ПП-ДБ: Ако се осакатяват законите за съдебната реформа, няма да има кабинет

4703
ПП-ДБ: Ако се осакатяват законите за съдебната реформа, няма да има кабинет
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че няма да сформира редовно правителство с втория мандат заедно с ГЕРБ, ако продължава "осакатяването" на законите, свързани със съдебната реформа.

"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт", пишат от коалицията в своя позиция.

Борисов: На мястото на Кирил Петков нямаше да коментирам това беззаконие (ВИДЕО)

В телешки възторг изпаднахте. Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира. Нямам коментар по темата, освен нечистоп...

"От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", заявиха от ПП-ДБ.

Повод за становището им е гласуването на второ четене вчера в правна комисия в парламента, която прие механизма за разследване на главния прокурор, изготвен от Министерски съвет. ОЩЕ: Единодушно и без дебат: Механизмът за разследване на главния прокурор мина на второ четене през комисия

Само че имаше и много спорни моменти. Рая Назарян от ГЕРБ предложи правната комисия да промени съдебния закон по начин, по който да се даде възможност на прокуратурата да осъществява пълен контрол върху избора и уволнението на председателите на двете върховни съдилища. Това предложение бе прието.

Освен това за избор и освобождаване на ръководителите на ВАС и ВКС ще са нужни вече само 13 гласа, а не 17. Същото ще важи и за главния прокурор. При изискването за председателите на върховните съдилища обаче отпадна изискването да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, каквото беше предложението на Министерски съвет.

Справедливо правосъдие - как? Председателят на Съюза на съдиите обясни

Натискът върху съдиите по-софистициран, всичко се маскира през конкурсите за нови съдии и "демократичното начало". Съдиите също може да...

ОЩЕ: На комисия: Депутатите приеха ново мнозинство за назначаване и освобождаване на "тримата големи"

„За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", каза още вчера Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"Стана малка каша стана с това второ гласуване", обобщи почти в края на заседанието бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова. Тя призова колегите ѝ да преосмислят позицията си, "с която орязахте голяма част съдийското самоуправление. Това е сериозен удар върху съдийската независимост в България", обясни още Йорданова.

Както знаете, ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да сформират правителство с втория мандат, като премиерът ще е на ротационен принцип - първите 9 месеца ще е Николай Денков, а следващите 9 властта поема Мария Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика