X
 
 

Етнолог: Не бива да си мислим, че механичното целуване на икони е признак за дълбока вяра

1480 2
photo of Етнолог: Не бива да си мислим, че механичното целуване на икони е признак за дълбока вяра
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
За вярата у младите, за християнските ценности и за посещението на "набожни" асеновградчани само по празниците Actualno.com разговаря с етнолога и културен експерт 28-годишната Николета Костадинова. Темата е актуална в навечерието на един от най-големите за православните християни празници - Великден. В искрено интервю Николета сподели, че християнството е религия на силните духом и да прилагаш истините от Евангелието, значи да бъдеш победител във всяка една ситуация.

Разкажи ни, какво означава християнството за твоето семейство, каква ценност е и на какво учи?

Българинът е вярващ, но не ходи на църква

По-голямата част от българите заявяват, че вярват в Бог, но още по-голяма част не ходят на църква или влизат в храм само по празници. М...

За моето семейство християнството е религия на силните духом хора. Да си православен християнин означава да носиш особена отговорност. Ние трябва да живеем като обикновени хора, но едновременно с това, да изпълваме този живот с различно вътрешно и духовно съдържание. Да си силно вярващ означава да знаеш, че чрез силата на молитвата към Бог, ти никога не си сам, защото и в най-трудните моменти той е до теб и те „носи на ръце”. Християнството ни учи на много ценности - доброта, човечност, искреност, любов и други. Трябва да се молим върху Словото, да отворим себе си за неговия дух. Той ще ни учи и ще ни напътства през Библията, за да намерим принципите, върху които трябва да стоим, за да живеем като истински християни.

Как един млад човек може да бъде "заразен" от истинската вяра в Бог и да повярва в чудеса?

Много често си задавам философски въпроса: Какво представлява истинската вяра? И какво ни пречи на нас, българите, да вярваме безрезервно в Бог? На много от хората им липсва истинската вяра. Тази, която може да премести планини, способна е да възроди надеждите за добър живот и е в състояние да даде сили за преодоляване на най-тежките изпитания. Вярата, която може да разтърси с мощната си сила, и да направи чудеса в живота на хората, а именно такива, извършени от Божията ръка и благодат. „…Искайте и ще ви се даде. Търсете и ще намерите. Хлопайте и ще ви се отвори. Защото всеки, който иска, получава. Който търси, намира. И на този, който хлопа, ще се отвори….” (Матей 7:7). Вярата се чувства и възприема от всеки човек по различен начин. За мен тя е нещо дълбоко и съкровено. Не бива да си мислим, че механичното целуване на една икона в църквата е признак за дълбока вяра, или запалената свещ. Вярата не бива да излиза на преден план само тогава, когато имаме някаква спешна нужда от помощ и трябва Бог да ни окаже тази помощ, като с магическа пръчица. Тя трябва да бъде жива и действена всеки ден и ежедневно да бъде придружавана и изразявана с благодарност.

Защо според теб немалко хора (и млади, и по-възрастни) посещават храмове само по празници и може ли да бъде променено това, как?

Папата: Няма смисъл да ходите на църква, ако не вярвате

Папа Франциск заяви, че "няма смисъл" хората да ходят на църква, ако не изпълняват написаното в Бибилията в ежедневния си живот.Главата...

Работата ми е свързана с посещение на храмове и църкви, изследване на празници и обичаи, локални традиции и култура не само на територията на Асеновград, а и извън него. Наблюденията ми с години потвърждават, че присъствието на днешната младеж в храма е минимално. От друга страна, съществува малък процент от младежите, които все още вярват в Божествената сила, и посещават църква не само на празници, а постоянно. Посещението на храмовете е свързано с възпитанието на децата от най- ранна детска възраст. Ако родителят покаже на детето този модел на възпитание и подражание, детето ще вярва и ще се моли, а също ще търси помощта на Исус Христос. В подкрепа съм и на въвеждането на предмет „Религия” в детски градини и училища. Той също ще засили интересът на младото поколение към християнството. Вярата в Бога върви ръка за ръка с вярата в доброто бъдеще. След като знаем обещанието, че Исус е дошъл да ни даде „изобилен живот”, то не трябва да се страхуваме, че ще живеем в бедност, лишения и болести. Ако оставим лошите мисли и навици настрана и се обърнем към Бог, то със сигурност ще имаме освобождение от болести и проблеми и дори подобрение във всяка област от живота.

Изгубва ли се в последно време християнството някъде из ежедневните ангажименти на хората и защо?

За мен и моето семейство християнството е начин на живот. Живеем във века на бързите технологии, информация, интернет, компютрите, властта за имоти, пари. Това е време, в което животът на хората става все по-удобен и всичко става все по-бързо и по-достъпно. Ако приемем тази гледна точка, вече става напълно ясно защо при този културен модел - на богатите общества, хората се отказват от религията и от Бог изобщо. Това се случва, защото всяка религия и форма на вярата има своите правила и изисквания, които човек трябва да спази. Много често те са абсолютно противоположни на това, което ни дава моделът на XXI век. Храмът обезлюдява. Хората в него по време на литургия се броят на пръстите на ръцете. Въпросът е „Защо?”, а отговорът е ясен. Защото забързаното ежедневие и удоволствията днес заемат първо място в живота на хората. Някак си вярата и молитвата остават на заден план. Не бива да се забравя, че вярващият човек винаги ще намира лесен път за справяне с изпитанията, чрез Бог. Френският психолог и социолог Густав Льобон казва: „От всички сили, с които човечеството разполага, вярата винаги е била от най-значимите и с право Евангелието й приписва свойството да повдига планини”. Да вярваш значи да имаш ключ за всяка врата. Да прилагаш истините от Евангелието, значи да бъдеш победител във всяка една ситуация. Вярвайте!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Престанете с тази религия, тя е едно робство, тя превръща хората в роби и ги разделя. Това, което става в света е доказателство, че няма Бог; хора-идеалисти вярват в Бог, а защо много хора се преструват на вярващи, това не разбирам?! Чудя се защо се правиш на вярващ, като не си възпитаван така?! Просто се чудя как и защо без да имаш такова възпитание?!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Прав е етнологът! Най-яркият пример за това е Бойко Борисов. Неистово се кръсти, пали свещи, целува икони, и само за Господ Бог бръщолеви пред телевизионните камери, току виж някой му повярвал че не е комунист и атеист. А да, и че дядо му уж бил убит от комунистите. Поне снимка да беше показал на митичния си дядо!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално