Учени се добраха до най-високото дърво в Амазонка от петия опит

6080
Учени се добраха до най-високото дърво в Амазонка от петия опит
Снимка: Fedaro / CC BY-SA 4.0

Екип изследователи успяха да достигнат до най-високото дърво в Амазонка. Става дума за висок 88,5 метра екземпляр от Dinizia excelsa, който расте в северната част на Бразилия. Както отбелязва Science Alert, позовавайки се на AFP, дървото рекордьор е открито при анализ на данните, събрани още през 2019 г. от самолет с помощта на лидар, но изследователите успели да го открият сред джунглата едва три години по-късно.

За най-високото дърво в света се смята екземпляр от вечнозелена секвоя (Sequoia sempervirens), наречена Хиперион, която расте в Националния парк „Редууд“ в Северна Калифорния. Височината му достига около 116 метра. А сред покритосеменните растения шампиони по височина са Центурион, царственият евкалипт (Eucalyptus regnans) от Тасмания, и Менара, екземпляр от Shorea faguetiana от остров Борнео. Височината на двете дървета е около сто метра.

Секвои в парка "Редууд". Acroterion / CC BY-SA 3.0

Дървета великани се срещат и в други части на света. Например преди няколко години ботаници откриха най-високото дърво в Африка. То се оказало екземпляр от висока ентандрофрагма (Entandrophragma excelsum) от склоновете на Килиманджаро. Височината на това дърво е 81,5 метра. А през 2019 г., докато анализирали данни, събрани от самолет с помощта на лидар, учените идентифицирали седем места по поречието на река Яри на границата на бразилските щати Амапа и Пара с дървета с височина над 80 метра. Сред тях бил и рекордно висок екземпляр от динизия (Dinizia excelsa). По предварителни оценки то достига 88,5 метра, което го прави най-високото дърво в Амазонка.

За да определят точно размера и възрастта на дървото рекордьор, през същата година изследователите организирали експедиция до бреговете на река Яри. След десет дни издирване обаче екипът се върнал без нищо. Още три експедиции в същия регион открили няколко много високи дървета, включително най-високия бразилски орех (Bertholletia excelsa) в Амазонка с височина 66 метра. Учените обаче не успели да стигнат до най-високия екземпляр на динизия.

Това станало едва през септември тази година. След като изминал 250 километра с лодка по реките и 20 километра пеша през джунглата, екип от деветнадесет души най-накрая стигнал до гигантското дърво, което расте в резервата близо до река Иратапура, приток на Яри. Изследователите измерили обиколката на дървото (тя е 9,9 метра), а също така събрали листа и почва около него. Освен това учените взели проби, които ще помогнат да се определи възрастта на растението (сега тя се оценява на 400 – 600 години).

Въпреки че степента на обезлесяване в бразилската Амазонка се е увеличила със 75 процента през последните три години в сравнение с последното десетилетие, най-високото местно дърво расте в отдалечен и труднодостъпен регион, така че все още е в сравнителна безопасност, казват учените. Въпреки това ценната дървесина на динизия я прави привлекателна за дървосекачите. Освен това в резервата Иратапура от време на време проникват златотърсачи, чиято дейност причинява сериозни щети на околната среда.

По-рано ботаници откриха може би най-старото дърво без клони в света. Става дума за екземпляр от кипарис фицроя (Fitzroya cupressoides), който расте в чилийския национален парк „Алерсе Костеро“ и е известен с прозвището Гран Абуело – тоест Прадядото. Възрастта му се оценява на 5484 години. За сравнение най-старото живо дърво, бодливият бор (Pinus longaeva), наречен Матусал, е на възраст над 4850 години. Не всички експерти обаче са съгласни с оценката за възрастта на Гран Абуело.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-високото дърво на планетата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com