Блогърката Ели Иванова за Actualno.com: България изобилства от невероятно красиви места

197628
Блогърката Ели Иванова за Actualno.com: България изобилства от невероятно красиви места
Снимка: личен архив

Елена Иванова е любител на математиката и туризма. Завършва математика в СУ „Св. Климент Охридски” и работи известно време към един от институтите на БАН. После пробва различни неща, а в момента управлява фирма в IT сферата. „Запален турист, макар и аматьор” – така се определя самата тя в блога си eliivanova.com, който е посветен на красивите кътчета в България, които посещава. Това, което прави материалите й толкова четени, е и наличието на много полезни съвети за всички пътешественици. Actualno.com поговори с Ели за местата, на които е била и на които иска да бъде.

Ели, защо решихте да списвате блог за туризъм?

Пътувам доста. Обичам да посещавам автентични природни забележителности и културно-исторически места. Смятам, че България изобилства от такива места. Някои от тях са популярни, но много от интересните места не са известни и за тях няма много информация. В един момент реших, че мога да споделям впечатленията си от интересните места, които посещавам, и да представям любопитна информация, свързана с тях и достъпа до тях. Това би било от полза за много хора. Многото въпроси и запитвания, които получавам чрез блога, ми дават основание да смятам, че това наистина е така.

От колко време съществува блогът?

Сравнително млад е – в този си вид съществува от близо година, но в него има информация за повече от 55 забележителни места в България.

Всяка седмица ли пътувате?

Пътувам много често. Работя в IT сектора и работата ми не е свързана с много движение. Затова гледам да оползотворя всяка възможност за пътуване и движение. Да, може да се каже, че винаги, когато времето позволява през почивните дни, посещавам по някое интересно място.

Как предпочитате да пътувате - сама или в компания?

Обичам да пътувам в компанията на приятни хора, с които да споделя хубавите гледки и емоции и с които след време с радост да се сещаме за прекрасните преживявания.

Планината или морето харесвате повече?

И двете. Харесвам и морето, и планината във всички сезони на годината.

Привърженик ли сте на СПА и уелнес туризма?

Аз лично предпочитам активния туризъм, свързан с много движение и посещение на колкото се може повече обекти в даден район, но когато времето не позволява това, с удоволствие прекарвам по някой друг час в СПА центъра.

Ваня Григорова за Actualno.com: ТТИП е битка между големите корпорации и обикновения човек

Ваня Григорова е родена през 1978 г. Завършва Националната търговско-банкова гимназия, магистър по маркетинг от Университета за национа...

Кое е любимото Ви място в България?

Толкова много незабравими за мен кътчета има в нашата страна, че ми е трудно да посоча само едно. Веднага на ум ми идва Триград и пещерите наоколо – Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Харамийската пещера, преминаването през която си е цяло приключение. След това веднага се сещам за Рила и езерата, а също и за едно истинско райско кътче – хижа Рай в Централния Балкан, Джендемите около нея и Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите.

А има ли място в България, което бихте искали да посетите, а все още не сте?

Имам цял списък с такива места. В най-близките ми планове влизат изкачване на връх Ком в Западна Стара планина, пътуване до Петрич и местността Рупите, посещение на крепостта Боженски Урвич до село Боженица, Ботевградско. Малко по-напред във времето планирам изкачване на връх Вихрен, първенецът на Пирин, и посещение до красивите Кременски езера и Поповото езеро в Пирин.

Смятате ли, че у нас се прави достатъчно за развитието на туризма?

Георги и Емил от SkimProt: Българинът не се вълнува много от защитата на личните си данни

По цял свят българите са известни като царе на скиминга – процес, при който от банкова карта се извлича информация и след това от...

Какво значи достатъчно? Винаги може повече. Аз мога да говоря само от името на потребител на туристически услуги. Не съм вътре в самия туристически бранш. Но това, което наблюдавам в последно време, е, че европейските програми се отразяват изключително положително на туризма в България – реставрират се древни обекти, облагородяват се интересни места, изграждат се или се подновяват екопътеки. Оттук насетне основна роля в развитието на туризма във всичките му лица и аспекти има бизнесът.

Обичате ли да пътувате в чужбина?

Всяко едно пътешествие ми е интересно. Когато ми се отдаде възможност да пътувам, проучвам в детайли мястото, на което отивам – повече или по-малко известни забележителности, заведения, хора, улици, бит. Когато съм в чужбина, обичам да се потопя в атмосферата на мястото, което посещавам, да усетя колкото се може повече неща от живота и бита на местните. Пътувала съм предимно в Европа. Ако трябва да посоча три места в Европа, които са ми направили най-силно впечатление, това ще са Брюж (Белгия), Метеора (Гърция), Охрид (Македония).

Ще остане ли блогът само за туризъм в България или в него ще пише и за чужди дестинации?

Блогът eliivanova.com е посветен изцяло на красотите на България, на природните, културни и исторически забележителности в нашата страна. Смятам да пиша и за дестинации извън България, но това ще бъде в рамките на един отделен проект, стартирането на който подготвям в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю