Учени установиха, че милиони хора измерват неправилно кръвното си налягане

5540
Учени установиха, че милиони хора измерват неправилно кръвното си налягане
Снимка: iStock

Изследователи са анализирали доколко процедурата за измерване на кръвното налягане в американските медицински центрове отговаря на препоръките на Кардиологичната асоциация. Оказало се, че медиците практически не спазват правилата, което води до изкривени резултати. В резултат милиони хора неоправдано приемат лекарства.

Хипертонията е водещият рисков фактор за сърдечносъдови заболявания в световен мащаб. Точното измерване е от решаващо значение както за идентифициране на рискови пациенти, така и за предписване на ефективно лечение.

ОЩЕ: Отклонения при измерване на кръвното налягане: ето какво се прави

За да се подобрят резултатите от лечението на пациентите като цяло и на хора с хронични заболявания, особено сърдечносъдови, кръвното налягане трябва да се измерва според определени правила. Те са разработени от Американската кардиологична асоциация.

Например лекарят трябва да избере маншет с подходящ размер, без да носи дрехи под него. По време на измерването не трябва да се разговаря. Пациентът трябва да седи на стол с стъпала на пода, облегнат на стола и ръка с маншет за кръвно налягане, поставен на нивото на сърцето.

Но много медици измерват кръвното налягане, докато пациентът седи на кушетката за преглед, краката му често висят, а гърбът и ръцете нямат опора.

Учени от университета в Охайо (САЩ) са сравнили показанията на кръвното налягане, получени чрез стриктно спазване на публикуваните указания на AHA, с показанията, получени с помощта на обичайни (за много медицински учреждения) методи за фиксиране. По-конкретно те оценили ефектите върху кръвното налягане от неспособността да се поддържа правилна позиция на краката на пода, опора за гърба и опора за ръката и съответно маншет на нивото на сърцето. Резултатите са публикувани в eClinicalMedicine.

В рандомизираното клинично изследване взели участие общо 150 души от три групи. В една група (48 души) измерванията на кръвното налягане били направени на кушетка за преглед с фиксирана височина и след това на стол за преглед с регулируема позиция.

За втората група (49 участници) същите показания били снети в обратен ред. В третата група (53) и двата набора показания бяха взети на кушетката за преглед. Участниците почивали преди всяко събиране на данни.

Учените обединили получените резултати. Средната стойност от трите измервания, направени на кушетката, била сравнена със средната стойност на измерванията, направени на стола.

Оказало се, че систолното налягане, измерено от човек на кушетката, е със седем милиметра живачен стълб по-високо от това на човек, седнал на стол, докато диастолното налягане е с 4,5 милиметра живачен стълб по-високо.

ОЩЕ: Колко пъти на ден трябва да измерваме кръвното си налягане

По думите на авторите на изследването тази разлика е достатъчна, за да се класифицират погрешно милиони хора като страдащи от хипертония, когато в действителност кръвното им налягане остава в нормалните граници. Това означава, че лекарствата за хипертония често може да бъдат предписани неоправдано, излагайки хората на риск от прекалено ниско кръвно налягане.

Заслужава да се отбележи, че много хора по света измерват кръвното си налягане у дома. Очевидно точността на получените по този начин стойности не може да бъде по-висока от средната на лекарите от описаната по-горе работа. Следователно навикът да се ориентираме по невярно кръвно налягане (и след това да приемаме хапчета за понижаване на кръвното) засяга поне милиони хора по света и извън медицинската общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com