Откриха тайната на отравянето на 100 млн. души в Азия

14117
Откриха тайната на отравянето на 100 млн. души в Азия

Геофизици от САЩ разгадаха тайната на отравянето с арсен в продължение на няколко десетилетия на повече от сто милиона души в Южна и Югоизточна Азия. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Nature Geosciences, съобщава Станфордският университет.

В някои райони на Бангладеш, Индия, Камбоджа, Мианмар, Виетнам и Китай съдържанието на арсен в питейната вода превишава препоръчаните от Световната здравна организация норми 20-100 пъти. Това води до периодични масови отравяния сред местното население.

"Арсенът" в минералната вода не спря туристите в Огняново

Спекулациите с наличието на арсен в минералната вода в курортното село Огняново не са повлияли на туристопотока към селото. Това съобщи...

Според геофизиците арсенът попада във водата в съответните условия за неговото освобождаване в резултат на метаболизма на бактерии, които в условията на отсъствието на кислород използват арсен и железен оксид в качеството на алтернативно средство за дишане.

В резултат на това протича отделяне на токсина и неговото постъпване в подпочвените води.

Първоначално арсенът е свързан със съединения на железния оксид, попадащи в реката в района на нейния извор в Хималаите, и в това състояние се натрупва в наносите на водоносния комплекс в делтата на Меконг.

За учените не бил ясен източникът на енергия, който води до разпад на първоначално безопасното съединение на железен оксид и арсен. Това може да е растителен материал, разположен както близо до повърхността, така и дълбоко в недрата на делтата на Меконг.

НПО: Арсен и тежки метали тровят Златица

Жителите на Златица са подложени на вредни въздействия от отровния концентрат превозван от мината в Челопеч до гара Златица без да се...

За изясняване учените повели полеви експерименти. Те взели проби от различни типове среди в делтата на Меконг в Камбоджа. Първият бил от повърхностните водно-блатисти зони, насищани с дъждовна вода в ограничена част от годината, а вторият – от зони, които се насищат с вода през цялата година. Изследването на учените установило, че през сухите периоди бактериите преработват растителния материал, използвайки кислород, и не произвеждат арсен.

В сезона на дъждовете микроорганизмите преминават към друг тип метаболизъм. Според учените основна роля в замърсяването с токсини играят не повърхностните микроби, а дълбочинните, които изпитват постоянен недостиг на кислород.

В същото време антропогенният фактор може да провокира създаването на условия, в които бактериите от повърхностните води започват също да произвеждат арсен. По-конкретно изменението на хидрологията в региона (строителството на язовири) може да промени концентрацията на арсен до опасни условия, допълва Lenta.ru.

 

Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен

Спрете арсена в Крумовград. С този призив се обръща Български център за зелена икономика, ПП Зелените – Пловдив към здравния мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно