Възможно ли е да преядете с диня и защо е вредно?

9805
Възможно ли е да преядете с диня и защо е вредно?
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на дините е тук. Но преди да се впуснете в „динена диета“, трябва да сте подготвени и да знаете какво ще се случи, ако прекалявате с този продукт.

Дините са отличен източник на витамини А и С, както и на антиоксиданта ликопен, който е известен със своите ползи за сърдечносъдовата система. Преяждането с който и да е продукт обаче може да доведе до нежелани странични ефекти. Ето какво трябва да имате предвид.

Може ли динята да е вредна?

Динята може да причини храносмилателни проблеми

Яденето на твърде много диня може да причини коремен дискомфорт, подуване на корема, газове и диария поради високото съдържание на FODMAP. FODMAP е абревиатура за група късоверижни ферментиращи въглехидрати, които или не се усвояват, или се абсорбират бавно в тънките черва. Те включват олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Диетолозите обикновено предписват диети с ниско съдържание на FODMAP за хора със синдром на раздразненото черво (IBS).

Динята може да повиши нивата на кръвната захар

В допълнение към високото съдържание на FODMAP, динята има висок гликемичен индекс (GI). Следователно преяждането с диня може да повиши кръвната ви захар, нещо, което трябва да имате предвид, ако имате диабет. GI на дадена храна измерва нейното влияние върху кръвната захар за период от 2 часа. Храните с нисък GI имат ниво под 55, храните със среден GI – между 56 и 69, а храните с висок гликемичен индекс – над 70. Дините имат гликемичен индекс 72 – 80.

Динята може да промени цвета на кожата

Това е рядкост. Но все пак: едно изследване сочи, че употребата на твърде много диня може да е свързано с жълто-оранжево изменение на цвета на кожата, наречено ликопинемия, вариант на каротинемия. Ликопенът в дините е едновременно антиоксидант и пигмент и именно той е отговорен за характерния червен цвят на дините и други плодове и зеленчуци. Когато се консумира в излишък, ликопенът може да се натрупа във външните слоеве на кожата и да промени пигментацията. За щастие ликопинемията е рядко, напълно обратимо състояние.

Митове за преяждането с диня

Преяждането с диня може да доведе до непредвидени странични ефекти. Има обаче много неоснователни митове. Например, твърди се, че преяждането с диня може да доведе до сърдечни проблеми и хиперхидратация, което не се подкрепя от науката. Нещо повече, има съмнителни твърдения, че съдържанието на калий в динята може да причини хиперкалиемия – забавен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане, мускулна слабост и неравномерно сърцебиене.

Струва си да имате предвид: ще трябва да изядете цяла диня, за да надхвърлите препоръчителното количество калий, което трябва да приемате на ден.

Освен това някои отбелязват опасност от хиперхидратация поради преяждане с дини – дисбаланс на течности, който може да разреди електролитите в кръвта: в крайна сметка дините се състоят от 92% вода. И все пак няма никакви изследвания в подкрепа на това твърдение.

ОЩЕ: Пъпеш и диня. Лекар разкри кой не трябва да яде тези плодове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно