Учените заплашиха Северна Корея с дебел слой пепел

7368
Учените заплашиха Северна Корея с дебел слой пепел

Сеизмолози предупредиха, че продължаването на ядрените изпитания от Северна Корея ще доведе до пробуждането на вулкана Пектусан.

Учените отбелязват, че предишните изригвания на Пектусан са били едни от най-разрушителните в цялата история на човечеството. Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

САЩ разшири санкциите срещу Северна Корея

Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за разширяване на санкциите срещу КНДР във връзка с нейните ядрена и ракетна програма, пред...

Пектусан се намира на границата на КНДР и Китай. Вулканът има височина 2744 метра – това е най-високият връх в цяла Манджурия и Корейския полуостров. В последните години се отбелязва повишена сеизмична активност в планината – ръстът на концентрациите на серен диоксид сочи разширение на магменото огнище на вулкана.

Пектусан се намира само на 115 км от полигона Пангири, където се изпитва севернокорейското ядрено оръжие. Според учените още един взрив може да е достатъчен, за да пробуди спящия вулкан.

"Силните колебания на почвата предизвикват динамично натоварване, способно да наруши магмената камера. Подземният ядрен взрив недалеч от активен вулкан се явява безспорна заплаха за него", отбелязва авторският колектив от четирима южнокорейски учени.

Последните изпитания, които Северна Корея проведе през януари 2016 година, по сеизмична мощ са били еквивалентни на земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер. Учените предупреждават, че за създаването на аномално високо налягане в магмената камера е достатъчен взрив с магнитуд от пет до осем бала.

Обмислят нови санкции срещу Северна Корея

Представители на външното министерство на САЩ провеждат консултации с редица страни, включително Япония, по проект за нови санкции спря...

Пепелта от изригването на Пектусан през 946 година е покрила Северна Япония със слой с дебелина пет сантиметра. Други големи изригвания е имало през 1597, 1668 и 1702 г. За последен път вулканът се е пробуждал през 1903 г., когато е изхвърлил камъни и газове.

Планината Пектусан ("Белоглавата планина") се явява свещена за жителите на Северна Корея. Според официалната версия именно там е бил разположен тайният лагер на антияпонските партизани, ръководени от основателя на КНДР Ким Ир Сен. През 1942 година там се е родил синът му и приемник Ким Чен Ир.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com