични изхвърляния по бреговете на Егейско море, но не са намирали следи, че това бедствие е повлияло негативно върху живота на древните хора.

Калдерата на Санторини. Снимка: Sokoban / Public Domain

При разкопки край Чешме учените са открили седиментни скали от минойския период с доста необичаен състав. Те съдържали черупки, корали и камъни, изхвърлени от три различни цунами, частици вулканична пепел, инструменти, руини от сгради, както и кости на животни и хора. Анализът показал, че съставът на пепелта е идентичен с изхвърлянията от вулкана Санторини. Това говори, че катаклизмът е унищожил не само цивилизацията на остров Крит, но и селище в Мала Азия, разположено на 230 км североизточно от Санторини.

Учените се надяват, че по-нататъшното изучаване на намерените останки ще помогне да се изяснят причините за смъртта на собствениците им и да се разбере защо местните жители впоследствие са изоставили тази част от пристанището и тя е останала безлюдна минимум за век. Засега археолозите свързват това с факта, че тройният удар на цунами е променил местния ландшафт толкова много, че всички крайбрежни зони са станали опасни за акостиране на кораби или просто негодни за живот.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com