Георги Ганев: Депутатите нямат сетива, за да чуят какво им казват гражданите

79417
Георги Ганев: Депутатите нямат сетива, за да чуят какво им казват гражданите
Снимка: БГНЕС

Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София. От 2003 година той е асистент в Стопански факултет на Софийския Университет. От 2003 е и член на УС на Българската макроикономическа асоциация, като в периода 2005 до 2009 година е и негов председател. През есента на тази година Ганев влезе в гражданския съвет към Реформаторския блок.

Господин Ганев, как оценявате приетия на 9 декември (понеделник) бюджет?

Борислав Айтов от BeShared: Завистта към другия няма да ти помогне да успееш

Борислав Айтов е директор на една от най-успешните компании за онлайн маркетинг у нас - BeShared. Разговаряхме с него за работата, зави...

Според мен той е нормално изглеждащ, доста напрегнат бюджет с някои много лоши идеи в него.

Например?

Например тази фрапантна глупост с връщането на данък общ доход само за хора, които са на минимална работна заплата. Това означава, че за определени размери доходи т.нар „пределна ставка”* ще бъде от сорта на няколко десетки процента върху всеки лев. Това е безумие.

20% такса върху размера на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) също е изключително лоша идея. С нея поправяме една фрапантна грешка от миналото с още по-фрапантна грешка в настоящето. И много други...

Аз например смятам, че тази програма за половин милиард лева за някакви проекти с неясни критерии, имащи неясна цел, неясна стратегия и неясни причини звучи страшно съмнително. Не че България няма нужда от това да бъдат похарчени едни половин милиард, че и повече лева под формата на капиталови разходи. Въпреки това на мен това ми звучи повече като: „Дай да дадем едни пари на едни приятелчета”.

Kesi Dryden, Rudimental: Музиката ни е микс от любов и позитивно послание

„Waiting All Night“ беше едно от най-слушаните парчета през лято 2013. Именно  тази песен и невероятният клип към нея ...

Така че това са лошите идеи, а бюджетът е напрегнат много силно, защото има много сериозни основания да се смята, че приходите му няма да бъдат изпълнени, при това с много. Същевременно буферът, който е заложен в разходите с тези 5%, може да се окаже неадекватен.

Според Вас доколко е възможно в един момент да се наложи актуализация на Бюджет 2014?

Ами, много е възможно, ако приходите продължават да вървят толкова зле, колкото вървят от мига, в който това правителство е на власт. Ако приходите се събираха, както ги събираше служебното правителство, тогава нямаше да има никакъв проблем, нямаше да има нужда да се сменя бюджетът и тази година. За догодина пък щеше да има висока степен на доверие, че приходите могат да бъдат събрани. Освен това служебният кабинет има една основна характеристика – то няма приятелчета из митници, из вносители и така нататък.

Това правителство очевидно или не може, или не иска, или и двете да събира приходи... А дойде на власт с обещание, че има 2.5-3 млрд. лева резерви, които понеже нали предишното правителство било толкова лошо и не събирало приходи, то щяло да ги събере. А сега какво се оказа... Не само, че няма 2.5-3 млрд. лева, оказва се, че това е било лъжа, ами се оказва, че дори това, което предходното правителство събираше, те не могат да съберат.

Как гледате на предложението на някои депутати от БСП за теглене на нови заеми?

Ивайло Динев, "Ранобудните студенти": Следващото правителство ще бъде чудовище

Ивайло Динев е един от организаторите на окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и част от "Ранобудните студенти". Т...

Отрицателно. Аз съм противник на тегленето на нови заеми, докато не бъда убеден, че от заема ще има повече полза, отколкото вреда. Теглене на нови заеми за покриване на текущи разходи на държавата, на текущо потребление на определени хора, които биват издържани от държавата, в никакъв случай не може да бъде допускано.

Мога да схвана теглене на нови заеми с оглед на някакво инвестиране в бъдещето. Мога да разбера тегленето на заеми, ако след това срещу тях ще получим някаква реформирана здравна система или реформирана образователна система. Но понеже никакви такива реформи не се виждат, тегленето на нови заеми означава просто, че се опитваме да си купуваме одобрение и популярност с бъдещето на нашите деца... Защото те ще трябва да връщат тези заеми.

Доколко гласът на протестиращите (в това число и студентите) ще бъде чут в скоро време?**

От тези (депутатите – бел. авт.) в тази сграда (парламентът – бел. авт.) няма да бъде чут. Те очевидно нямат сетива за това, което гражданите искат да им кажат. Те си живеят в някаква паралелна тяхна вселена, абсолютно измислена, в която те са добрите, справедливи, почтените и честните...

Аз не живея в тази вселена, така че изобщо не мога да разбера как с тях въобще е възможно да се разговаря. Важният разговор, който тече, е помежду ни. Разговорът между гражданите, между българите, които тук по време на това лято и зима помежду си се разбираме, че има някои неща, които няма да бъдат търпяни. Това е изключително важен разговор. Крайно време беше той да се случи. И всъщност благодарности на това правителство, че го направи възможен.

Николай: Ако окупацията свърши, ще намерим други начини да продължим борбата си

Николай Дюлгеров е един от многото Ранобудни студенти. На 23 години е, завършил Японистика, с една година специализация в Япония- Фукуо...

* с този термин се обозначава данък, който трябва да се плати за нарастване с една единица на паричния доход

** Интервюто е взето по време на протеста на студенти, преподаватели и учени от БАН на 11 декември 2013 г. По време на недоволството пред барикадата, обграждаща парламента, беше изградена символична стена от книги.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю