Рисунки показаха как мислят децата

17827
Рисунки показаха как мислят децата
Снимка: Bria Long et al. / Nature Communications, 2024

Детските рисунки съдържат ценна информация за това какво знаят и как мислят малките им автори. Особеностите на развитието във възрастта между 2- и 10-годишна възраст са изследвали специалисти от Станфордския университет в САЩ.

В различните възрасти децата взаимодействат по различен начин с околната среда, а тя от своя страна влияе различно върху тяхното развитие. Например съгласно научни данни гледането на видеосъдържание в ранните години от живота има отрицателно въздействие върху развитието на речниковия запас, а замърсяването на въздуха е влошило представянето на учениците на изпитите по математика.

Изследователи от Станфордския университет (САЩ) са анализирали как способността на децата да рисуват и разпознават нарисувани обекти се променя с порастването им и дали тези умения зависят едно от друго. Оказало се, че тези две умения се развиват успоредно и по-успешното разпознаване на обект невинаги е свързано с подобрени артистични способности или наличието на характерни черти на предмета (например дълги уши, които лесно се „разбират“ като заек). Съответната статия е публикувана от научното списание Nature Communications.

В експеримента са участвали деца от 2 до 10 години. Като част от специално разработена игра те рисували животни и неодушевени предмети с пръст върху таблет. За целта в Детския музей на откритията в Сан Хосе бил инсталиран игрален автомат, която показвал видеосъвети и давал задачи за рисуване на определен предмет за 30 секунди. По-големите участници също били помолени да коментират коя част от предмета (напр. глава или опашка) са нарисували.

В началните етапи на изследването, след като открили, че рисунките са твърде сложни за двегодишни деца, учените предположили, че участниците в експеримента са били подпомогнати от родителите си. Авторите на статията провели допитване и изключили онези произведения, в чието създаване действително са участвали възрастни. В резултат в извадката останали 37 770 рисунки от 8084 игрови сесии. Освен това учените питали децата да определят какво е нарисувано върху творбите на други участници в експеримента.

Интерфейсът на играта, използван в експеримента, и скалата за разпознаване на детските рисунки. Bria Long et al. / Nature Communications, 2024

Всички получени данни били анализирани с помощта на дълбоки конволюционни невронни мрежи. Авторите на статията изучавали каква информация за изобразения обект се съдържа в рисунките и как тя влияе на разпознаването. По-големите деца неизменно успявали да рисуват по-разпознаваемо и да развият образа по-добре. Но по-малките участници в експеримента можели да рисуват лошо (например поради липса на практика), но точно да идентифицират какво е изобразено в работите на други деца.

Дори в примитивни картинки учените видели сигнали, които показват знанията на детето за предмета. Например може да е трудно да разпознаете тигър по рисунка, но животното се вижда ясно на изображение. Много участници в експеримента успели да предадат информация за реалния размер на предметите, които рисували.

Изследователите потвърдили изводите от предишни изследвания за това, че уменията за рисуване и способността за разпознаване на обект от картина се развиват успоредно. Благодарение на дигиталните методи за изследване и по-голямата извадка те направили по-подробни изводи за мисленето на децата. Според получените резултати рисунките стават по-разпознаваеми с възрастта, но това се обяснява не просто с развитието на фината моторика, а с промяна в мисленето и възприемането на околния свят.

Според учените те са първите, които са анализирали цифрови рисунки с помощта на машинни методи. В бъдеще авторите на изследването планират по подобен начин да изучават рисунки и разпознаване на предмети по тях в различни културни групи, но също не само при деца, но и при възрастни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно