Две са опциите за мнозинство в Столичния общински съвет: Говори Вили Лилков (ВИДЕО)

9413

Две са възможностите за мнозинство в Столичния общински съвет, след като Васил Терзиев печели изборите за кмет на София. Това заяви в Студио Actualno кандидатът за кмет на столицата през 2023 и избран за общински съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков.

Нямахме реален избор за София, твърди Лилков и определи Ваня Григорова и Васил Терзиев като кандидати на ортодоксалното ляво и либералното ляво. „Десният избирател няма избор. Оказа се, че дясната кандидатура беше само в кандидата на „Синя София“, който сега стои тук“, заяви той.

Вили Лилков подчерта ниската избирателна активност. Това задължава Терзиев и Столичният общински съвет да се борят за софиянци. „Оттук нататък мачът е друг. Четири години ще трябва да се работи с този СОС и с този кмет. Сигурен съм, че 4 години софиянци ще осмислят вота, който са направили. Защото с делата на техните избраници всеки ден или ще потвърждават, или ще се разочароват от избора си“.

Още: Изненада: Избирателите на ГЕРБ не послушаха Борисов, избраха Ваня Григорова в София (СНИМКИ)

Възможност за „сглобка“

Лилков ще работи с 23-ма общински съветници от ПП-ДБ и 14 от ГЕРБ. „Въпросът е как ще се състави мнозинството. За първи път от 88-а година СОС няма дясно мнозинство, доминирано от 1 или 2 политически сили, които да работят в синхрон“, каза той и заговори за плаващи мнозинства и бъдещи компромиси за столицата.

Според него вероятно ще се намери мнозинство. Вариантите, твърди Лилков, са: кмет на ПП-ДБ и председател на СОС от ГЕРБ-СДС, това гарантира стабилно мнозинство; кмет от ПП-ДБ, председател на СОС от БСП – 32 гласа, непрекъснато ще има подкрепа там и от ИТН.

„Кампанията показа много тежко противопоставяне между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Разговорът за София изчезна, когато останаха двамата кандидати, покрита бе несъстоятелността на тези кандидатури и заразиха дебата за София с геополитически. Противопоставянето на местно ниво е много силно, появиха се много местни коалиции и там този завод за евроатлантическата ориентация не съществува. Идеята за събирането на ГЕРБ и ПП-ДБ на местно ниво ще се реализира на много малко места“, смята той.

Още: Вили Лилков: В София битката е между двама некомпетентни кандидати. Очаквахме да ни потърсят за подкрепа

Кадрова криза

Според него „Левицата“ е направила пробив, но това е малък реален брой от гласовете в столицата заради ниската активност.

„Много хора в последните години не гласуват, хората се умориха от избори. Но има и нещо по-сериозно – гласоподавателите виждат липса на яски политически идеи, на политически визии, слаби лидери и кандидати. Първата политическа сила, управлявала 18 години града, не могат да излъчат свой кандидат за кмет, това говори за тежка кадрова криза. ПП-ДБ издигат неподготвен кандидат, БСП прибегнаха до синдикалист. Това е една тенденция – истинският политически разговор се подменя с популизъм. Българският избирател чака нещо сериозно, защото по света се случват много сериозни неща“, каза Лилков.

Основополагащите проблеми на София

„Не може да избягаме от бюджета“, каза Лилков и добави конкретно тежкото състояние на „Топлофикация“, плочки и павета. Той допълни, че има конкретни предложения за спиране на „безобразно строителство“. Сравни определени места в София, които „не са мръднали“ в сравнение с години по-рано. По думите му – има дисбаланс между центъра и някои квартали, с изключение на южните.

„Ако се погледне структурата на общинския бюджет през годините, се вижда, че 88% от приходите на общината са от данъци и такси, само 12% идват от концесии, наеми, глоби и санкции. Във Варна и в Пловдив процентното съотношение е 80:20. А има и малки общини с 50:50. Столична община не управлява добре своята собственост. Трябва да има преосмисляне как да намалим този дял на данъци и такси спрямо приходи от управление на собствеността“, заяви Лилков.

Според него трябва да се отворят възможности за бизнеса, за туризма, за навлизане на капитали, което ще доведе до придвижване в тази посока. „София може да е град на творческите индустрии, на образованието, на високата технология“, каза той.

Гледайте още във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю