Учени наблюдаваха развитието на човешки ембрион в изкуствени условия 13 дни

11766
Учени наблюдаваха развитието на човешки ембрион в изкуствени условия 13 дни

Биолози от нюйоркския университет Рокфелер (The Rockefeller University) са открили нови аспекти на ранното развитие на човешкия ембрион. Резултатите от изследването са публикувани в британското научно издание Nature.

В хода на изследвания учените са успели да поддържат живота на ембрион в изкуствени условия в продължение на 13 дни, което е с 4 дни повече от предишния рекорд от 9 дни.

В резултат учените са успели да получат допълнителна информация за ранния период на развитие на човека, а също за някои възможни причини за неуспешна бременност.

Модифицирането на ембриони - чудовищно или необходимо?

Китайците са преди всичкиПрез април 2015 година китайски учени представиха пред академичното общество статия с описанието на опити за м...

Освен това учените са установили специална група клетки, която се появява на 10-ия ден от развитието на ембриона и изчезва към 12-ия.

Във връзка с това, че в много страни по света, по-конкретно САЩ и Великобритания, са забранени изследвания на ембриони над 14 дни, експериментът бил прекъснат, но има основания да се смята, че учените ще могат да поддържат живота на ембриона повече от две седмици.

Това обаче поставя въпроси както от етичен, така и от технологичен характер, тъй като ембрионите над 14 дни вече се нуждаят от все още неизвестна на учените смес от хормони и хранителни вещества от майката.

Етапите от развитието на ембрионите при много животни са изучени достатъчно добре, но с човешките нещата стоят различно.

Учените се отказаха от модифицирането на ембриони

Забранено е да се променят гените на човешки ембриони, предназначени за нормално развитие по време на бременността. Такова решение е вз...

"Наистина е странно, че в началото на XXI век знаем повече за развитието на рибите, мишките и жабите, отколкото за самите себе си", казва Али Бриванлоу от университета Рокфелер.

Центровете за изкуствено оплождане също може да имат полза от проведените изследвания. Ръководителят на Центъра за репродукция на човека и изкуственото оплождане в Ню Йорк Норбърт Глейхер отбелязва, че около 50% от ембрионите, които се имплантират на жени, не оцеляват.

Лабораторните изследвания могат да помогнат на учените да разберат какво не е наред, за да увеличат шансовете на ембриона. "Процесът на имплантиране все още представлява голяма тайна за лекарите", отбелязва Глейхер, цитиран от РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно