Учени не откриха ефективни средства срещу махмурлук, вижте какво помага

14119
Учени не откриха ефективни средства срещу махмурлук, вижте какво помага
Снимка: iStock

Учени от Великобритания са анализирали резултатите от 21 изследвания на средства срещу махмурлук и са стигнали до извода, че нито специалните препарати, нито растителните средства могат да предотвратят свързания с прекомерна употреба на алкохол махмурлук. Статията е публикувана в изданието Addiction.

Много компании, произвеждащи лекарства и хранителни добавки, рекламират лекарства срещу махмурлук. В същото време на практика няма сериозни научни изследвания по тази тема. За да запълнят тази празнина, изследователите от Лондонския кралския колеж и фондацията Maudsley NHS Foundation Trust са провели систематичен обзор, в който обобщили наличните в научната литература данни за лечението на махмурлука.

Лекари разбиха митове за най-добрите средства срещу махмурлук

Британски лекари разсеяха редица митове за най-добрите средства срещу махмурлук и назоваха тези, които ще помогнат след прекомерна конс...

Авторите са анализирали резултатите от 21 клинични изследвания, в които оценявали терапевтичния ефект против махмурлук на следните вещества и лекарства: екстракти от карамфил, артишок, антилско цариградско грозде, бодлива круша (кактусова смокиня), плод на бонбоненото дърво и елеутерокок, червен женшен, сок от корейска круша, пробиотика ProAP4, куркумин, продукта Rapid Recovery, който включва L-цистеин, тиамин, пиридоксин и аскорбинова киселина, отделно L-цистеин, N-ацетил-L-цистеин, L-орнитин и толфенаминова киселина, препаратите локсонапроксен, фексофенадин, пропранолол, хлорометиазол и пиритинол, както и хранителната смес "Morning-Fit", състояща се от суха мая, тиамин нитрат, пиридоксин хидрохлорид и рибофлавин. Действието на общи болкоуспокояващи като парацетамол или аспирин не били оценявани.

Авторите отбелязват, че дори в тези изследвания, където са фиксирари статистически значими подобрения в симптомите на махмурлука, доказателствата са много неубедителни поради методологични ограничения или неточни измервания. От 21 проучвания осем били проведени изключително с участници от мъжки пол, а някои не предоставяли подробни описания на времето за приема на на алкохол и видовете напитки, както и указания за това дали алкохолът е бил консумиран с храна или отделно. Освен това ефектът на всяко от средствата е описан само в едно проучване, тоест резултатите не са възпроизвеждани независимо.

Може ли все пак нещо да помогне?

Въпреки обезкуражаващото изследване на британските учени има няколко съвета, които ще помогнат за „стартиране“ на тялото, казва лекарят Андрей Кондрахин пред радио Sputnik.

Според него храносмилателната система може да се „стартира“ благодарение на пилешки бульон, супа или борш.

Диетолог разби митове за алкохола и махмурлука

Британският диетолог Роб Хобсън разбива популярни митове за алкохола. Съветите му са публикувани в Essex Magazine. Според експерта мно...

"Храносмилателната система работи само когато в нея има храна. Ако е отровена от алкохол и в нея няма храна, тогава се чувства зле. Когато влезе лека храна, тя започва да функционира", казва Кондрахин.

Ако човек не може да консумира супа или бульон, тогава трябва да си легне, за да могат бъбреците да прочистят организма от вредните вещества, обяснява лекарят.

Ако обаче все пак се е случила интоксикация, тогава човекът трябва да заеме хоризонтално положение, така че другите органи да се снабдяват активно с кръв.

"Това е важно, защото черният дроб, който не може да се справи с алкохолната интоксикация, отделя част от вредните вещества в кръвта, а бъбреците постепенно филтрират всичко това. Така бързо се освобождаваме от интоксикацията", заключава Кондрахин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com