Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3% е сериозен дефицит, когато имаме реален растеж на икономиката: Владимир Сиркаров в “Отговорите“ (ВИДЕО)

07 декември 2023, 17:00 часа • 6049 прочитания

3% е сериозен дефицит, когато имаме реален растеж на икономиката. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ финансистът Владимир Сиркаров:

Още: Асен Василев: Стремим се да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане

“Виждаме, че както за следващата, така и за следващите три години, се залага дефицит от 3%, което със сигурност не е оптималният вариант, поне според моята визия. Виждаме, че това се споделя от БНБ, от Фискалния съвет. А именно, че когато имаме реален растеж и то не малък и прогнози за такъв, да се залагат сериозни дефицити, защото 3% е сериозен дефицит... Това е границата, свързана с Маастрихтските критерии и идеята и намерението да влезем в еврозоната, иначе 3% е сериозен дефицит.

Още по-голям дефицит

Още: След скандал: Приемането на бюджета се отлага за следващата седмица

Ако ги нямахме тези спирачки, свързани с целите ни за влизане в еврозоната, най-вероятно финансовото министерство и в частност Асен Василев, финансовият министър, щеше да залага по-сериозни дефицити. Защото той споделя директно и абсолютно ясно, че неговата визия за това как да се развива икономиката и как да се постига т.нар. догонващ растеж, т.е. ускорен растеж, е чрез държавни механизми. Т.е. държавата да помага в това избутване на икономиката. Разбира се има други тези и идеи, икономически школи дори, които споделят, че трябва да се внимава, особено в контекста на това, че ние сме малка, отворена икономика, развиваща се. Зависима доста от външните пазари. Да се прави подобно планиране и бюджетна политика със сигурност крие сериозни рискове. Рискове, които могат да се развържат много бързо и много неочаквано за широката общественост.“

Още: Николай Василев: Бюджетната инерция няма да ни вкара в еврозоната

Корупцията като беда

Колкото повече държава в икономиката обаче толкова повече бягат инвеститорите.

“Да, факт. Особено в контекста на България, където знаем, че дори заделяните публични ресурси се разпределят и разходват не по най-ефикасен начин. Знаем, корупционни практики, не особено ефективна държавна администрация и т.н.

Още: Бюджетна комисия в НС гласува на второ четене промените в данъчните закони

Така че да заделяш по-голям публичен ресурс това означава да зареждаш корупционните практики с повече средства.“

Защо прогнозата за ръста на икономиката ни на ЕС се разминава с тази на финансовото министерство и дали предложенията за промени в данъчните закони са адекватни, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес