Защо хората не обичат еднополови бракове

5552
Защо хората не обичат еднополови бракове
Снимка: Getty Images / Guliver

Психолози от Калифорния са разкрили една от възможните причини много хора да се отнасят негативно към еднополовите бракове – те смятат, че гейовете и лесбийките водят по-активен полов живот и по този начин застрашават благополучието на собствените им семейства, се казва в статия, публикувана в сп. Psychological Science.

"Много хора, които се обявяват против еднополовите бракове, изпитват изключителен дискомфорт при мисълта за случаен секс и не се чувстват в безопасност, когато мислят за промискуитета. Промискуитетът изглежда опасен на такива хора, тъй като той дава повече възможности за техните съпрузи или съпруги да изневеряват", казва Дейвид Пинсоф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

В Ирландия вече официално могат да се сключват еднополови бракове

В Ирландия е ратифициран закон, който позволява сключването на еднополови бракове, предаде Укринформ. „Президентската комисия...

Пинсоф и колегите му открили потенциално обяснение за около половината от случаите на негативното отношение към еднополовите бракове, като наблюдавали реакцията на около хиляда доброволци при прост психологически тест.

При този тест на екрана на компютъра се появявали две неща – дума, отнасяща се към промискуитета или здравите семейни отношения, и снимка с щастлива семейна двойка, която можела да бъде както традиционно семейство, така и хомосексуална двойка. Доброволците трябвало да определят към коя категория се отнася думата, и да пояснят явява ли се семейството еднополово, като натиснат бутон на джойстик.

Учените се интересували от правилността на отговорите и на скоростта на реакция – асоциацията между промискуитета и хомосексуализма трябвало да поражда забавяне в натискането на бутона, в случаите когато на екрана се показвала снимка на семейство от гейове или лесбийки и дума, асоциираща се със съпружеска вярност.

Както показал експериментът, това наистина било така – хората, които се отнасяли негативно към еднополовите бракове и секса без ангажименти, наистина по-бавно натискали бутона, като степента на забавяне зависела от това, колко силно те се обявявали срещу промискуитета.

Десетки хиляди протестираха срещу еднополовите бракове във Франция

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в Париж и Лион в знак на протес срещу еднополовите бракове, съобщава АФП, цитирана от &...

Използвайки данните, събрани в хода на този експеримент, Пинсоф създал програма, която доста точно определя възгледите на човека към еднополовите бракове, само по това как се отнася към промискуитета и безразборните полови връзки. Според учените тази особеност на психиката обяснява почти половината (42%) от случаите, в които хората не обичат еднополовите бракове.

"Негативното отношение към еднополовите съюзи се явява своеобразна стратегия на поведението на хора, което се опитват да защитят своя брак и браковете на другите в тяхното обкръжение, и се опасяват, че изменението на природата на брака ще повлияе негативно върху техния начин на живот.

Тъй като те смятат гейовете и лесбийките за развратни, еднополовите бракове за тях са нещо, което подкопава институцията на брака", заключава Марти Хазелтон, колега на Пинсоф.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно