Тарантула носи името Габриел Гарсия Маркес

4152
Тарантула носи името Габриел Гарсия Маркес

Открит е нов вид тарантула недалеч от родния град на Габриел Гарсия Маркес. Паякът е наречен на името на покойния нобелов лауреат.

Изследваният отскоро паяк "Kankuamos marquezi" е наречен както на Маркес, така и на туземната група Канкуамо, която обитава района на Карибска Колумбия, където е роден прочутият писател.

Гигантски паяк се „разхожда“ на Плутон

Космическият апарат „Нови хоризонти е заснел необичаен геоложки обект на Плутон, съобщава НАСА. Той напомня гигантски паяк, зато...

Паякообразното разполага със защитен механизъм от жилещи косми, които се забиват в очите на хищници и в кожата на човека. Тарантулата изглежда страшна, но не е агресивна. Тялото й е дълго 3 сантиметра, а крачетата й – още толкова. Общата дължина на паяка е 9 сантиметра, предаде БГНЕС.

Начело с Карлос Перефан, група от уругвайски и колумбийски учени от университета в Монтевидео са открили тарантулата във високите части на планина, на 2200 метра надморска височина в дъждовна и студена среда.

Гарсия Маркес е роден в Аракатака край северния бряг на Колумбия и започва кариерата си като журналист в Картахена. Смятан е за един от виртуозите на магическия реализъм. Авторът на „Сто години самота” почина на 87 години през 2014 година в Мексико, където живееше със съпругата си Мерседес.

Приносът на Маркес е, че спомага Латинска Америка да се появи на картата на световната литература. През 1982 година Габриел Гарсия Маркес получи Нобелова награда за литература.

Как паякът плете своята паяжина (ВИДЕО)

Зашеметяващ таймлапс на BBC Earth Unplugged демонстрира във всички подробности как паякът крачка след крачка плете своята паяжина и ула...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно