DJ Станчо: Реализираме проекта Street masters, за да дадем път на много талантливи артисти

44148
DJ Станчо: Реализираме проекта Street masters, за да дадем път на много талантливи артисти

DJ Станчо е определян от гилдията като „бащата на българския хип-хоп”. Има над 20 години опит на родната сцена и е собственик и създател на „Sniper Records”, от където първите си стъпки правят изпълнители като Слим, Спенс, Димна Завеса, Устата, Бобо, Dee, DRS и др. В момента той е един от най-конвертируемите артисти на лайв сцената, а от известно време участва и в организацията на фестивала за улично изкуство “Street masters”.

Ти си един от хората, които организират фестивала „Street masters” в Пловдив. Какво можем да очакваме и с каква идея се реализира?

Street masters е ивент, който се организира с цел да се обединят хора, които имат идентични интереси. На 14 и 15 юни в Пловдив тези хора ще се запознаят и целта на всичко това е да спомогнем за тяхното израстване като артисти, като музиканти, като художници или като хора, практикуващи алтернативни спортове. Това е формата, която дава възможност на младите хора да развият уменията си и да стават все по-добри в това, което правят.

Публиката, която ще дойде в рамките на двата дни ще види брейкденс, паркур, фрийстайл, бийтбокс, графити, както и демострации на слаклайн. Целта ни е да покажем най-доброто от младите артисти като ангажиментът ни към тях е, че ако видим потенциал за развитие, ние винаги ще сме насреща да им помогнем, за да израстват още повече и да показват по-добри качества в бъдеще.

В този смисъл Street masters е дългосрочен проект.

Няма как да е иначе, защото тези млади хора, които ще видите в Пловдив са изключително талантливи. Изразявайки себе си те ще покажат на много други уменията, които са придобили, полагайки усилия ежедневно. Да вземем за пример нашия двукратен световен шампион по паркур Делян Димитров – Дидо. Той показва на младите как с тренировките си, с режима си и с целия си професионализъм успява в спорт, който не е традиционно български. И чрез неговия пример в момента популярността му нараства и има все повече хора, които тренират.

Същото се отнася и за SkilleR и Печенката. След техния успех бийтбокс сцената в България се разви главоломно и в момента в Пловдив ще видите много добри изпълнители, които са на световно ниво. За мен техните усилия не са по-малки от това, което е направила Стефка Костадинова с нейния световен рекорд, който още стои.

Връщайки се назад във времето като създател на Sniper records се утвърди като най-големия хип-хоп продуцент. Какво те мотивира, за да създадеш тази марка?

Имаше много голяма енергия в младите изпълнители да се покажат какво могат на сцената и на тях им трябваше някой, който да им покаже пътя, по който да тръгнат. Моята мисия тогава беше да ги наложа, да издам техните албуми и те да се превърнат в най-продаваните изпълнители. Говорим за имена като Slim, Spens, DRS, Димна завеса, Бобо, Квартални братя и много други. Така че смело мога да заявя, че в историята на българския хип-хоп Sniper records се превърна в най-сериозната марка. Причината за това беше, че ние продуцирахме и издавахме албумите на изпълнители от цялата страна. А също така бяхме една от най-сериозните марки и на македонския пазар.

Как се претрансформира енергията, която беше в края на 90-те и началото на този век и какви критерии определят пазара сега?

Отдавна изчезна времето, в което можехме да се похвалим със стотици хиляди продажби на албум. Например, в годината, която излезе албума на Slim – „Филмотека Слимисимо” това беше най-продаваният на българския пазар. Сега обаче самите изпълнители трябва да осъзнаят, че трябва повече да наблегнат на сценичното поведение. Защото в световен мащаб фирмите, които произвеждат модерните музикални дивайси дават предимство на тези, които работят по-добре с гласа си и са по-добри лайв пърформъри, като цяло. Публиката харесва хора, които имат уменията да правят шоу по 3-4 часа. Така че в момента там е пазарът.

Кои са най-добрите изпълнители на лайв в хип-хоп сцената?

Дидо: За мен паркурът е тръпка, за хората е атракция

Делян Димитров – Дидо е двукратен световен шампион по паркур. Спорт, който е по-известен у нас повече от филмите „Ямакаши&r...

Не бих искал да ги подреждам по точен ред, но като DJ-и с много големи умения и изглеждат добре като артисти са DJ Ray Bon, DJ Fed, DJ Emotion, DJ Cass, DJ Fail 2 и други. А като хип-хоп артисти най-силни са 100 Kila, Dim4ou и F.O., Young BB Young, Slim, Big Sha, Alex P, Играта, Hong Kong и разбира се Ъпсурт.

Това, че сцената доминира пазара ли те мотивира да участваш в реализацията на Street masters?

Именно. Тези хора, които сме подбрали трябва да усетят тръпката да се явят на сцена и да ги гледат хиляди хора. Успеят ли да спечелят публиката, ще започнат да се изграждат и като добри артисти и големи професионалисти.

Повече информация „Street masters” можете да намерите на страницата във Facebook - https://www.facebook.com/streetmasters.festival

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю