Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северното сияние може да бъде чуто дори когато не се вижда (АУДИО)

19 май 2022, 09:40 часа • 3452 прочитания

Записи на звуците на северното сияние, показващи, че това явление е много по-често, отколкото се смяташе досега, и се случва дори когато не се наблюдава, са направени от Унто Калерво Лайне - бивш професор в университета Аалто във Финландия и специалист по речеви технологии. Той е представил доклад за това на неотдавнашната конференция по акустика EUROREGIO / BNAM2022, проведена в Дания.

От много години Лайне изучава звуците, свързани със северното сияние. През 2016 г. той публикува информация, че записите на пукане по време на полярно сияние са свързани с температурни профили, фисирани от Финландския метеорологичен институт (FMI).

Тези данни не само демонстрират, че полярните сияния могат да бъдат свързани със звуци, но също така потвърждават собствената теория на Лейн, че тези звуци възникват в резултат от електрически разряди в слоя с температурна инверсия на височина от около 70 метра над земята.

Новите примери за звуци от северното сияние са записани през нощта край село Фискарс. Независимо че самото сияние не се виждало по това време, записът на Лейн е уловил стотици "аврорални звуци". Когато записите били сравнени с измерванията на геомагнитната активност на FMI, била открита очевидна силна корелация. Всичките 60 най-добри кандидат-звуци били свързани с изменения в геомагнитното поле.

„Използвайки геомагнитни данни, които са били измерени по независим начин, е възможно да се предскаже кога в моите записи ще се появят звуците на полярното сияние с точност 90%“, казва Лайне. Неговият статистически анализ предполага недвусмислена причинно-следствена връзка между геомагнитните колебания и полярните сияния.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА изпраща две ракети в северното сияние

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес