Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите: Димитър Ганев в "Отговорите" (ВИДЕО)

16496

Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Докато не се натисне копчето за гласуване на правителство, е трудно да се дават прогнози. Това каза политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”.

„Аз до момента, в който не се натисне копчето, когато се гласува правителството, няма да правя прогнози дали е сигурно или не е сигурно. На подобна динамика, в която живеем в момента, поне аз не съм бил свидетел. Следя политическия процес вече може би двайсетина години много изкъсо. Разбира се тази динамика сигурно е силно ускорена заради предстоящото гласуване за редовен кабинет. Всеки общо взето сега търгува, натиска отсрещния, опитва се да постигне някакви цели. И според мен в този контекст трябва да четем и искането на ГЕРБ за допълнителни министри, и искането на „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ) за гласуване на конкретните текстове в Закона за съдебната власт. Но ако трябва да се отделим от тази конюнктура, да го кажем така, на мен ми се струва, изхождайки само от политическата логика и от публични източници, които имаме, на мен ми се струва, че по-скоро се отива към редовен кабинет и то на базата на това, че вече щета за ПП-ДБ от това, че са готови на сътрудничество с ГЕРБ, има.

ОЩЕ: Денков се колебае да участва ли в кабинета, причината - съдебната реформа (ВИДЕО)

В този смисъл, както има една поговорка, ако се отиде сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Затова ми се струва, че и ПП, а и ГЕРБ в това число предпочитат да се направи този кабинет, да, разбира се, с компромис, защото отиването на избори няма как да доведе до по-добър резултат за ПП-ДБ. Защото представете си тезата, когато отидеш в кампания и се срещнеш с избирателя. Тезата на ПП-ДБ. Те какво казват? Досега казваха: „Ние се борим с модела „ГЕРБ“, ние искаме да променим България, да не се развива така, както се развиваше последните 12 години“. И въпросът е сега като излезеш, какво казваш? Очевидно не можеш да кажеш това, защото общо взето ти си се съгласил вече да сътрудничиш с ГЕРБ. В този смисъл те нямат теза, върху която да стъпят и това е много трудна и тежка ситуация. Да не говорим, че има със сигурност група от симпатизантите на ПП-ДБ, които вече са оттеглили доверието си на база на заявките за сътрудничество с ГЕРБ. Така че за тях със сигурност не е добър вариант отиването на избори. Защото няма никакво съмнение – ако вторият мандат бъде провален, аз лично не вярвам в реализацията на третия, защото вече в първия и във втория се пробваха всички възможни комбинации. В първия – ГЕРБ-ДПС-БСП, който не стана заради несъгласието на Корнелия Нинова. И сега – ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС.“

Доколко крехко може да е съгласието между потенциалните партньори, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю