Учени откриха доказателства за съществуването на Вавилонската кула

9998
Учени откриха доказателства за съществуването на Вавилонската кула
Снимка: Lucas van Valckenborch / Public Domain

Историческият гоблен на Вавилон – древен град, пропит с библейско значение, се разгръща на страниците на свещените текстове. Въпреки че градът отдавна е изчезнал в аналите на времето, той е споменат на страниците на Библията поне 280 пъти – от Битие до Откровение.

Историята гласи, че Бог често използва Вавилон като начин да накаже Израел, но неговите пророци предупреждават за неизбежното му самоунищожение, пише Express co.uk.

Археолози откриха важна следа за Вавилонската кула

Изследователите били изумени, когато открили следи от битум и хоросан върху тухла, поръчана от древния вавилонски цар Навуходоносор II. Археолозите работили неуморно на мястото, надявайки се да разкрият повече за добре документирания, но неуловим обект, като предишни разкопки разкрили „необичаен строителен материал“, открит върху тухла, за която се смята, че някога е била част от Вавилонската кула.

Вавилонската кула Coenraet Decker / Public Domain

Тухлата е поръчана от цар Навуходоносор II, за когото изследователите смятат, че е поръчал изграждането на кулата. Хроника от 586 г. пр.н.е. бележи повратна точка. Войските на Навуходоносор превземат Йерусалим, вземайки населението в плен. След като били заловени, тези хора са доведени във Вавилон и стават роби на царя, принудени да построят прочутата кула – събитие, изследвано от документалния филм на Smithsonian Channel „Тайните са отключени: Вавилонската кула“.

Битумът и хоросанът, основният строителен материал, се отпечатали върху повърхността на тухлата. На нея могат да се видят знаците на Навуходоносор, мрачно отражение на неговото господство.

Д-р Ървинг Финкел от Британския музей забелязал комбинация от юдейските хроники и вавилонските истории. Привлекателността на тези разкази, силни и изразителни, стимулирала обединението на разказите, разгръщайки гоблена на нова история.

„В историята има убедителна следа, която подкрепя теорията, че еврейските роби са били свидетели на строежа на кулата по време на престоя си в плен“, отбелязва Финкел. Откритите от археолозите тухли съдържат следи от битум, древен катран и хоросан, материал, споменат в библейската история, която се отнася за кулата.

Строителството на Вавилонската кула Edmund Ollier / Public Domain

„В книгата Битие буквално се казва, че те са използвали тухла и битум; това е изрично казано там – каза Финкел. – Няма съмнение, че стимулът за историята и разказа трябва да са се оформили по време на вавилонското изгнание.“

Свидетелствата според изследователите биха могли да докажат съществуването на Вавилонската кула, която досега беше трудна за намиране, и също така да разкрият как нейната история е написана от „отчаяно население в изгнание, държано в плен от безмилостен цар“.

Унищожаването на Йерусалим от вавилонците е реконструирано чрез анализ на древен пожар

„Разрушаването на кулата е бил техният [на пленниците] начин да пренапишат историята – това е измислица, вкоренена в истината“, гласи съвременният разказ въз основа на изследванията и заключенията на д-р Финкел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com