Змиите се събуждат: Какво да направите, ако ви ухапе отровна змия?

16352
Змиите се събуждат: Какво да направите, ако ви ухапе отровна змия?
Снимка: iStock

С настъпването на топлите дни повечето от змиите започват да излизат от зимния си сън, което означава опасност за всички любители на природата. В поп културата има достатъчно препратки и „напомняния“ какво да правите, ако ви ухапе отровна змия. Много от тези съвети могат само да навредят още повече на пострадалия. Но все пак има ефективен метод да се спасите.

Австралийският серпентолог Кристина Зденек уверява, че например в Австралия конната езда е поне пет пъти по-опасна от змиите. Най-малко 11-20 души умират всяка година при злополуки с коне. Съответно от ухапване от змия – около двама-четирима. Но все пак е възможно да ви ухапе змия, така че какво да правите?

Коя е най-голямата змия в света?

Когато говорим за змии, има само две реакции към тях – ужас или любопитство. Съскащите създания не оставят никого безразличен. Хо...

„Останете възможно най-спокойни. Не движете мускули, защото при движение и отровата се движи по тялото. След това стегнете засегнатия крайник с еластична компресираща превръзка, както при изкълчване на глезен или китка“, съветва Зденек.

При всеки стрес сърцебиенето се учестява и като следствие опасното вещество по-бързо се разпространява по организма. Затова е много важно на първо място да съхраните спокойствие. Времето има решаващо значение. Колкото е възможно по-бързо повикайте помощ или се доберете до най-близката болница за получаване на противоотрова. Необходимо е токсините да се неутрализират, преди да достигнат своите молекулярни цели и да нанесат необратими щети.

При среща със змия не се опитвайте да я прогоните или да избягате от нея. Достатъчно е да почакате, докато тя сама си отиде. Обикновено змиите не нападат първи и предпочитат да избегнат срещата си с хората, но ако все пакзмията е започнала да проявява неспокойствие, бавно отстъпете, а след това се отстранете от мястото, обяснява и главният педиатър на Московска област Нисо Одинаева.

В България има две опасни за човека змии - усойница и пепелянка. Усойницата има слабо обоняние и слух, така че внезапната поява на човек може да провокира нейната защитна реакция. В този случай змията заема бойна стойка, съска и прави предупредителни мятания. Според доктора ухапването от усойница е по-опасно за дете, отколкото за възрастен. Обикновено не е фатално, но може да бъде фатално в случай на специфична алергична реакция - анафилаксия.

Какви звуци издават змиите освен съскане?

Обикновената борова змия (Pituophis melanoleucus) от Северна Америка е добре позната сред херпетолозите със способността си да издава с...

Непосредствено след ухапването можете само леко да изстискате отровата от раната. В никакъв случай не трябва да се изсмуква, тъй като има вероятност да проникне през устната лигавица. Мястото на ухапване се третира с антисептик, кислородна вода, слаб разтвор на калиев перманганат или йод. Според педиатъра не е необходимо да се стяга пострадалия крак или ръка, тъй като това само ще увеличи локалния ефект на отровата и може да се получи некроза, обяснява Одинаева.

Когато отровата навлезе в кръвта, най-често след 15-20 минути се появяват световъртеж, летаргия, главоболие, гадене, задух, учестен пулс. Пострадалият се нуждае от пълен покой. Трябва да се постави в хоризонтално положение и да пие обилно течности, за предпочитане силен чай.

За да се забави усвояването на отровата, на мястото на ухапване трябва да се постави лед. След оказване на първа помощ пострадалият трябва незабавно да бъде откаран в медицинско заведение, където да получи противоотрова.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ако ви ухапе змия, НЕЗАБАВНО направете това

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com