Всеки пети човек, преживял спиране на сърцето, може да опише усещането за смърт

4230
Всеки пети човек, преживял спиране на сърцето, може да опише усещането за смърт
Снимка: iStock

Учени от Нюйоркския университет са установили, че един на всеки петима души, преживели сърдечно-белодробна реанимация (CPR) след сърдечен арест, може да опише съзнателно преживяване на смъртта. Резултатите от изследването са били представени по време на Научния симпозиум по реанимация на Американската сърдечна асоциация на 6 ноември 2022 г.

В изследването взели участие 567 мъже и жени, чиито сърца спрели да бият по време на хоспитализация и на които била приложена CPR между май 2017 г. и март 2020 г. в САЩ и Великобритания.

Смъртта от старост всъщност не е истинската причина за смърт

Кралица Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал в Шотландия. Според публикувания наскоро смъртен акт тя е починала „от ...

Един на всеки петима участници съобщава, че е имал уникални съзнателни преживявания, включително усещане за откъсване от тялото, гледане на събитията без болка или страдание, сякаш отстрани, и смислена оценка на живота, включително на своите действия, намерения и мисли по отношение на другите. Изследователите са открили, че тези смъртни преживявания са различни от халюцинациите.

Работата включвала и тестове за скрита мозъчна активност. Ключово откритие било регистрирането на изблици на мозъчна активност, включително така наречените гама-, делта-, тета-, алфа- и бета-вълни, които се установявали до един час след CPR. Някои от тези мозъчни вълни обикновено се появяват, когато хората са в съзнание и изпълняват висши функции, включително мислене и съзнателно възприятие.

„Тези спомени и изменения в мозъчните вълни може да са първите признаци на така наречените преживявания, близки до смъртта, и ние за първи път ги фиксирахме в голямо изследване. Нашите резултати показват, че когато са на границата на смъртта и в кома, хората изпитват уникално вътрешно съзнателно преживяване, включително осъзнаване без страдание“, казва водещият автор на изследването д-р Сам Парния, който е специалист по интензивно лечение.

„Тези осъзнати преживявания не могат да се считат за трик на разстроен или умиращ мозък, а по-скоро за уникално човешко преживяване, което се появява на ръба на смъртта“, пояснява Парния. Докато мозъкът се изключва, много от неговите естествени спирачни системи се освобождават. Известно като дезинхибиране, това осигурява достъп до дълбините на съзнанието на човек, включително съхранени спомени, мисли от ранното детство до смъртта и други аспекти на реалността. Въпреки че никой не знае еволюционната цел на този феномен, той ясно разкрива „интригуващи въпроси за човешкото съзнание, дори при смъртта“, казва Парния.

Кой е бил древноегипетският бог на смъртта?

Древните египтяни са известни с много неща, като например мумифицирането, Великата пирамида, сложна писмена система и вяра в задгробния...

В бъдеще изследователите планират да продължат да изучават това близко до смъртта състояние по-подробно. Те казват, че припомненият опит около смъртта сега заслужава по-нататъшно истинско емпирично изследване без предразсъдъци.

ОЩЕ: Най-невероятните неща, случили се на хора след кома

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com