Боян Петров е успял да изкачи върха, смята неговият учител и приятел Сандю Бешев

11289
Боян Петров е успял да изкачи върха, смята неговият учител и приятел Сандю Бешев
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"България на крачка от хималайската корона" е произведение, посветено на великия български алпинист Боян Петров. Срещаме се в Асеновград със Сандю Бешев - негов близък приятел. Той сподели с Actualno.com свои вълнуващи разкази от срещите и впечатленията си за Боян Петров. А повод за написването на книгата е 90-годишният юбилей на организирания алпинизъм в България. Ето какви мисли и спомени за Боян Петров сподели Бешев.

Разкажете ни малко за себе си - с какво се занимавате и как се "запознахте" с алпинизма?

Среща със Стоянка Мутафова и разкази за Боян Петров в "Дни на книгата 2019" в Асеновград

С куп мероприятия ще бъде осеяна тазгодишната инициатива "Дни на книгата 2019" в Асеновград, вече превърнала се в традиция. Събитията з...

От целия ми трудов стаж само 45 дни съм работил като деловодител. Всичко друго ми е в алпинизма. Съвсем случайно, без да знам какво означава това, ме изпратиха на един курс. По онова време - 50-те години на миналия век - имаше планова система. От София бяха спуснали план за Ловеч да изпратят четирима души на курс по алпинизъм. И който не си изпълни плана се налагаха сериозни наказания. Тъй като аз не успях да вляза във висше учебно заведение след гимназията, останах безработен и играех футбол. Официалните лица знаеха, че съм без работа и ме помолиха да отида на курса. Попитах какво е това "алпинизъм", но ми отговориха, че не знаят. Там бяхме около 100 души. Имаше хора, отишли с куфари. Жени дошли с обувки с по-висок ток и облечени с поли. Никой не знаеше къде отива и чак, когато пристигнахме разбрахме що е то алпинизъм. Така постепенно започнаха да ни обучават. Катерихме се по скалите и някак си скалите ме харесаха и аз ги харесах. Завърших с отличие. Веднага след това, ме оставиха на втори курс, който се състоеше едва от 20 души - избрани от по-добре представилите се. Така започнаха да ни обучават и за инструктори. Този курс също завърших с отличие. Накрая само мен оставиха на работа като инструктор. Една година съм работила в "РИЛА" - централния алпийски лагер, сега познат, като "Планинска школа". От там отидох да следвам във висшия институт за физкултура в специалност "Алпинизъм", сега - Национална спортна академия. Завърших я и постъпих на работа като асистент в Селскостопанския институт в Пловдив. Ето така тръгна кариерата ми, а сега съм преподавател по физическо възпитание със специалност "Алпинизъм".

Кое е най-голямото Ви постижение в кариерата на алпинист?

Първото българско изкачване на връх над 7 000 метра. На 13.08.1967 г. се случи това. Тогава шестима души успяхме всички да се изкачим на връх "Ленин" (7 134 метра). С времето този връх получи много имена. Казваше се "Независимост", а сега носи името на известен лечител в средна Азия - "Авицена". Самият връх се намира в Памир, Таджикистан.

Какво беше усещането да сте на върха?

Първо, ние бяхме със страшно лоша екипировка, която тежеше изключително много. Сега с такава екипировка туристи не ходят дори на Витоша. Трудно беше. За пръв път преминахме границата от 5 000 метра. Радваш се, че си стигнал до бюста на Ленин, защото по това време там имаше такъв. След това, част от колегите ми от моето поколение стигна до 7 000 метра. Някои преминахме в "пенсия", но продължихме да се занимаваме, като треньори и ръководители. По-късно дойде и Боян Петров.

Жената до Боян Петров: За него беше отговорност да бъде свръхчовек

"Да бъде свръхчовек за него беше голяма отговорност".Това сподели пред Нова телевизия Радослава Ненова , жената до Боян Петров, дни сле...

Защо книгата Ви е посветена специално на Боян Петров?

Заради силната приятелска връзка помежду ни. През 1992 г. на Боян не му достигна бала, за да влезе в Софийския университет в специалност "Зоология" и дойде в Пловдив, където го приеха. Той знаеше, че аз се занимавам специално с алпинизъм и дойде право при мен. Каза ми: "Доцент Бешев аз съм пещерняк, но тук искам да се занимавам с алпинизъм." Една година прекара при мен. От тогава връзката ни е неразривна. Всяко негово пътуване беше консултирано с мен.

Каква беше мечтата на Боян Петров?

В света има само 14 върха, които са високи над 8 000 метра. Неговата мечта беше да достигне до върха на всеки един от тях. Защото този, който изкачи тези 14 върха, става носител на най-престижното звание в световен мащаб - "Хималайската корона". До момента има 43-ма души, които са достигнали този успех. Ако това отличие се присъди на двама или трима алпинисти от една и съща националност, тогава самата държава може да стане носител на короната. На България й оставаше само един връх, за да се случи това. Заедно двамата с Боян обсъдихме въпроса и решихме, че той трябва да отиде на " Шиша пангма", Китай. Целта беше първо да се опита да покори най-ниският осемхилядник. Ще направя едно кратко отклонение. Идеята на създаването на книгата бе, след като той се върне, да донесе снимки. А аз с текстът бях почти готов. Трябваше днес и неговото име да е тук, на корицата. Работното заглавие на творбата бе "България с хималайската корона". Но тъй като той не се върна и върхът не бе изкачен, се роди заглавието "На една крачка от хималайската корона".

Излиза книгата на алпиниста Райнхолд Меснер, посветена на Боян Петров

Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда – в стремежа си да предизвика собствените си възможности, се превръща...

Смятате ли, че Боян Петров е сгрешил някъде, за се случи това нещастие с него, или по-скоро е виновно единствено и само времето?

Боян Петров е изключително силен алпинист - и технически, и физически, и морално, и психически издръжлив човек, и познания има. Не можеше на този етап да допусне грешка. Единствено можем да обвиняваме времето. Моята версия, обаче е, че той все пак е изкачил върха. Защото Боян е достигнал 7 500 метра, където е бил разположен последният лагер на 02.05.18 г. вечерта. Тогава времето е било благоприятно. Той е пренощувал там. А когато един алпинист тръгва от последния лагер за върха той си оставя палатката и спалния чувал. Тръгнал е през нощта, в полунощ, за да може на върха да стигне по светло и после пак да има време да се върне в светлата част на денонощието. Групата, която е вървяла след него, се е движела с ден закъснение. Тя е достигнал 7 100 метра. Боян е имал на разположение 14 часа, за да достигне на върха и да се върне обратно в последния лагер, за да си вземе раницата и да започне да се спуска надолу. Именно тогава времето се е влошило рязко. Навалял около 50 сантиметра нов сняг. Между последния и предпоследния лагер на височина 7 500 метра и 7 100 метра е имало ледени пукнатини. Те са били покрити от този сняг. Този "капан" ние, алпинистите, наричаме "лъжливи мостове". Така, в тъмното и в лошото време, той не е усетил, че стъпва на кухо и навярно е пропаднал там. Това е моята версия, която се предполага и от няколко други алпинисти, в това число и от най-добрия алпинист на всички времена - Райнхолд Меснер.

Какво казвахте на Боян Петров, когато заминаваше за поредното предизвикателство?

Аз винаги съм го изпращал, когато е заминавал към различни върхове. И после съм го посрещал. Този път нямаше кого да посрещна. Нищо не можех да направя, освен тази книга да бъде в негова памет. И в книгата си го описвам, казвам го и сега. Моят опит е до 7 100 метра. А неговият опит е 10 пъти по-голям, и то над 8 000 метра. Единственото и най-важно, което винаги съм му казвал, когато тръгваше, беше "Внимавай!". Но поради всичко казано до тук, не мога да му давам съвети, когато е там някъде, как да постъпи и какво да прави. Защото той е там, на момента и затова трябва сам да вземе решението за оцеляването си. И дори и да ми се беше обадил, аз нямаше да мога да му помогна, понеже не съм до него и реално не знам какво се случва. А времето на тази височина се влошава много бързо. И както е ясно и хубаво, изведнъж започва да вее и да вали и нищо не виждаш. В такива моменти алпинистите ползват израза "Жестоко хималайско време" - когато ръцете си ги виждаш, но краката не можеш. На осемхилядниците често лошото време трае два, три или най-много четири дни. А сега се случи така, че 14 дни бурята не позволи на никого да достигне до Боян и да му помогне евентуално. Затова и аз единственото, което можех да направя, е да посветя книгата си на него.

Излиза книга, посветена на Боян Петров

Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда – в стремежа си да предизвика собствените си възможности, се превръща...

Какво усеща алпийското сърце по принцип и какво ще посъветвате младите тепърва прохождащи алпинисти?

Първо, да внимават. Алпинизмът е труден и опасен спорт. Не е за всеки и този, който го е практикувал и избрал, трябва да знае, че винаги може да ти се случи нещо непредвидено. Самият Боян преди всяко тръгване е правил завещание, защото той знаеше, че всяко едно изкачване е рисково.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю