Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората не могат да предсказват времето по болките в ставите!

23 февруари 2024, 08:40 часа • 2337 прочитания

Много от нас често са чували някой да твърди, че може да предскаже времето по пристъпи на артрит и болки в ставите. Има хора, които наистина вярват, че има някаква връзка между различните метеорологични условия и честотата на болките в крайниците. Но изследване, ръководено от университета в Сидни, оспорва това дългогодишно вярване, пише WAtoday.

ОЩЕ: Защо имаме болки в ставите при идващо лошо време?

В мащабен анализ учените са разгледали данни от повече от 15 000 души по света, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат като артрит, за да разберат дали наистина има връзка между болката и времето. Те не питали директно участниците за влиянието на времето. Вместо това фиксирали нивото на болката във времето и след това сравнили тези записи с метеорологични условия като влажност, температура и налягане.

Резултатите показали, че промените във времето не влияели върху риска от болки в коленете, бедрата и кръста. Имало обаче едно изключение: при хората с подагра – специфичен вид артрит – рискът от обостряне бил по-висок в топли и сухи дни. Според изследователите това може да се дължи на обезводняване и други фактори, които водят до повишени нива на пикочна киселина, което може да влоши подаграта.

Защо толкова много хора вярват, че болката им е свързана с времето? Изследването предполага, че това може да се дължи повече на свързани с времето промени в поведението и настроението, отколкото болката да се причинява директно от времето.

Активността, позата, физическите натоварвания и дори настроението могат да повлияят на начина, по който изпитваме болка, а при определено време всички тези фактори могат да се променят едва доловимо.

Водещият автор на изследването, професор Мануела Ферейра от университета в Сидни, и нейният екип смятат, че е време да забравим погрешното схващане, че времето влияе върху болката в опорно-двигателния апарат. Това не е първото проучване, което стига до подобни изводи, но е едно от най-пълните досега.

Не всички обаче споделят подобен скептицизъм. Професор Рейчъл Бухбиндер от университета „Монаш“, която има личен опит в борбата с остеоартрит, признава резултатите от изследването, но остава отворена за по-нататъшни изследвания и не бърза да застане на страната на авторите.

Въпреки че връзката между времето и болката може да не е толкова силна, колкото се смята, фокусирането върху нещата, които можем да контролираме – физическа активност, контрол на теглото и психично здраве – е от ключово значение за предотвратяване на хронична болка.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес