Векове преди инките и ацтеките. Градове на 2500 години са открити в Амазонската джунгла

21792
Векове преди инките и ацтеките. Градове на 2500 години са открити в Амазонската джунгла
Снимка: Stéphen Rostain, Antoine Dorison et al. / Science, 2024

Някога археолозите са вярвали, че древните тропически гори на Амазонка са били негостоприемно място, рядко населено от групи ловци събирачи. Но останките от огромни земни насипи, пирамиди и пътища от Боливия до Бразилия, открити през последните 2 десетилетия, доказват категорично, че Амазонка е била дом на големи, сложни общества много преди пристигането на европейските колонизатори.

ОЩЕ: Археолози откриха астрономически карти на древните пуебло

Сега има доказателства, че друго човешко общество – най-старото досега – е оставило своя отпечатък в региона: гъста мрежа от взаимносвързани градове, сега скрити под гората в долината Упано в Еквадор, е разкрита благодарение на технологията за лазерно картографиране, наречена лидар. Селищата, описани в списание Science, са поне на 2500 години – повече от 1000 години по-стари от всяко друго известно комплексно амазонско общество.

Лидар, който позволява на изследователите да видят през горската покривка и да реконструират древните места отдолу, „революционизира разбирането ни за Амазонка в предколумбови времена“, казва Карла Джеймс Бетанкур, археолог от университета в Бон, който не е участвал в изследването. Намирането на такава древна градска мрежа в долината Упано подчертава отдавна непризнатото разнообразие на древните амазонски култури, които археолозите едва започват да реконструират.

Стивън Ростейн, археолог от френската национална изследователска агенция CNRS, започва разкопки в долината Упано преди близо 30 години. Екипът му се фокусира върху две големи селища – Сангай и Киламопе, и открива могили, организирани около централните площади; керамика, украсена с боя и врязани линии; и големи кани, в които били открити останки от традиционната царевична бира чича. Радиовъглеродното датиране сочи, че селищата в Упано са били обитавани от около 500 г. пр.н.е. до между 300 г. от н.е. и 600 г. от н.е. „Знаех, че има много могили, много структури – казва Ростейн. – Но нямах пълен преглед на региона.“

Това се променя, когато Националният институт за културно наследство на Еквадор финансира изследване с лидар на долината през 2015 г. Специално оборудвани самолети излъчват лазерни импулси в гората и измерват обратния им път, разкривайки топографски характеристики, иначе невидими под дърветата.

Голям комплекс от земни платформи в Ниджиаманч, едно от селищата в долината Упано. Снимка: Stéphen Rostain / Science

Лидарните данни позволили на Ростейн и неговите сътрудници да видят връзките между селищата и също така разкрили много други. „Всеки ден беше Коледа с нов подарък“, казва Ростейн. Екипът идентифицирал пет големи селища и 10 по-малки на 300 квадратни километра в долината Упано, всяко гъсто натъпкано с жилищни и церемониални структури. Градовете са осеяни с правоъгълни селскостопански ниви и заобиколени от тераси на хълмове, където хората засаждали култури, включително царевица, маниока и сладки картофи, открити при предишни разкопки. Широки прави пътища свързвали градовете един с друг, а улиците минавали между къщи и квартали във всяко селище. „Говорим за урбанизъм“, казва съавторът Фернандо Мехия, археолог от Папския католически университет в Еквадор.

Въпреки че изследователите все още не знаят колко хора са живели в долината Упано, селищата са били големи: сърцевината на Киламопе например обхваща площ, сравнима по размер с осеяното с пирамиди плато Гиза в Египет или главната улица на Теотиуакан в Мексико. Степента на модификацията на ландшафта на Упано съперничи на „градинските градове“ на класическите маи, казват авторите. И това, което е открито досега, „е само върхът на айсберга“ на това, което може да се открие в еквадорската Амазонка, казва Мехия.

Мрежата от пътища, свързващи обектите на Упано, предполага, че всички те са съществували по едно и също време. Те са с хилядолетие по-стари от други сложни амазонски общества, включително Лянос де Мохос – наскоро открита древна градска система в Боливия. Градовете в долината Упано са били по-гъсто разположени и свързани от местата в Лянос де Мохос, казва Ростейн.

ОЩЕ: Изгубена пътна мрежа на инките и каменни кариери са открити в Перу

Хората както в долината Упано, така и в Ланос де Мохос са били фермери, които са строили пътища, канали и големи граждански или церемониални сгради. Но „тепърва започваме да разбираме как са функционирали тези градове“, включително колко хора са живели в тях, с кого са търгували и как са били управлявани, казва Хаймес Бетанкур, който изучава Лянос де Мохос.

Така че е твърде рано да се сравняват градовете на Упано с общества като класическите маи и Теотиуакан, които са били „много по-сложни и по-обширни“, казва Томас Гарисън, археолог и географ в Тексаския университет в Остин, който специализира в лидари и не е участвал в изследването.

„Удивително е, че все още можем да правим подобни открития на нашата планета и да открием нови сложни култури през 21. век“, казва все пак той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com