ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха как ще управляват заедно (ВИДЕО)

6931
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха как ще управляват заедно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС се разбраха как да управляват заедно, стана ясно от изявления след среща между лидерите на формациите в парламента, която е продължила повече от час. 

Тя идва като реакция вчерашния скандал в пленарна зала между Делян Пеевски и Кирил Петков, за който опозицията алармира, че са се чули грозни думи, а Борисов коментира, че било срамота. Припомняме, че по-късно стана ясно, че спорната тема била кандидатът за подуправител на НЗОК, който от ПП-ДБ отказаха да подкрепят заради секретен доклад на ДАНС, в който се свързвало името на номинирания с лобизъм. 

По-рано днес министър председателят Николай Денков постави ултиматум на ГЕРБ да се върнат "по пътя, по който тръгнахме".

Какво се разбраха?

Най-важното, за което трите партии са постигнали разбирателство е механизъм, по който да се взимат решения за назначенията в регулаторите.

"Разбрахме се да почнем разговор за регламент", обяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.  Той уточни, че целта на този регламент е да се види как ще се излъчват и попълват управляващите органи в регулаторите.

"Ще отнеме време да договорим регламента, но необходимостта от него е потвърдена", уточни Иванов. 

"Разумно е да се направи този регламент. Ще участваме в това нещо", обясни  председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той уточни, че става въпрос за регламент, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Пеевски подчерта, че ДПС няма да се включва в управлението на изпълнителната власт. Още: „Срамота!“: Борисов коментира скандала между Петков и Пеевски (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение, че показването на мускули води до говорилня, която не е модерна и не е задължителна за българския парламент. "Бюджетът на НЗОК ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен", увери още Борисов.

"Обезглавяват" НЗОК

След като вчера управляващите се скараха за подуправителя на НЗОК и стигнаха до взаимни обвинения помежду си, днес са се разбрали какво ще правят с касата.

"Разбрахме се, че ще отправим молба към двамата управителя и подуправителя да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях, с благодарност", обясни Иванов. Той уточни, че това означава оставка от тяхна страна, за да може да се стартира процедурата на чисто. 

"Всички останали процедури ще изчакат, докато има регламент така, че да сме сигурни, че това ще бъде елемент от укрепване на парламентарното мнозинство, а не източник на сътресение", добави още Иванов. 

Подкрепят премиера, но не всички

Христо Иванов уточни, че ГЕРБ и ПП-ДБ са потвърдили своята подкрепа към пемиера Денков, вицепремиера Габриел и работата на кабинета. "Надяваме се на резултати по отношение на Шенген. Предстои гласуване на Конституцията и от тази гледна точка подкрепата ни за премиера беше подкрепена", добави Иванов. ОЩЕ: ПП отвърна на Пеевски: Греши за ролята си в държавата

Пеевски обаче не изрази подкрепа към Денков: 

"Премиерът, ако почне да работи за хората, ще разговаряме с него. Пълна подкрепа има вицепремиера Габриел", каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Ще спрат да се обвиняват

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов добави, че всички са решили да направят крачка назад и да помолят управителя и подуправителя на НЗОК да подадат оставка и заедно с регламента да спрат да се обвиняват. 

"Вчера те ме обвиняват мен за "Възраждане", аз ги обвинявам тях за "Лукойл". Те ме обвиняват за едно, аз за друго. Нека като подпишем да е ясно мнозинството. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, но всичко това да бъде описано в регламент, който ще напишем", добави още Борисов. ОЩЕ: "Възраждане" и ИТН помогнаха на ГЕРБ да си избере подуправител на НЗОК (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика