Преди 60 години САЩ взривяват атомна бомба в Космоса

18516
Преди 60 години САЩ взривяват атомна бомба в Космоса
Снимка: iStock

На 9 юли 1962 г. тълпи от хора се събират на плажовете на Хонолулу, Хавай, и наблюдават как САЩ взривяват атомна бомба в Космоса, съобщава IFLScience.

Известен като Starfish Prime,, взривът е част от серия ядрени опити на голяма надморска височина, известни като Операция Аквариум (Operation Fishbowl), част от Операция Доминик* (Operation Dominic). По време на изпитанията са активирани пет ядрени устройства, най-голямото от които е "морска звезда" с мощност приблизително 1,4 мегатона (еквивалент на енергията на освобождаване на 1,4 милиона тона тротил, детониран едновременно).

След като бомбата е взривена на около 400 километра над атола Джонстън в Тихия океан, в небето се виждат полярни сияния и електрониката започва да отказва.

„В Куаджалин, на 1400 мили на запад, плътната облачна покривка разшири дължината на източния хоризонт до височина от 5 или 8 градуса“, ​​казва един очевидец на събитието съгласно военния доклад.

Снимка на взрива на Starfish Prime на голяма надморска височина в хода на Операция Доминик на 9 юли 1962 г. Мощност 1450 килотона. U.S. Air Force / Public Domain

„В 9:00 ч. ярка бяла светкавица проби облаците, бързо се превърна в разширяваща се зелена топка от лъчение, отдалечаваща се в ясното небе над облаците. От повърхността му нагоре изникнаха бели палци, наподобяващи пересто-слоести облаци, които се издигаха на 40 градуса над хоризонта в широки дъги, обръщаха се надолу към полюсите и изчезваха за секунди, за да отстъпят място на впечатляващи концентрични пръстени, излъчвани от взрива с огромна начална скорост, накрая спирайки, когато най-външният пръстен бе затворен на 50 градуса над главата.

Те не изчезнаха, а останаха в състояние на замръзнала неподвижност.

„Когато зеленикавата светлина стана лилава и започна да избледнява в точката на взрива, на хоризонта започна да се развива яркочервено сияние в посока 50 градуса северно от изток и едновременно 50 градуса южно от изток, разширявайки се навътре и нагоре, докато цялото източно небе се превърна в смътен светещ червен полукръг на 100 градуса от север на юг и на половината път до зенита, унищожавайки някои от по-малките звезди. Това състояние, осеяно с огромни бели дъги, продължи поне седем минути.

Светлината от експлозията, наблюдавана през тежка облачна покривка от Хонолулу на 1450 км. Public Domain

Изпитанието (почти със сигурност в отговор на подобни съветски тестове) е предназначено отчасти да тества ефекта върху магнитното поле на Земята и на това дали ядрените взривове в Космоса могат да бъдат оръжие срещу СССР. За тяхна изненада те откриха, че е ефективен при изключването на няколко спътника, включително на един, изстрелян в деня след изпитанието. Космическият апарат бил поразен от по-високи нива на радиация от очакваното.

„Някои електронни и електрически системи на Хавайските острови, отдалечени на 1400 километра, бяха засегнати, което доведе до излизане от строя на системите за улично осветление, сработване на прекъсвачи, задействане на охранителни аларми и повреда на телекомуникационния ретранслатор“, отбелязва докладът от 2012 г.

„Това, което е важно за една EMP (електромагнитни импулси – б.р.) атака, е, че една или няколко ядрени взривове на голяма надморска височина могат да произведат EMP ефекти, които потенциално могат да нарушат или повредят електронни и електрически системи в голяма част от Съединените щати, практически едновременно, във време, определено от противника."

Последствията от изпитанието продължили значително по-дълго от полярното сияние. В резултат на взрива е създаден изкуствен радиационен пояс с нива, по-високи от естествено възникващите пояси на Ван Алън, който просъществува няколко години.

Друг изглед на Starfish Prime, както е видян от Хонолулу. US gov / Public Domain

*Операция Доминик е серия от 31 ядрени изпитателни взрива, проведени през 1962 г. от Съединените щати в Тихия океан. Тази серия от тестове е в отговор на съветското възобновяване на изпитанията след мораториума върху тестовете от 1958 – 1961 г. Повечето от взривовете са осъществени със свободно падащи бомби, пуснати от бомбардировач B-52. Двадесет от тях са за изпитание на нови оръжейни проекти; шест за тестване на оръжейни ефекти; и няколко за потвърждаване на надеждността на съществуващите оръжия. Изпитана е и ракетата „Тор“, която извежда термоядрена бойна глава W49 (проектирана в научната лаборатория в Лос Аламос), където тя е взривена успешно (Starfish Prime). Тези тестове заедно се наричат Операция Аквариум (Operation Fishbowl).

Операция Доминик се провежда по време на силно напрежение от Студената война между Съединените щати и Съветския съюз, тъй като операцията в Залива на прасетата се случва малко преди това. Никита Хрушчов обявява края на тригодишния мораториум върху ядрените изпитания на 30 август 1961 г., а съветските изпитания започват отново на 1 септември, поставяйки началото на поредица от изпитания, включително взривяването на Цар Бомба. Американският президент Джон Ф. Кенеди отговаря, като разрешава Операция Доминик. Това е най-голямата програма за изпитание на ядрени оръжия, провеждана някога от Съединените щати, и последната серия от тестове в атмосферата, проведена от САЩ, тъй като Договорът за ограничена забрана на тестовете е подписан в Москва през следваща година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com