Палеонтолози описаха скелета на "китайски дракон"

4144
Палеонтолози описаха скелета на "китайски дракон"
Снимка: Nicholas C. Fraser, Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Chinese Academy of Sciences, Beijing

Международен екип от учени за първи път почти напълно описа странно животно, напомнящо на дракона от китайската митология – архозавроморф, живял през триасския период на територията на Китай.

Dinocephalosaurus orientalis е вид базален (т.е. отделен от другите групи от семейството) архозавроморф, който е известен по изкопаеми останки от Китай. Тези удивителни животни са живели в плитки морета през средния триас (преди 247,2 милиона до 237 милиона години) и вероятно са се хранили с риба и мекотели.

Има мнение, че диноцефалозаврите са били засадни хищници и буквално са ловили риба в мътна вода. Може би за това им е бил необходим изненадващо дълга шия – предполага се, че е достигала 1,7 метра дължина! Когато животното е ловувало, то най-вероятно е извивало шия, а след това я е изправяло рязко, атакувайки жертвата. За да погасят ударната вълна, която може да предупреди последния за опасност, диноцефалозаврите са отмествали встрани специални ребра, растящи на шийните прешлени, и са разширявали вратовете си. Заради дългата си шия архозавроморфът е получил името „китайски дракон“, тъй като наистина прилича на съществата от китайската митология.

През 2003 г. учените за първи път описали черепа и три шийни прешлена на животното, открити във формацията Гуанлин в провинция Гуейджоу, Югозападен Китай. Оттогава са открити други останки от тези същества, които сега се съхраняват в Института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология на Китайската академия на науките в Музея по естествена история в Джъдзян. А наскоро палеонтолозите открили допълнителни образци.

Следователно учените от гореспоменатия музей в Джъдзян, Музея за естествена история (САЩ), националните музеи на Шотландия и Държавния природонаучен музей в Щутгарт (Германия) имаха много материал за най-пълното описание на „китайски дракон“. Изследването на палеонтолозите е публикувано в Earth and Environmental Science Transactions на The Royal Society of Edinburgh.

Диноцефалозавърът и неговият близък роднина танистрофеят, са развили дългите си вратове конвергентно. Nobu Tamura / CC BY-SA 4.0

Оказало се, че диноцефалозавърът наистина е имал изключително дълга шия с 32 отделни прешлена. Това обстоятелство според учените може да направи диноцефалозаврите свързани с танистрофея (по-специално Tanystropheus hydroides) – род изчезнали влечуги от същия клас архозавроморфи, които са живели както в Европа, така и в Китай. И двете влечуги имали еднакъв размер (около шест метра дължина), дълга шия и остри зъби. Но все пак диноцефалозавърът надминал танистрофея по дължината на шията. Броят на прешлените на първия – както на шията, така и на гръбначния стълб – надвишили тези на втория.

Учените установили също, че диноцефалозавърът е имал дълга опашка. И животното най-вероятно се е хранело риба и винаги е живеело във вода, без да излиза на сушата. Там диноцефалозаврите са раждали потомство, и то по живороден начин – не са снасяли яйца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно