Борил Соколов: Никой луд няма да инвестира при ситуация с държавен рекет*

8511
Борил Соколов: Никой луд няма да инвестира при ситуация с държавен рекет*
Снимка: ПП "Българско лято"

Интервю с Борил Соколов - кандидат за депутат от "Гражданска платформа Българско лято", водач на листата в 23 МИР-София и председател на платформата.

Г-н Соколов, Вие сте един много нормален човек, който не се е занимавал с политика до момента. Представете се малко по-подробно.

Наистина съм обикновен човек, който до момента не се е занимавал с политика. Важно е да отбележа, че никой от Гражданска платформа „Българско лято” не е политик. Не сме изградени от изхабени лица, а залагаме на нови. Смятаме, че промяната няма как да стане с абсолютно същите хора. Занимвал съм се с бизнес, работил съм и  като маркетинг директор в една от фирмите на г-н Васил Божков – Еврофутбол. Но не съм имал пряк контакт с него, не сме се и познавали. Смятам, че съм честен и достоен човек, а това са основните качества, които трябва да притежават новите политици,  ако искаме да има промяна.

Направи ми впечатление,  когато се запознавах с вашата визитка, че сте роден в Деня на будителите. Кое ваше качество считате за най-силно?

Честността ми. Абсолютно отговорно го заявявам. Знам, че в годините хората са чували това много често от политиците, но ние в „Българско лято” носим тези качества и тепърва ни предстои да докажем това. Ще влезем в новия парламент и още през първите дни това ще си проличи. Най-важното за мен са честността и достойнството.

Да си представим, че сте влезли в следващото Народно събрание. Вие с коя дейност бихте се заели?

С туризма. Той играе ключова роля в развитието на редица райони в България, поради потенциала за създаване на работни места, особено за млади хора. Туризмът и маркетингът си приличат много. България е богата на природа, имаме невероятни места, един рай! За това правя сравнението между маркетинг и туризъм, защото е нужно да се предложи този продукт  по правилния начин, за да имаме по-високи доходи от този сектор. Летният туризъм трябва да се разграничи на зони – такива за отдих и такива за развлечения и забавления.

Имате ли силни лица в повечето области?

Не в повечето области имаме такива лица, а във всички. Наистина имаме подготвени професионално лица, като например адвокат Людмил Рнгелов, човек с дългогодишен юридически опит, който би вкарал ред в правосъдната система. Имаме лекари, които ще помогнат в здравеопазването да се минимизира административната дейност. Да бъдеш лекар е призвание и те трябва да имат една основна задача - здравето на пациентите.

А с образованието, какво бихте правили, защото то е основополагащо?

Имаме прекрасни учители. Просто се работи целенасочено, хората да са необразовани. Но в тази сфера също имаме специалисти, на които ще оставим да се погрижат за тази болна тема.

Засегнахме темата, но кажете какви са ви основните приоритети и цели?

Основните приоритети на Гражданска платформа „Българско лято” са справяне с корупцията. Това не е толкова трудно. Има работещи примери и на Изток, и на Запад, няма да откриваме тепърва топлата вода. Второто важно нещо е премахването на неограничената власт на прокурора. Това също има как да се случи. Не мога да разбера, защо в това макар и кратко време сега до изборите, колегите не го направиха. И третото важно нещо е да организираме т. нар. децентрализиран солидарен  бюджет. Това е нещо, което по-скоро касае общините. Сега сме пред парламентарни избори, но законите се коват в парламента. Този децентрализиран солидарен бюджет ще развърже ръцете на всяка една община, да може да решава своите проблеми, знаете на едно място има проблеми с осветление, на друго с асфалтиране, паркиране, без детски градини. Отделно, тук ако интегрираме пряката демокрация, всички жители в дадената община ще могат да гласуват, кое е приоритетно.

Борил Соколов: От "Българско лято" очакваме 8-9 % на следващите избори

"Слуховете за купуване на вот са смешни. Нямаме корпоративен вот. Искаме промяна и справедливост, няма как да работим с методите, които...

С кои партии бихте се коалирали?

Не бихме се коалирали с партиите на статуквото – ГЕРБ, ДПС, БСП, т.нар. „патриоти. Разговори може да водим с партиите на протеста, но коалиция би могла да се постигне, само ако видим, че те носят три основни ценности, на които ние залагаме: достойнство, чест и справедливост. И ако наистина ще работят за интереса на България

В случай че се състави кабинет и вие сте в него, кое бихте предложили да се направи първо?

Този въпрос се припокрива с целите на партията – основното е спиране на корупцията, премахване на неограничената власт на главния прокурор, както и да създадем една сигурна икономически среда. За да бъде постигнато това трябва да се премахне натискът над бизнеса. Няма как в тази ситуация, в която се намира България, ние да търсим чужди инвеститори. Никой луд няма да инвестира парите си при ситуация, в която може да има държавен рекет, както се е случвало не веднъж и два пъти. Знаете колко хора разказаха такива неща, но естествено прокуратурата мълчи – те се занимават с далеч по-важни проблеми.

Какво мислите за министрите в настоящия кабинет. Бихте ли искали те да продължат работата си, защото те започнаха много силно?

Васил Божков: Всички ги е страх от нас, защото ще сменим модела (ВИДЕО)*

Идеологът на Гражданска платформа „Българско лято” Васил Божков даде интервю за Веселин Дремджиев от ТВ1. - Г-н Божков, бя...

Много хубаво го казахте – започнаха много силно. Обаче какво стана след това. Например вкарването, на създадена спрямо Конституцията и закона, партия като „Българско лято” в някакъв черен списък. Вкарването на партия, чийто ресурс е човешкия, а не финансовия е нелепо, неетично, неморално. Питам, защо го направиха, но никой от тях не обръща внимание. Васил Божков е идеологът на партията, но чисто юридически той не е свързан с партията. Питам ги, защо демократична партия е вкарана в този черен списък. Пуснахме запитвания до НАП, до ДАНС, до финансовото министерство... Отговор няма.

Какво ще кажете на хората, защо да гласуват за вас?

Защото ние сме единствената алтернатива от млади и честни хора, които наистина могат да променят България. Но няма ли да ме питате и за купуването на гласове? Много интересно е това твърдение на прокуратурата за купуване на гласове. Човек имал в себе си 60 декларации за застъпници, при 20 секции в самото населено място – Етрополе. Уважаема прокуратура, декларациите за застъпници са еднакви за цялата страна. Всеки човек станал застъпник, без значение, къде е адресната му регистрация по лична карта, може да бъде застъпник във всяка една секция в страната. Аз мога да ви разкрия схема за купуване на гласове. За дадени партии купуват гласове, като имат членове в секционните комисии, на които дори държавата плаща. Това беше шега, разбира се, към прокуратурата, но тези нелепи удари срещу нас минаха всякакви граници. Вече ги приемам с усмивка.

*Цялото интервю на Борил Соколов гледайте тук

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю