Съвети за избор на подарък за деца от 1 до 3 години от Дървени играчки - книжарници Елфите

4960
Съвети за избор на подарък за деца от 1 до 3 години от Дървени играчки - книжарници Елфите
Снимка: Книжарница "Елфите"

Едва ли има човек, който не е попадал в ситуация да избира подарък за дете без да има никаква представа как да подходи към сложния казус. Независимо дали сте млад родител или сте инцидентно поканени на гости и просто трябва да вземете нещо за децата, нужна ви е малко помощ и няколко полезни идеи.

На годинка детето вече е открило много неща, придобило е увереност, прави първите си стъпки, но има огромна нужда да открива и изследва света наоколо, а най-добрият начин за едно дете да учи е чрез игра.  Важни за физическото му развитие на този етап са играчки, подпомагащи ходенето, баланса и координацията. Това са двигателни активности, отнасящи се към общата моторика. Развитието на общата моторика е много важно - например контрол на ръцете и краката, представата за лява и дясна част на тялото, пространствена ориентация.

На следващ етап развитието преминава към подобряване на фината моторика, при която се включва долната част на ръката и пръстите. Ако детето не е развило добре общата си моторика, то може да среща затруднения в овладяването на фините движения, които са много важна част социалното и емоционално развитие на децата.

Общата моторика при деца на възраст до 3 години се подпомага от пълзене, ходене, игра с топка и др. Подходящ избор за малчуган на възраст около 1 годинка са така наречените играчки за прохождане, за дърпане и бутане, люлеещите кончета, колички за бутане с крачета или колелото за баланс. Тяхната функция е да подпомагат детето в първите му стъпки, давайки допълнително усещане за стабилност и сигурност.

Изключително важни за ранното детско развитие са не само двигателното, но и когнитивното развитие. Възрастта от 1 до 3 годинки е подходящата за игра с кубчета или елементарни конструктори, пригодени специално за тази възраст. Те имат заоблени ъгли, прости форми и са изработени от дърво, импрегниран картон или текстил. Основни когнитивни умения и фина моторика се усъвършенстват също посредством играчки за нанизване и сортиране на форми и цветове. Елементарни пъзели с подходящ брой и вид елементи, сортери, низанки или така наречените дидактически играчки, чиято основна функция е да грабнат вниманието и да привлекат интереса на детето, така че то да учи, играейки. Търсенето на логически връзки, възприемането на информация и решаването на проблеми/казуси чрез подреждане, разместване, движение на части от играчката е важна част от ранното детско развитие. Играчки, комбиниращи тези няколко функции обикновено се срещат като дидактически кубове, дидактически влакчета, активни масички за игра и активни проходилки.

Най-малките откриват света с всичките си сетива и затова е важно да им бъдат предоставени подходящи стимули. В този смисъл за най-малките на пазара се предлагат и подходящи музикални играчки и творчески материали. Играчки като ксилофона и маракасите например, изработени от дърво се намират и във вариант за деца от 1 годинка нагоре.

Боички за рисуване с пръсти, пастели, пластилини и дори творчески комплекти за апликиране може да намерите, специално предназначени за тази възраст.

Функционален подарък за дете от 1 до 3 години е също детската раница. Предлага се в размери за детска ясла, за детска градина и е необходим аксесоар за разходки навън или кратки пътувания.

Ако предпочитате да подарите книжка, подходящите за тази възраст варианти обикновено са с по-твърди корици. За най-малките имате избор на книжки с дръжки, сензорни и тактилни книжки, книжки, изработени от EVA пяна и др. На тази възраст е добре текстовете да са в рими, а илюстрациите повече и цветни. Ако книгата е за малчугани на възраст 3 години и нагоре може да се спрете и напанорамна книга. Любимите книжки, които повечето от нас обичат и помнят от собственото си детство с подвижни, изскачаши елементи или т.н. pop-up книги. На пазара се предагат много и различни прекрасни издания и стига да имате подходяща книжарница под ръка, изборът със сигурност ще е верен.

Дървени играчки-книжарници Елфите може да намерите в София на:

бул. Братя Бъкстон 28

бул. Бели Дунав, бл. 530

Последвайте ги и в социалните мрежи за повече полезна информация:

https://www.facebook.com/detski.igrachki.ELFITE

@durveniigra4kiknijarnicaelfite

@knijarnitsa_elfite

@elfite.knijarnici

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com