Цветозар Томов: ГЕРБ печели местния вот, но не така убедително

3990
Цветозар Томов: ГЕРБ печели местния вот, но не така убедително
Снимка: БГНЕС

Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните български социолози. Член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 2015-а до 2019 година. Ето какво сподели той пред Actualno.com след първия тур на изборите. 

Г-н Томов, има ли победители в местния вот 2019-а, или както винаги всеки спечели по нещичко? 

- Винаги на местни избори всеки може да се похвали, че е спечелил по нещичко. Като цяло обаче ГЕРБ са победители в изборите и това личи още преди окончателната обработка на резултатите. Но резултатът на ГЕРБ не е така убедителен, както беше преди четири години.

На какво се дължи това?

- Отново ще кажа, че е рано да се анализират всички причини. Със сигурност при една партия, която управлява дълго време възниква ефект от умора от властта, който винаги се наблюдава. Извън това този спад не е равномерен и би трябвало да се види къде е особено ясно изразен. , за да могат да се коментират конкретните причини и това, което се случи на конкретни места. Все пак става дума за местни избори.

Има ли нещо общо това с Апартаментгейт, със скандалите, съпътствали избора на единствения кандидат за главен прокурор, компроматните войни или постоянните словесни престрелки между премиер и президент?

- Всички тези скандали засилват недоверието на българите към властта, политиците и управлението на страната, и могат да имат косвен ефект. Но пак це повторя, тук нямаме драматичен спад, който да води до съмнение в легитимността на ГЕРБ като управляваща партия, така че по-скоро изборите следва да се тълкуват като един на тази партия, която все пак потвърди доминиращото си влияние в българския политически живот.

Възвръща ли БСП традиционно добрите си позиции в местната власт, които губеше от почти десетилетие?

- Към момента не мога да преценя това. БСП имаше много слаби представяния в отделни областни центрове преди четири години, които сега не са чак толкова слаби, но не съм гледал достатъчно подробно данните за цялата страна, за да преценя дали можем да говорим за възстановяване на позициите на БСП в местната власт такива, каквито бяха в първото десетилетие на 21 век. Към момента не мога да отговоря по-конкретно на този въпрос.

Според Ваши колеги и политолози, новината е че в София ще има балотаж за първи път от 2005 г. насам.

- Да, балотаж в София ще има със сигурност.

Това как би могло да се тълкува? Загуба на позиции от страна на ГЕРБ след няколко мандата на Йорданка Фандъкова? Пробив, както се изрази Мая Манолова, или причините са други?

- Безспорно е, че в София ГЕРБ губи значителна част от подкрепата, която имаше на няколко поредни избора. Тази пълна доминация на ГЕРБ в София вече не е факт. Въпреки това ГЕРБ остава първа политическа сила в София и то убедително, това показват резултатите.

Как ще коментирате представянето на арх. Борислав Игнатов и на кандидата на Спаси София Борис Бонев?

- Представянето на Борислав Игнатов доведе до възникване на мажоритарен ефект, при който подкрепата за него да е по-висока, отколкото подкрепата за партийната листа на Демократична България. Бих казал в този смисъл, че в крайна сметка той събра единствено, и то не изцяло, гласовете на хората, които подкрепят партията. Представянето на Бонев показва, че той е направил много силна мажоритарна кампания.

Те и двамата влизат сега в общинския съвет. Как ще изглежда сега общинския съвет. Ще бъдат ли достатъчни тези две кандидатури, които някои политолози определиха като граждански, не като отчетливо десни, да бъдат някаква форма на коректив в общинския съвет?

- В листата на Демократична България има и други хора, които не са партийно ангажирани и са по-скоро граждански кандидатури, както Вие се изразихте. Засега не мога да преценя дали има такива хора от други листи, така че възможно е да има повече от двама души, които не са ангажирани партийно.

Една от новините от първия ден след изборите е, че "Демократична България" и "Спаси София" може би си подадоха ръка. Може би за съвместна работа в общинския съвет. В този смисъл беше и въпросът ми. Достатъчно, да не казваме дясно, заради претенцията на ГЕРБ, че са десни, има ли достатъчно гражданско присъствие в общинския съвет, за да бъде коректив? Ще стане ли по-прозрачна работата му поне?

- Трябва да изчакаме, вероятно още няколко часа, за да разберем колко ще бъдат общинските съветници, излъчени от "Демократична България". Съществува вероятност те да са достатъчно, за да е невъзможно да се получи друг тип мнозинство в общинския съвет, освен ГЕРБ плюс БСП, което по политически причини е неизгодно и за двете партии. Това означава, че във всеки случай формулата на управление не може да бъде същата, каквато беше в предния мандат. Образуването на мнозинство, на достатъчно подкрепа в общинския съвет ще бъде по-трудна задача за партия ГЕРБ, отколкото за останалите.

Къде, според Вас, ще отидат гласовете, дадени за арх. Борислав Игнатов и за Борис Бонев на втория тур? За гъби ли ще отидат днешните избиратели? Доста поспорихме с политолога Любомир Стефанов на тази тема. Неговото мнение е, че ще отидат при Фандъкова, моето – че десните ще отидат за гъби.

- Вероятно моето мнение ще се окаже някъде по средата. Аз мисля, че "Демократична Българи"я има интерес от това гласоподавателите, които я подкрепиха да участват във втория тур, защото се очертава все пак тази коалиция да има балотаж за районни кметове в половината общини в София и вероятно ще продължи кампанията си между двата тура. Дали и доколко избирателите ще бъдат мотивирани да участват в изборите само за да гласуват за районен кмет обаче е трудно да се прецени. Колкото до гласуването за Манолова или Фандъкова, мисля, че този път наистина по-голямата част няма да подкрепят нито една от двете, независимо дали са за гъби, или отиват да пуснат бюлетина за районния си кмет, и/или да отбележат „Не подкрепям никого“.

Има ли възможност част от десните избиратели, само за да не е Фандъкова, да гласуват за Манолова?

- Сигурно ще има и такава част, но тя ще бъде по-малка от частта на тези, които ще подкрепят Фандъкова, тъй като това са избиратели, които държат на политическите си ценности и не биха направили този компромис с кандидат, който е бил графично свързан с БСП.

Имате ли вече впечатления дали за българските гласоподаватели не беше объркващо това гласуване с три, на места и с по четири бюлетини?

- То винаги е било така на местни избори.

Но не чак такъв хаос.

- Тук не съм съвсем съгласен. Мисля, че този път в големите градове изборната администрация се справи по-добре. Спомнете си преди четири години историите в зала „Арена Армеец“, които бяха много по-фрапиращо коментирани от медиите. Сега сякаш процеса на обработка на изборните книжа върви по-гладко оттогава. Наистина тогава имаше и референдум, така че беше още по-тежко.

Да, така е. Аз обаче имах предвид не изборната администрация, там вече, надявам се и в секционните комисии, както се казва, има опитни изборджии. Имах предвид българските гласоподаватели. Има много невалидни бюлетини и грешки при гласуването. Това не крият и от ЦИК. На места има отбелязвани само преференции. Мисля, че избирателите така и не проумяха какво да отбележат и какво не трябва да правят.

- Тези грешки ги имаше и на предишните избори, изобщо откакто има преференции, такива грешки се допускат. Дали тенденцията е те да бъдат по-малко от предишни избори, не мога да кажа преди да бъдат публикувани окончателните данни на ЦИК. Надявам се да са по-малко. Вярно е обаче, че наистина броя не недействителните бюлетини е твърде висок за една европейска страна.

Интервю на Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю