Учени: Хората не могат да предсказват времето по болките в ставите!

2213
Учени: Хората не могат да предсказват времето по болките в ставите!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Много от нас често са чували някой да твърди, че може да предскаже времето по пристъпи на артрит и болки в ставите. Има хора, които наистина вярват, че има някаква връзка между различните метеорологични условия и честотата на болките в крайниците. Но изследване, ръководено от университета в Сидни, оспорва това дългогодишно вярване, пише WAtoday.

ОЩЕ: Защо имаме болки в ставите при идващо лошо време?

В мащабен анализ учените са разгледали данни от повече от 15 000 души по света, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат като артрит, за да разберат дали наистина има връзка между болката и времето. Те не питали директно участниците за влиянието на времето. Вместо това фиксирали нивото на болката във времето и след това сравнили тези записи с метеорологични условия като влажност, температура и налягане.

Резултатите показали, че промените във времето не влияели върху риска от болки в коленете, бедрата и кръста. Имало обаче едно изключение: при хората с подагра – специфичен вид артрит – рискът от обостряне бил по-висок в топли и сухи дни. Според изследователите това може да се дължи на обезводняване и други фактори, които водят до повишени нива на пикочна киселина, което може да влоши подаграта.

Защо толкова много хора вярват, че болката им е свързана с времето? Изследването предполага, че това може да се дължи повече на свързани с времето промени в поведението и настроението, отколкото болката да се причинява директно от времето.

Активността, позата, физическите натоварвания и дори настроението могат да повлияят на начина, по който изпитваме болка, а при определено време всички тези фактори могат да се променят едва доловимо.

Водещият автор на изследването, професор Мануела Ферейра от университета в Сидни, и нейният екип смятат, че е време да забравим погрешното схващане, че времето влияе върху болката в опорно-двигателния апарат. Това не е първото проучване, което стига до подобни изводи, но е едно от най-пълните досега.

Не всички обаче споделят подобен скептицизъм. Професор Рейчъл Бухбиндер от университета „Монаш“, която има личен опит в борбата с остеоартрит, признава резултатите от изследването, но остава отворена за по-нататъшни изследвания и не бърза да застане на страната на авторите.

Въпреки че връзката между времето и болката може да не е толкова силна, колкото се смята, фокусирането върху нещата, които можем да контролираме – физическа активност, контрол на теглото и психично здраве – е от ключово значение за предотвратяване на хронична болка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно