X
 
 

Борис Бонев пред Actualno.com: Слагаме край на практиката "ремонт на ремонта" в София

7403 4
Борис Бонев пред Actualno.com: Слагаме край на практиката "ремонт на ремонта" в София
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София” бе издигнат за кандидат за кмет на столицата. Новината дойде по време на нарочно събитие, на което бе представен план за развитието на София, подготвен от гражданската инициатива.

За перспективите, проблемите и приоритетите, за целите и очакванията, за предизборната кампания и компроматните войни - Actualno.com разговаря в ексклузивно интервю с кандидат-градоначалника Борис Бонев.

За какво ще се борите и какво очаквате за бъдещето на София?

Първо и най-важно - София да бъде чист и подреден град. Да бъде оживен и автентичен град, както и да бъде свързан и мобилен град. Това са нашите приоритети, това обхваща нашия живот. Всичко това означава край на практиката "ремонт на ремонта", бърз и редовен градски транспорт, това означава чист въздух, красива градска среда, това означава работа в интерес на хората така, както сме го правили вече 10 години.

Несъмнено ще има много атаки по време на предизборната кампания. Как "Спаси София" ще отговори на евентуална компроматна война?

Ние не се страхуваме от никаква компроматна война, не се страхуваме от атаки. Точно затова излизаме сега, в края на юли, докато всички останали кандидати си мълчат и ще излязат септември. Защо? Защото ги е страх точно от това. Защото всичко, което сме правили през последните години, е било подчинено само и единствено на интереса на гражданите. Няма компромати за нас. Няма как да излязат, защото винаги цялата ни дейност е публична, цялото ни финансиране е публично и ние стоим с имената си.

Как ще отговорите обаче на въпроса, който неминуемо ще се задава от вашите опоненти - кой стои зад "Спаси София"?

Десет години всякакви хора се упражняват да намерят кой стои зад "Спаси София". Може би е време наистина да си признаят и за себе си, че никога няма да открият такъв човек, защото такъв няма. Зад "Спаси София" стоят гражданите на столицата.

Кои са акцентите от плана на "Спаси София", който, видяхме, е с обем от 300 страници?

Ние сме разделили приоритетите си в 15 теми, които наистина обхващат всичко. Има тема за градски транспорт, за качеството на въздуха и ремонтите. Имаме тема за специално развитие на Северна София, за минералните извори, Витоша и опазването на културното ни наследство. Тоест постарали сме се да обхванем всички аспекти на градския живот и да предложим мерки, които не само дават резултат на други места по света, но за София могат да допринесат за голяма промяна.

Каква е дългосрочната перспектива на вашия план, ако той бъде реализиран?

Мерките, които сме разписали, са актуални и след 10 години. Те могат да се прилагат така, че София да се превърне в град, за който да се гордеем.

Как "Спаси София" ще води предизборната кампания?

Както сме водили досега всичките си акции и кампании - иновативно, в полза на гражданите и с тяхното включване в тях. Тук е моментът да призова всеки, който желае, да се включи в нашата кампания. Ще имаме нужда от доброволци. Вярваме, че ще успеем, защото наистина предлагаме алтернатива.

Кое е първото нещо, което ще направите, г-н Бонев, ако станете кмет на столицата?

Първото нещо, което ще направя, е да формирам моят екип и той да се запознае с текущата ситуация в София. Искам нещо друго да кажа - колкото и лошо да се управлява София през последните години, на ниско ниво в администрацията ние видяхме, че има невероятно качествени и подготвени хора, които ако им се даде възможност да работят, ще го правят в полза на София. Възнамерявам да бъда кмет, който няма да зачеркне всичко, което се е случило преди него, а след мен и потоп. Напротив, ще бъда човек, който ще оцени индивидуалните качества на всички, които искат да работят в София - за София. Съответно, разбира се, бих дал шанс и на тези, които смятат, че могат да допринесат за това.

Борис Бонев е кандидатът за кмет на “Спаси София”

Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София” бе издигнат за кандидат за кмет на столицата, предаде репортер ...

Ако станете градоначалник, ще отидете ли с тролейбус №9 до "Московска" 33 (адреса на Столична община - бел. ред.)?

Аз живея достатъчно близо до "Московска" 33 и смятам да използвам, както съм го правил досега, велосипед, пеша или метро. Но пък бих призовал госпожа Фандъкова в оставащите ѝ месеци като кмет на София да се възползва от пусната тролейбусна линия №7, която минава от нейния апартамент - на практика до общината.

Борис Бонев е роден и израснал в София. Завършил е Френската гимназия, а след това придобива двойна бакалавърска степен по бизнес администрация в Софийския университет и в Университета в Лил, Франция. Продължава образованието си в Сорбоната в Париж, където следва две магистратури – по икономика и мениджмънт и по иновации.

Живял е и е работил в Париж 5 години, където по думите му е имал възможността да види и разбере как функционира и изглежда един от най-емблематичните градове в света. Като един от създателите на "Спаси метрото" и "Спаси София", се връща обратно в България с мисия – да променя любимия си град.

Интервю на Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аз мисля, че Спаси София е много активна и свърши много през последните години. Тя е гласът, който управляващите не успяха да запушат, защото не е подчинен нито на Пеевски нито на главатарите. Лично приветствам ново лице, различно от статуквото и при предстоящите избори бих се възползвал от шанса да променим нещо и да не участвам повече в разграбването на тая държава.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Този лумпен като как точно ще бие Данчето Фандъкова ,че не се сещам ?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Като я прати да си ходи ... на село!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Обещания всеки дава, а накрая парата го удря по челото и забравя всичко.