Подводен филм на ужасите: Октоподите се самоунищожават трагично след чифтосване

4804
Подводен филм на ужасите: Октоподите се самоунищожават трагично след чифтосване
Снимка: cocoparisienne / Pixabay

Октоподите са обречени да останат сираци от най-ранна възраст. След като женският октопод снесе яйцата си, той спира да се храни и започва да се самонаранява, като разкъсва кожата си и отхапва върховете на пипалата си. Когато младият октопод се измъква от яйцето си, майка му вече е мъртва. Няколко месеца по-късно умира и бащата. Почти като филм на ужасите, а?!

Краткият и мрачен живот на октоподите отдавна вълнува учените. През 1944 г. изследователите изказват хипотезата, че чифтосването по някакъв начин задейства молекулярен бутон за самоунищожение в морските създания, предава БГНЕС.

Отнел почти 80 години, но тази неясна хипотеза най-накрая придобива форма. Наскоро изследователите разбраха, че чифтосването изглежда променя няколко критични биохимични пътя, базирани на холестерола в различни хормони при женските октоподи, съобщава „Сайънс Алерт“.

WWF: Българското законодателство не защитава достатъчно категорично защитените видове

Контролните органи са регистрирали едва 2800 пострадали диви животни за пет години Природозащитната организация WWF изготви първото по...

"Знаем, че холестеролът е важен от гледна точка на храненето, а също и в рамките на различни сигнални системи в организма", обяснява молекулярният биолог З. Ян Уанг, който провежда изследването, докато работи в Чикагския университет. "Той участва във всичко - от гъвкавостта на клетъчните мембрани до производството на хормони на стреса, но беше голяма изненада да видим, че играе роля и в този процес на жизнения цикъл."

Сред хората някои прекурсори на холестерола са токсични при високи нива. Поради това генетичните нарушения, които увеличават метаболизма на холестерола, могат да доведат до сериозни проблеми в развитието и поведението, включително повтарящи се самонаранявания и нарушения в храненето. Тежките случаи могат да бъдат дори животозастрашаващи.

Симптомите странно напомнят на женски октоподи в последните им дни, което подсказва, че изследователите може би са на път да направят откритие.

Отне години, за да се стигне дотук, и до голяма степен това се дължи на един малък и недооценен орган, който се среща при октоподите и калмарите. През 1977 г. изследователите разбраха, че зрителната жлеза играе някаква роля в програмираната смърт на октопода. Този орган е подобен на хипофизата при хората. Той се намира между очите на октопода и е свързан с половото развитие и стареенето при главоногите. Когато той бъде отстранен от женски октопод, съществото живее няколко месеца след снасянето на яйцата си.

През 2018 г. учените се възползваха от това знание и секвенираха РНК на две оптични жлези от два женски октопода в различен стадий на упадък. С приближаването на смъртта на октопода авторите забелязват по-високи нива на активност в няколко гена, които контролират половите хормони, инсулиноподобните хормони и холестеролния метаболизъм.

Климатичните промени излагат на риск 4% от световния БВП

Изменението на климата може да доведе до загуба на 4 % от глобалното годишно икономическо производство до 2050 г. и да засегне непропор...

Сега, няколко години по-късно, някои от същите изследователи са анализирали директно молекулите, отделяни от този орган, както при чифтосани, така и при нечифтосани женски.

Оказва се, че след чифтосването зрителната жлеза наистина отделя повече полови хормони, инсулиноподобни хормони и прекурсори на холестерола.

И трите молекули в крайна сметка биха могли да допринесат за сигнални системи, които предизвикват смърт. А може би просто натрупването на тези молекули в организма на октопода е смъртоносно, както е при хората.

В бъдеще Уанг и нейните колеги се надяват да потърсят още по-надолу по веригата, за да видят кои други молекули участват в тази странна смърт.

"Това, което е поразително, е, че октоподите преминават през тази прогресия вследствие на промени, при които изглежда, че полудяват точно преди да умрат", казва невробиологът Клифтън Рагсдейл от Чикагския университет. "Може би това са два процеса, а може би три или четири. Сега разполагаме с поне три очевидно независими пътя към стероидните хормони, които биха могли да обяснят множеството ефекти, които се проявяват при тези животни."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...