Топ 10 на най-важните археологически находки за 2021 г.

16048
Топ 10 на най-важните археологически находки за 2021 г.
Снимка: Djehouty / CC BY-SA 4.0

Списание Archaeology е публикувало списък с най-значимите събития в света на археологията за тази година.

Златният град

Селище, което е било заровено под пясъците в продължение на хиляди години и е убягвало на археолозите от векове, се счита за един от най-големите древни египетски градове. Добре запазеният град с къщи, улици и стени е открит на западния бряг на Нил в Луксор. Йероглифните надписи показват, че градът се е наричал Тех-Атон, или Ослепителният Атон, и че е основан от дядото на Тутанкамон Аменхотеп III (управлявал около 1388-1351 г. пр.н.е.).

При Ехнатон Атон е бил забележителен административен и индустриален център на Египет, както и място за поклонение на единствения бог Атон. След смъртта на Ехнатон култът към Атон е изоставен, както и самият град Атон. В резултат това място се превърнало в отлично съхранен паметник, един вид отливка от Древен Египет от онова време.

„Наричам това „Златен град“, защото датира от управлението на Аменхотеп III, което е златната ера на древен Египет“, казва директорът на проекта Захи Хавас.

Ехнатон почита слънчевия бог Атон. Снимка: Jean-Pierre Dalbéra / Public Domain

Изображения, създадени от други видове хора

Най-ранните пещерни рисунки в света може да са направени от две деца, живели в Тибет преди 226 000 - 169 000 години. Младите художници, вероятно неандерталци или денисовци, са оставили серия от тясно групирани отпечатъци от ръце и крака върху варовик, наречен травертин. Травертинът се образува около минерални извори и първоначално е достатъчно мек, за да запази отпечатъци. С течение на времето те могат да се втвърдят, след като източникът промени своето русло. Учените смятат, че това е първият пример за съзнателна пещерна живопис.

Най-древните кожари

Сортирайки около 12 000 костни фрагмента, открити в Пещерата на контрабандистите край атлантическия бряг на Мароко, археолозите забелязали, че някои от тях са гладки и лъскави, сякаш са специално оформени от човешка ръка. В резултат на допълнителни изследвания учените са установили, че намерените 62 фрагмента са костни инструменти, които са на възраст между 120 000 и 90 000 години. Сред тях има няколко инструмента, изработени от животински ребра, които са добре известни с използването им като инструменти за сваляне на козина и кожа. В същата пещера са открити костите на хищници, по които имало следи, показващи отстраняване на кожата. Взети заедно, костите на хищните животни и костните инструменти представляват най-ранните известни доказателства за човешкото облекло.

Изображение: Jacopo Niccolò Cerasoni

Първите отпечатъци на хора в Новия свят

Радиовъглеродно датиране на материал, свързан с вкаменели човешки отпечатъци от крака в Националния парк Уайт Сандс, показва, че хората са живели в Северна Америка преди до 23 000 години. Тези отпечатъци са част от стотици вкаменели човешки отпечатъци, които археолозите са открили в парка, оставени върху калната повърхност около изчезнало езеро. Следите се наслагвали една върху друга, образувайки пътеки - тоест хората са вървели по един и същи маршрут в продължение на много години. Радиовъглеродното датиране на семена от водни растения, открити под и над шест от тези пътеки, показва, че те са били отъпкани преди 23 000 и 21 000 години. Това са най-старите известни следи от хора в Съединените щати, но в пещерите на Мексико са открити много по-стари инструменти. Те са създадени преди около 30 000 години.

Снимка: David Bustos / White Sands National Park

"Стоянка на камили"

Дванадесет панела с изображение на камили и диви магарета са най-старите релефи на животни в естествен размер в света. Изследователите ги датират към средата на VI хилядолетие пр.н.е. - около 5000 години по-рано, отколкото първоначално се смятало. През епохата на неолита Северна Арабия е била много по-влажна от сега и номадите пасели овце, говеда, кози и ловували диви животни. Животните са играли жизненоважна роля в живота на ловците и събирачите, което може да обясни причината за изобразяването им на масивни релефи.

Снимка: M. Guagnin&G. Charloux

Карта от бронзовата епоха - и може би най-старата карта на Земята

Вниманието на група археолози било привлечено от архивни снимки на счупена шистова плоча, съхранявани в Националния археологически музей на Франция. Върху нея имало издълбани повтарящи се мотиви, свързани с мрежа от линии, и това довело до предположението, че върху плочата е изобразена някаква карта. Плочата била извадена през 1900 г. от гробна могила в Бретан, където е образувала една от стените на каменна гробница, датираща от края на ранната бронзова епоха (около 1900-1640 г. пр.н.е.). Учените са забелязали, че триъгълната вдлъбнатина в левия край на плочата наподобява формата на долината на река Одет, недалеч от която е била открита. А линиите на плочата точно отговаряли на речната мрежа в този район. Изследователите стигнали до заключението, че плочата представлява карта на територия с размери приблизително 30 на 20 километра и датира приблизително от 2150-1600 г. пр.н.е.

Снимка: Denis Gliksman, INRAP

 

Масов гроб на кръстоносци

Масов гроб с останките на най-малко 25 воини, загинали, защитавайки контролирания от християните Сидон (сега Сайда, Ливан), е бил открит близо до замъка Сидон. Археолозите също така открили катарама за колан, носена от френскоговорящите кръстоносци, както и монета, датираща от 1245-1250 г. Тези предмети ги накарали да заключат, че мъжете най-вероятно са загинали при атака през 1253 г. от армията на Мамелюкския султанат - ислямска империя, която обхваща Египет, по-голямата част от Леванта и части от Арабския полуостров от 1250 до 1517 г. Това е един от общо двата археологически документирани масови гроба на кръстоносци. Ако се съди по писмените източници, загиналите воини са погребани лично от Луи IX, крал на Франция и предводител на два кръстоносни похода.

Морският замък на Сидон. Снимка: Heretiq/CC BY-SA 2.5

Граничен камък

Камък, който някога е маркирал границата на свещено място в Древния Рим, е открит от работници, ремонтиращи канализацията на града. В земята е намерен варовиков блок с височина около 182 сантиметра, където е поставен преди почти 2000 години. Намерени са 10 такива маркера. Те се наричат ципуси и някога са били поставени из целия град, за да отбележат специална зона, където дейностите са продиктувани от строги правила. Например в нейните предели не е било възможно да се погребват хора или да се пресича границата с оръжие. Тази символична бариера била границата между самия Рим (urbs) и неговите покрайнини (ager) и отделяла религиозната дейност от гражданския и военния живот.

Викинги в Америка

През 60-те години на миналия век в северния край на Нюфаундленд археолозите са разкопали селището Л’Анс-о-Медоус. Очевидно било, че това е селище на викинги, пристигнали от Гренландия през X или XI век. Но кога именно са извършили пътуването си, превръщайки се в първите европейци, прекосили Атлантическия океан, остава въпрос на спорове. Екип от изследователи използвали нов метод за датиране на дървесината, свързана със селището, за да определи точното време на пребиваването на викингите. Учените се възползвали от явление, наречено „събитието Мияке“ (серия от слънчеви изригвания), което се е случило през 992 г. сл.Хр. В резултат на това събитие количеството въглерод-14, погълнато от дърветата през следващата година, се увеличило значително. Чрез идентифициране на пръстените на дървесината с повишено съдържание на радиовъглерод във всяка от пробите и след това чрез преброяване на броя на пръстените до кората на дървото, учените установили, че всички тези дървета са отсечени през 1021 г. сл.Хр.

Реконструкция на селището на викингите Л’Анс-о-Медоус. Снимка: Dylan Kereluk de White Rock / CC BY 2.0

Знакът на роба

В останките на кухня от средата на XIX век в кампуса на Чарлстънския колеж е открита метална пластина, който всеки роб трябвало да носи от края на XVIII век до 1865 г. На практика строгостта на законите била компенсирана от пълното им неизпълнение; жетоните не се харесвали не само от робите, но и на техните господари. И тъй като само определени длъжностни лица (тоест свободни и най-вероятно робовладелци) можели да проверяват изпълнението на закона, никой не бил наказван за неизпълнението. Жетоните съдържали регистрационни номера и идентифицирани робите по професия, като дърводелец, ковач, рибар или домашен слуга. Образец от Чарлстън, значка №731, датира от 1853 г. и има щампа с думата „слуга“.

 

Робската значка. Снимка: College of Charleston

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com