Земята също има фази: вижте ги

2167
Земята също има фази: вижте ги
Снимка: KARI

Първата мисия на Южна Корея до Луната продължава да демонстрира своя успех. За много кратко време в Космоса апаратът Danuri успя да изпрати на Земята много удивителни снимки не само на нашия спътник, но и на нашата планета. Поредните снимки показват различните фази на Земята, ако погледнете планетата от лунна орбита, пише Space.com.

Изстрелян през август миналата година, космическият апарат Danuri навлезе в окололунна орбита на 27 декември. В началото на януари тази година той изпрати на Земята първите си снимки на лунната повърхност, а също и как изглежда Земята от Космоса.

KARI

Според изявление на Корейския институт за аерокосмически изследвания Danuri е започнал пълноценната си научна работа едва на 4 февруари. Въпреки че още преди това, с помощта на камерата ShadowCam, създадена от учени от НАСА, космическият кораб е направил невероятни снимки на обратната страна на Луната.

Орбиталният апарат продължава активно научната си дейност и южнокорейските учени публикуваха нова порция негови изображения, които показват както повърхността на Луната, така и Земята в различни фази, видими от окололунна орбита.

Кратерът Шакълтън от обратната страна на Луната, в който никога не попада слънчева светлина, заснет от Danuri NASA/KARI/Arizona State University

Що се отнася до гореспоменатата ShadowCam, тя е създадена специално, за да може Danuri да наблюдава тъмнитe лунни кратери, тоест кратерите, в които слънчевата светлина не достига.

Тази камера е създадена въз основа на технологията, използвана за създаването на камерите на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, която също изучава Луната от орбита. Но камерата ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна, което ѝ позволява да види в много детайли вътрешната структура на постоянно сенчестите кратери на Луната.

Например един от тези кратери е Шакълтън, който се намира на обратната страна на Луната. Изображението по-долу сравнява две снимки от дъното и стената на кратера, направени от камерата на Lunar Reconnaissance Orbiter (вляво) и камерата на Danuri (вдясно). Веднага може да се види, че снимката на южнокорейския апарат има по-добра детайлност.

NASA/KARI/ASU

Според корейските учени, въпреки че апаратът е започнал пълноценна научна работа, настройката на основната му камера ще продължи до края на февруари.

От НАСА смятат, че тези изображения с висока разделителна способност на Danuri ще помогнат за предоставянето на повече информация за това как е еволюирала Луната, за водата, която се намира в сенчестите ѝ кратери във вид на лед, и дори биха могли да помогнат за определяне на бъдещи места за кацане на астронавти в рамките на мисиите „Артемида“.

ОЩЕ: Скрит лунен прилив влияе върху магнитосферата на Земята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно