10 години разлика: Как от ДАНСwithme стигнахме до "изпрания" Пеевски? (ВИДЕО)

16948

Миналата седмица ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се договориха, че трябва да подпишат споразумение за назначаване на хора в регулаторите след парламентарните разправии покрай назначаването на ръководството на здравната каса (НЗОК). Според ГЕРБ ДПС ще получи 1/3 тежест в регулаторите и специалните служби. От ПП-ДБ обаче подчертават, че нищо не е договорено. В Студио Actualno поканихме политолога Георги Киряков, за да коментира отношенията в управляващата "сглобка" и как се стигна до там Делян Пеевски да се превърне в основен неин говорител.

10 години разлика

На въпрос 10 години ли са необходими, за да се изчисти имиджа на Пеевски, така че той да стане едно от основните лица на управляващото мнозинство, Киряков заяви:

"Това е съобразяване с политическите реалности. ДПС продължава да има сериозно влияние в българския политически живот. Когато говорим за влияние на една партия, трябва да се съобразим и с един прост факт, тази партия има абсолютно право да излъчва говорители, каквито тя намери за добре." Още: "ДПС ще рухне. Това е пародия, начело с колос с глинени крака": Говори бивша дясна ръка на Доган

По думите му когато ПП-ДБ са се съгласили да пуснат движението в конфигурацията им с ГЕРБ, те са приели факта, че Пеевски може да се окаже в тази позиция.

"Тук вината не е на ДПС, ако изобщо може да се говори за вина. Не е и на ГЕРБ. Тук става въпрос за съобразяване с политическата реалност, а тя е, че няма възможност една партия да управлява сама", категоричен е политологът.

Той напомни, че все пак срещу Пеевски няма осъдително решение по българското законодателство, като добави, че това е проблем на българската правосъдна система. Киряков оцени като "успешни" усилията на депутатът, санкциониран по закона "Магнитски" да се легитимира като значим фактор в политиката.

"Очевидно е, че има някакви стратегически взаимоотношения между ГЕРБ и ДПС, за да могат да оказват по-сериозен натиск върху ПП-ДБ и то от гледна точка на ключовата, стратегическата цел на ПП-ДБ - да се промени Конституцията по техен модел. ДПС се ползват като стратегически резерв на ГЕРБ-СДС, за да могат да оказват сериозен вътрешнокоалиционен натиск към ПП-ДБ", добави той. Още: Делян Пеевски не се е променил и не е станал едно добро момченце

По думите му партиите е трябвало да седнат на масата и да поставят ясните приоритети пред управлението на страната. С ясни задачи и цели как да бъдат следвани. "А не както сега - ПП-ДБ носят цялата отговорност, а ГЕРБ не носи никаква, но участва в управлението и разпределянето на постове", заключи политологът.

Защо ДПС промениха подхода си и от управление "в сянка" решиха да се намесят в кабинета "Денков - Габриел"? Отговора на този и други въпроси вижте в пълното интервю с Георги Киряков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю