Южнокорейски експерт: Реинфекция с COVID-19 изглежда най-малко възможен вариант

8773
Южнокорейски експерт: Реинфекция с COVID-19 изглежда най-малко възможен вариант
Снимка: iStock/Guliver

Мислим, че може да придобиеш имунитет срещу зараза с COVID-19. Това заяви доктор Джером Ким* в интервю за Asian Boss.

Трудно е да се каже дали е възможна повторна инфекция с COVID-19, коментира Ким твърдение на на колегата си Ву Йо Ким. Д-р Джером Ким споделя мнението на колегата си, че е възможно коронавирусът SARS-CoV-2 да е в толкова ниско количество в организма, че съществуващите тестове (PCR) да не го засекат и това всъщност означава, че нова видима поява на инфекцията представлява реактивиране, а не ново заразяване. Според него е възможно вирусът да се намира в някои органи на човешкото тяло в много малко количество – бъбреци, бели дробове, дори мозъка, но да го няма в назалната кухина и затова човек да изглежда като напълно оздравял, а да не е.

Доц. Андрей Чорбанов: Българската ваксина получи френско финансиране

България традиционно произвежда ваксини от много години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – ваксините, които ...

"Мислим, че е най-малко вероятно да има реинфекция, защото не виждаме във вече открити клъстери от болни, които оздравяват, да има нови епидемиологични взривове при откриване на случай със считан за оздравял човек, но показал отново симптоми на болестта. Този въпрос обаче трябва да се проучи подробно", заяви д-р Джером Ким.

По негово мнение, COVID-19 ще е част от живота на планетата поне за 2 години напред и единственото работещо решение за борба с болестта е ваксина.

Ваксина

Имаме възможност да работим по набор от ваксини, коментира д-р Ким какво се случва с ваксина срещу COVID-19. И от казаното от него става ясно, че срок между 12 и 18 месеца за действаща ваксина е възможен само ако всичко в изпитанията върви по ноти, което не е реалистично.

По думите му, най-напред в разработката изглеждат четири компании – европейската PureVax, която работи с финансиране от CEPI т.е. международна финансова помощ, американските Inovio и Moderna и Университета в Куинсланд в Австралия. От четирите изброени, само австралийците имат подход спрямо протеините, докато другите залагат на подход спрямо РНК (бел. ред. - при този подход, за разлика от ваксината срещу грип, която съдържа фрагменти от грипния вирус, така че имунната система да може да се научи да ги атакува, РНК ваксината дава на тялото генетичния код, необходим за производството на вирусни фрагменти самостоятелно. Когато имунната система види тези фрагменти, тя се научава как да ги атакува. РНК превръща тялото в собствен производител на ваксината).

Британски доброволец разказва за изпробване на ваксина

Британец, участващ в изпитване за ваксина срещу COVID-19, разкри, че потенциалните странични ефекти включват треска „в най-лошия ...

Той смята, че ефективна ваксина срещу болестта поради спецификата на вируса може да бъде създадена – защото досега на ниво геном са открити само 11 мутации и това е десетократно по-малко, отколкото при грипа. И подчерта – разработването на "лесна ваксина" т.е. срещу по-устойчив в генетично отношение вирус струва 500 млн. долара и между 1-2 млрд. долара за "трудна ваксина" - такава, която ще трябва да работи срещу по-бързо мутиращ вирус. Той не пропусна да каже, че обикновено разработването на ваксина отнема години – между 5 и 10 години.

От думите му става ясно, че в първата фаза на разработката на ваксината разработчикът се уверява, че продуктът е безопасен. Това включва тестове върху хора, обикновено не повече от 50 души, като се прилагат все по-големи доза и се следи за реакции. Втората фаза е тази, в която се следи дали ваксината всъщност изпълнява целта, за която е създадена – да стимулира имунната система да отговори на атака от специфичен вирус, чрез производство на достатъчно антитела в организма и чрез необходимите протеини, които да противодействат на протеините на вируса (припомняме, че SARS-CoV-2 заразява хората, като се захваща със своя S протеин за ACE2 рецептора на епителна клетка и навлиза в клетката). Д-р Ким казва и, че в тази втора фаза всъщност се следи на какъв период от време следва да се взема ваксина, за да предпазва. Той е категоричен, че тази фаза е най-трудната, защото де факто тук става ясно дали ваксината ще проработи или не.

Във фаза 3 най-важната констатация е дали ваксината работи срещу инфекция, срещу вирус или и срещу двете. И в тази фаза всъщност трябва да има изпитания там, където има по-голям епидемиологичен риск, а не там, където нещата са под контрол, посочва ученият. Дори и след одобрение от медицински надзор на дадена ваксина, обикновено трябва препоръка от друг орган, за да има масово ползване – примерно в СЗО има такъв, който отправя такива препоръки.

93% от ваксините се провалят някъде между тестовете върху животни и финалното одобрение от отговорните регулаторни органи, изчислява д-р Ким. И добавя, че ако се стигне успешно да фаза 3, всъщност разработчикът почва подготовка за търговско производство, за да е готов.

Лекарят е категоричен и за друго – изключително важен е въпросът кой пръв ще получи работеща ваксина. И вярва, че има време това да бъде дискутирано.

Борисов за молекулата срещу коронавирус: Ако има ефект, не 4, 40 милиона евро ще им дадем

"Помните ли дебата за молекулите преди 3-4 години? Ние сме от малкото държави, които на година по 60, 70, 80 милиона даваме, може би на...

Д-р Ким обясни и защо ваксините против грип се разработват по-бързо – защото обикновено става въпрос само за промяна на щамове на един и същ вирус, т.е. по-малко непознато поле за "покриване" от ваксината. Затова и ваксините против грип биват разработвани в момента за около година. За COVID-19 няма начин да се каже отсега колко дълго може да е ефективна – отговорът ще бъде даден само след тестове, подчерта д-р Ким.

Лекарят сподели и друго – много често учените не биват слушани, защото нямат време да обясняват и това е проблем специално с ваксините и тяхната безопасност – защото при изработката им има железен процес на одобрение и на правила за безопасност, но е много по-лесно сега, в Интернет, да намериш различна информация по въпроса и да се усъмниш. Ваксините се правят за здрави хора, за да останат здрави, е заключението на учения.

* Доктор Джером Ким е директор на Международния институт по ваксини в Сеул, Южна Корея. Специализирал в университета "Дюк", работил при настоящия ръководител на Американския център за контрол на заразните болести (CDC) Робърт Редфийлд и настоящия координатор на Белия дом относно кризата с COVID-19 Дебора Бъркс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com