Откъде знаем, че времето съществува?

8424
Откъде знаем, че времето съществува?
Снимка: iStock

Свикнали сме да живеем с идеята, че целият ни живот е време. Но как да разберем, че то наистина съществува? Склонни сме да приемаме времето за даденост. Но как да разберем, че то е реално?

Будилникът звъни сутрин. Вземате сутрешния автобус, за да стигнете до офиса. Правите почивка за обяд. Вечерта се връщате с автобуса. Отивате да бягате за един час. Вечеряте. Отивате да спите. Всичко отново се повтаря. Празнувате рождени дни. Раждат се нови държави, възникват и падат империи. Цялото човешко съществуване е свързано с хода на времето. Но не можем да го видим и не можем да го докоснем. Как тогава да разберем, че наистина съществува?

Времето наистина ли съществува?

Към днешна дата класическата Нютонова теория за времето, според която времето е постоянно във Вселената, все още се явява добро приближение към това как хората възприемат времето в ежедневието си. Ние всички възприемаме времето по един и същи начин и всички синхронизираме часовниците си по един и същи начин, независимо къде се намираме, било то Лондон, Токио или Буенос Айрес.

Физиците обаче са осъзнали, че времето всъщност може да се държи по различен начин и не толкова последователно, колкото е смятал Нютон. „Когато говорим за време, трябва да мислим и за пространството – те вървят ръка за ръка – казва Казуя Кояма, физик от университета в Портсмут. – Не можем да ги разделим и как един обект се движи в пространството, определя как той възприема времето.“

Казано накратко, времето зависи от вашата скорост в пространството като наблюдател съгласно общата теория на относителността на Айнщайн. Освен това, според ОТО, гравитацията на голям обект може да повлияе на това колко бързо тече времето. Оттогава има много експерименти, които доказват това. Физиците дори са открили, че черните дупки изкривяват пространство-времето около себе си поради огромните си гравитационни полета.

„Добър, убедителен пример за разбиране на всичко това е да погледнем как използваме GPS – продължава Кояма. – GPS работи благодарение на мрежа от спътници, обикалящи около Земята. Те се намират на много голяма височина, затова гравитацията, която изпитват, е по-слаба. Следователно времето трябва да тече по-бързо за тях, отколкото за нас на Земята, където изпитваме по-висока гравитация. Но тъй като сателитите се движат около планетата с много висока скорост, това фактически помага да се забави времето, като компенсира липсата на гравитация."

Разбирането как тези два ефекта работят и си влияят взаимно е от съществено значение за гарантиране на правилното функциониране на глобалната GPS мрежа. И последователна теория за времето, която обяснява как се движат обектите, е ключов компонент в това. И така, часовникът не ни лъже: времето съществува извън нашето собствено възприятие.

И накрая, Кояма отговаря на въпроса дали пътуването във времето един ден може да стане възможно.

„Съжалявам, че ще ви разочаровам, но за да е възможно пътуването във времето, ще трябва да открием напълно нов тип материя, която има силата да променя кривината на времето и пространството – казва ученият. – Такава материя би изисквала свойства, които просто не съществуват в природата. Ние, физиците, смятаме, че връщането в миналото е просто невъзможно, но е хубаво да си фантазирате за това.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Айнщайн може да греши. Физици допускат, че времето може да не съществува

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com