Разкриха загадката на Таримските мумии

31949
Разкриха загадката на Таримските мумии
Снимка: Hiroki Ogawa/Wikimedia Commons

Учените от Института за еволюционна антропология Макс Планк (Германия) са решили загадката за произхода на прочутите Таримски мумии, открити в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай в началото на ХХ век.

Пълногеномният анализ на ДНК на човешките останки е разкрил, че древните хора са принадлежали на обособена популация, а не на мигранти, пристигнали от Южен Сибир, Северен Афганистан или планините от Централна Азия, както се смяташе по-рано. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature.

59 мумии и статуя на необичаен бог откриха в Египет само за месец

В рамките на един месец броят на запечатаните ковчези, открити при археологически разкопки в Сакара, Египет, се е увеличил от 13 на 59 ...

Таримските мумии, датирани от ранната бронзова ера, са обект на множество спорове сред научната общественост от момента на тяхното откриване. Външният вид на добре съхранените тела се отличава от всичко, с което учените са се сблъсквали по-рано.

Антропологичните характеристики сочели на европеиден и монголоиден произход, косите, често сплетени в плитки, са имали червеникав или рус оттенък. Освен това необичайни били и филцовите и вълнените дрехи, в които били облечени мумиите. Намерените артефакти показват отглеждането на говеда, овце и кози, отглеждането на пшеница, ечемик и просо и дори производството на сирене.

Изследователите са анализирали ДНК на 13 мумии, датирани от 2100-1700 г. пр.н.е., от Таримския басейн в Южен Синдзян и пет мумии от 3000-2800 г. пр.н.е. в северната част на Джунгарския басейн. Смята се, че тези мумии представляват най-ранните човешки останки, открити в Синдзян до днес. Оказва се, че джунгайските мумии са били степни овчари от планините Алтай-Саян на територията на днешния Южен Сибир, а таримските са местни. Освен това млечните протеини, открити в напели по зъбите на седемте Таримски мумии, сочат, че тази популация вероятно е разчитала на млечното животновъдство.

В съвкупност тези резултати противоречат на предишните хипотези за миграция и предполагат, че генетично таримската популация е била изолирана, макар да е поддържала тесни връзки с други пастири и фермери в региона. Те са правили сирене, използвайки млечна ферментация, което вероятно са научили от потомците на Афанасиевците. Също така са били погребвани с клони от ефедра, което се практикува от културите на Централна Азия.

Учени сканират най-старите мумии в света

Повече от 7000 години, след като са били балсамирани от племето Чинчоро - древна цивилизация от територията на днешните Чили и Перу - 1...

Уникалните особености на таримската култура са се развили в суровите условия на пустинята Такламакан и нейните речни оазиси, заключават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно