Борис Бонев пред Actualno.com: Слагаме край на практиката "ремонт на ремонта" в София

11534
Борис Бонев пред Actualno.com: Слагаме край на практиката "ремонт на ремонта" в София
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София” бе издигнат за кандидат за кмет на столицата. Новината дойде по време на нарочно събитие, на което бе представен план за развитието на София, подготвен от гражданската инициатива.

За перспективите, проблемите и приоритетите, за целите и очакванията, за предизборната кампания и компроматните войни - Actualno.com разговаря в ексклузивно интервю с кандидат-градоначалника Борис Бонев.

За какво ще се борите и какво очаквате за бъдещето на София?

Първо и най-важно - София да бъде чист и подреден град. Да бъде оживен и автентичен град, както и да бъде свързан и мобилен град. Това са нашите приоритети, това обхваща нашия живот. Всичко това означава край на практиката "ремонт на ремонта", бърз и редовен градски транспорт, това означава чист въздух, красива градска среда, това означава работа в интерес на хората така, както сме го правили вече 10 години.

Несъмнено ще има много атаки по време на предизборната кампания. Как "Спаси София" ще отговори на евентуална компроматна война?

Ние не се страхуваме от никаква компроматна война, не се страхуваме от атаки. Точно затова излизаме сега, в края на юли, докато всички останали кандидати си мълчат и ще излязат септември. Защо? Защото ги е страх точно от това. Защото всичко, което сме правили през последните години, е било подчинено само и единствено на интереса на гражданите. Няма компромати за нас. Няма как да излязат, защото винаги цялата ни дейност е публична, цялото ни финансиране е публично и ние стоим с имената си.

Как ще отговорите обаче на въпроса, който неминуемо ще се задава от вашите опоненти - кой стои зад "Спаси София"?

Десет години всякакви хора се упражняват да намерят кой стои зад "Спаси София". Може би е време наистина да си признаят и за себе си, че никога няма да открият такъв човек, защото такъв няма. Зад "Спаси София" стоят гражданите на столицата.

Кои са акцентите от плана на "Спаси София", който, видяхме, е с обем от 300 страници?

Ние сме разделили приоритетите си в 15 теми, които наистина обхващат всичко. Има тема за градски транспорт, за качеството на въздуха и ремонтите. Имаме тема за специално развитие на Северна София, за минералните извори, Витоша и опазването на културното ни наследство. Тоест постарали сме се да обхванем всички аспекти на градския живот и да предложим мерки, които не само дават резултат на други места по света, но за София могат да допринесат за голяма промяна.

Каква е дългосрочната перспектива на вашия план, ако той бъде реализиран?

Мерките, които сме разписали, са актуални и след 10 години. Те могат да се прилагат така, че София да се превърне в град, за който да се гордеем.

Как "Спаси София" ще води предизборната кампания?

Както сме водили досега всичките си акции и кампании - иновативно, в полза на гражданите и с тяхното включване в тях. Тук е моментът да призова всеки, който желае, да се включи в нашата кампания. Ще имаме нужда от доброволци. Вярваме, че ще успеем, защото наистина предлагаме алтернатива.

Кое е първото нещо, което ще направите, г-н Бонев, ако станете кмет на столицата?

Първото нещо, което ще направя, е да формирам моят екип и той да се запознае с текущата ситуация в София. Искам нещо друго да кажа - колкото и лошо да се управлява София през последните години, на ниско ниво в администрацията ние видяхме, че има невероятно качествени и подготвени хора, които ако им се даде възможност да работят, ще го правят в полза на София. Възнамерявам да бъда кмет, който няма да зачеркне всичко, което се е случило преди него, а след мен и потоп. Напротив, ще бъда човек, който ще оцени индивидуалните качества на всички, които искат да работят в София - за София. Съответно, разбира се, бих дал шанс и на тези, които смятат, че могат да допринесат за това.

Борис Бонев е кандидатът за кмет на “Спаси София”

Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София” бе издигнат за кандидат за кмет на столицата, предаде репортер ...

Ако станете градоначалник, ще отидете ли с тролейбус №9 до "Московска" 33 (адреса на Столична община - бел. ред.)?

Аз живея достатъчно близо до "Московска" 33 и смятам да използвам, както съм го правил досега, велосипед, пеша или метро. Но пък бих призовал госпожа Фандъкова в оставащите ѝ месеци като кмет на София да се възползва от пусната тролейбусна линия №7, която минава от нейния апартамент - на практика до общината.

Борис Бонев е роден и израснал в София. Завършил е Френската гимназия, а след това придобива двойна бакалавърска степен по бизнес администрация в Софийския университет и в Университета в Лил, Франция. Продължава образованието си в Сорбоната в Париж, където следва две магистратури – по икономика и мениджмънт и по иновации.

Живял е и е работил в Париж 5 години, където по думите му е имал възможността да види и разбере как функционира и изглежда един от най-емблематичните градове в света. Като един от създателите на "Спаси метрото" и "Спаси София", се връща обратно в България с мисия – да променя любимия си град.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю