X
 
 

Георги Икономов: Има тотално неразбиране за Банско, даже и от ЮНЕСКО

4061 8
photo of Георги Икономов: Има тотално неразбиране за Банско, даже и от ЮНЕСКО
Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди това е бил народен представител, председател на Общинския съвет. Завършил е УНСС със специалност „Счетоводство и контрол“

Г-н Икономов, преди дни изнесохте презентация за развитието на туризма във вашия район. Какви са перспективите в контекста на пречките пред изграждането на втори кабинков лифт?

Пречки ще има винаги, защото в Банско все пак основният туризъм, който искаме и можем да развиваме, е планинският - зимен или летен. Ние нямаме море, нямаме минерална вода, а цялата планина е национален парк, почти цялата е в "Натура 2000", цялата планина е защитена зона по ЮНЕСКО. Трудности ще имаме за всичко, което решим да правим в планината, което обаче не означава, че трябва да се отказваме и зачеркваме възможностите.

На първо място перспективата е развитие на ски зона Банско. Тя трябва да бъде доразвита в нейната цялост, в така или иначе вече развита урбанизирана територия. Говоря за втора кабинка, за още 2-3 лифта и още 2-3 писти. Това е, което задължително трябва да се довърши в ски зоната Банско.

Другата перспектива е ски зоната в Добринище. Ние почти не говорим за нея, но тя е определена в плана за управление на парк "Пирин", независимо че е много по-малка. Може да бъде друг моделът, може общината да вземе по-голямо участие в нея, но съществуващият там лифт е от 80-те години. Той трябва да бъде подменен с бърз 4 или 6-седалков, да се направят 2-3 хубави писти и на Добринище това му е достатъчно.

Друга възможност е изграждането на голф игрище в Банско подобно на Разлог. Ние имаме подходящи терени, а и желаещи инвеститори, но пречката тук е, че в момента Законът за собствеността и ползването на земеделските земи забранява на общините да се разпореждат с имоти, които са пасища и мери. Забранени са всякакви разпоредителни сделки до 2019 г. и ни пречи да започнем този проект в момента.

Друго, което би разнообразило летния продукт, са хижите. С малки изключения те са в много лошо състояние. Собственост са на БТС и ги отдават под наем за срок от 5 г. Наемателите, съвсем естествено, не искат да инвестират за подобряване на условията в тях, защото нямат сигурност. Пешеходният туризъм в планината, разходките до езерата, изкачването до върхове, риболовът все повече набират сила и хората все по-често се обръщат и през лятото към планината. Тези хижи би трябвало да се реновират, за да дадат добра база за развитието на летен туризъм. Много още бихме могли да говорим за туризъм, но това е основното. Други атракции и атракциони биха могли да допълнят продукта, но не могат да дадат нова насоченост. И нещо, което предстои да се случи, е учредяването на туристически регион "Рила-Пирин".

Валери Симеонов: Строителството на втори лифт в Банско е възможно

Строителството на втори лифт в Банско е възможно, но работата все още не е свършена. Това каза вицепремиерът по икономическата и демогр...

Как е замислена неговата реализация?

Тя е регламентирана в Закона за туризма. Замисълът е много добър - да се работи на едро в туристическата реклама, в маркетинга и в предлагането на туристическите продукти - така, както се прави в чужбина.

Имате предвид новото туристическо райониране?

Точно така. И на 17 юли предстои учредяването му в Благоевград. Дадохме началото му тук, в Банско. Ние бяхме инициатори. Надяваме се след това да се установи един работещ офис, да се направят привлекателни и разнообразни туристически продукти. Хората искат, когато са в Банско или в Боровец, да имат и по-малка дестинация, не толкова известна - някое село като Мелник например с виното, Роженския манастир, така че да се разнообрази престоят им.

В Благоевград ли ще бъде центърът?

Това все още не е уточнено. Аз се надявам центърът да бъде в Банско, като инициатор, а и защото Банско е най-големият туристически център в областта. Приляга му да бъде тук.

Евродепутати са се обърнали към ЕК заради парк "Пирин" и Кресненското дефиле

Евродепутати, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело ...

Последното редактирано решение на ЮНЕСКО доколко дава "зелена светлина" пред разширяването на ски-инфраструктурата, тъй като при нас, в България, се получиха два полюсно различни прочита – от "ЮНЕСКО разрешава" до "ЮНЕСКО не разрешава"?

Няма такова нещо. ЮНЕСКО препоръчва, не може да разреши или забрани. Все пак това е неправителствена организация и няма как да каже на правителството как да си води вътрешната политика.

Има едно тотално неразбиране за Банско, даже и от ЮНЕСКО. Така им са представяни нещата години наред от „зелените“ активисти, че едва ли не ние тук ще разрушим планината, ще я бетонираме, ще я презастроим над 48%. Всеки нормален човек вижда, че това е невъзможно. Да застроиш 48% от една планина е безумие само да го помислиш, камоли да го изговориш. ЮНЕСКО имаха едно становище предварително и нагласа за вземане на решение по този казус, но след посещението на българска делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов на сесията в Бахрейн ситуацията се промени. Те са водили множество разговори, показали са нагледни материали какво именно е Пирин и 21 страни-членки на сесията взимат коренно различно решение. Тоест, те виждат, че въобще не се случва нищо толкова страшно и в момента казват: "Не трябва цялостна екологична оценка на плана, а само на конкретните инвестиционни намерения" .Това е нещо, което ние повтаряме години наред. А първоначалният вариант беше, че трябва да се прави цялостна екологична оценка. Така, че "зелена светлина" е трудно да се каже, защото това не е органът, който разрешава или забранява строителството. Тяхното решение е изключително важно и то би трябвало да успокои повечето хора в България, че нищо нередно не се прави.

В обозримо бъдеще вижда ли се стартиране на инвестиционното предложение?

Аз се надявам до края на месец юли да бъде внесено искането за промяна на концесионния договор, защото това е другата голяма пречка. Две неща трябваше да се случат, за да тръгне инвестиционното предложение. Едното стана на 28 декември, м.г. - промяната на плана за управление на парк "Пирин". Второто е, че трябва да се измени концесионният договор, който към момента има доста неясноти и двояко тълкуване.

На границите ли?

Симеонов за ЮНЕСКО и Пирин: Бяха заблудени, като им се обясни - разбират

Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в парк "Пирин", защото се оказа, че голяма част от членовете ...

Да, какво е дадено на концесия, какво се ползва. Повече ли е, по-малко ли е, да се фиксират границите на концесията. Това трябва да бъде уточнено, предвид че в началото на тази година влезе в сила нов Закон за концесиите. Аз се надявам това да бъде задвижено най-късно до края на юли и финализирано. Тогава няма да има пречки за реализирането на този проект като се започне с процедурата за инвестиционното предложение.

Какви са последващите стъпки, за да си представим колко време би отнело да се извърви пътят най-оптимално?

Стъпките няма да са кратки и то не защото законът е така, а защото ще има обжалвания на всяка крачка, която дава възможност за жалби от "Зелените". След внасяне на искането за инвестиционно предложение трябва да бъде изготвен ПУП, който да бъде одобрен. Трябва да бъдат извършени съответните екологични оценки, работен проект. Аз не го виждам всичко това по-рано от година, година и половина.

Без обжалванията ли?

Не, с обжалванията, защото промениха закона и вече обжалванията вече не могат да се точат толкова дълго време. Мисля, че преди около 3-4 месеца беше направено такова изменение от Народното събрание. Смятам, че до година и половина може да има разрешение за строеж, след това да се започне строителство, което ще продължи около година.

Сякаш е обозримо това време?

ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин, може да се разширява "ски инфраструктурата"

Страните от Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО гласуваха в пълен консенсус представената от страната ни позиция...

Сякаш да, въпросът е да мине промяната на концесионния договор, който е ключов момент за стартиране на проекта.

Но тук са само две страни, имайки предвид, че промяната на договора не подлежи на атака?

То и досега имаше две страни, защото възможността за промяна на плана я има в закона. Един план не може да стои застопорен. Както всеки Общ устройствен план на дадена община подлежи на актуализация, когато се налага. Този план също подлежи на промяна и ние не сме извършили нещо незаконно, но видяхте какви реакции бяха инициирани и стимулирани от "зелените" срещу това решение на правителството. Така, че неразбирането по този казус "Пирин" е пълно. "Зелените" много добре знаят как стоят нещата, кое е законно и кое не. И тези безсмислени битки, които те водят години наред и ВАС много пъти им е казал, но на тях не им пречи да лъжат и обществото да се хваща много често на опашатите им лъжи. Никой не вниква в подробностите, за да види, че няма как една община и цяло правителство да искат нещо незаконно да се случи. Ние си движим нещата по закон, но те постоянно спъват нещата. И не само в Банско, а в цялата страна, за съжаление.

По средата на годината как върви изпълнението на общинския бюджет?

Миналата година се движехме по-добре. Тоест, доста по-точно, когато с 1% имаше разлика при изпълнението на бюджета в годишен план, което значи, че изключително прецизно сме сметнали както приходите, така и разходите. Имахме малко кадрови проблеми в отдел "Приходи", които са на път да се решат, но горе-долу вървим в план, с леко забавяне на приходната част. Надявам се сега, след юли месец изоставането да бъде наваксано. Много трудно върви събирането на данъци и такси, когато това става принудително, защото все се оказва, че който дължи на нас, дължи и на държавата, на банките. Така ние, общините, оставаме на задно място и не можем да си съберем огромни суми. Това ни създава много трудности, но бюджетът ще бъде изпълнен. Ако приходите останат по-малко, ще отпаднат и част от разходите съответно.

Какви инфраструктурни проекти изпълнявате на този етап?

Симеонов отговори: Лъжа е, че съм отседнал в 5-звезден хотел в Бахрейн

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини в лъжа еколога от организацията "За да остане природа в България" Тома Белев. В момента Симеонов ...

Със собствени средства изпълняваме две много важни улици. Едната е ул. "Гоце Делчев", която започнахме преди 4 години. Тя никога не е била улица, а едно пространство с мръсна вада по средата, с камъни и пръст. Тя тръгва от ски зоната и стига до идеалния център на града. До 10 дни очаквам цялостното й завършване. Това е трябвало да се направи още преди 30-40 години, обещавано е, но нищо не е правено. Аз изключително се радвам на финализирането на този обект, защото се превърна в улица - парк. Много е живописен, на различни нива, с естествени материали, планински морени, рекичка по средата, атракции, много зеленина.

Цялата ли е изпълнена със собствени средства или има и от други източници?

Да, само преди около 4 години имахме едно целево финансиране от МС за 300 000 лева. Но цялата улица е около 3,5 млн. лв. Другата е ул. "Пирин", която е на втори етап. Тя също е с естествени материали, много красива. Важно е да кажа, че не правим нито една улица без да сме подменили подземната инфраструктура - водопровод, канализация, слаби и силни токове, съобщителна техника, колектори, където се налага. Чак тогава почваме да изграждаме нагоре. В момента тека процедурите за избор на изпълнител за рехабилитация на главни улици в Банско за около 2 млн. лв. Една процедура приключва за изграждане на нова детска градина с целево финансиране от държавния бюджет. Финализираме и една процедура за изграждане на подпорни стени и корекция на река Главня в центъра на града за около 800 000 лв. от "Бедствия и аварии". Това са ни проектите до края на годината.

Готвите ли нови за кандидатстване по отворените програми?

Те са подготвени. Шест проекта са внесени по трансгранично сътрудничество като приемът беше през май месец. Очакваме класиране. А сега до 13 юли се подават проектите по ПРСР. Вчера сме входирали един проект за образователна инфраструктура. Предстои да внесем още два - за реновиране на градския парк и езерото, а другият е за енергийна ефективност на три общински сгради.

Интервю на Анита Чолакова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Чичо чанн 6 Чичо чанн преди 1 година Профил на трол?
  Този "г-ин" кмета да вземе да прочете форумите след смъртта на бившия кмет. Да се позамисли. Помни ли как циганите с каруците чистиха главната Пирин. 5 лв на каруца сняг. Позор. Автогарата- заключен кенеф.40 ст за ключа. Намаше тел за връзка НА КАСАТА. БАНЕВСКИ(ПРЕДИ ДА СИ ИДЕ) ППОД ДАВЛЕНИЕТО НА ЕДНА Г-ЖА ГО ЗАДЕЙСТВА. АМИ ДА ОПРАВИ БАНСКО ИКОНОМИЧЕСКИ И ХИГИЕНАТА. ТАМ Е РАЗКОВНИЧЕТО виж още ›› НА ПРОБЛЕМА .ДА ВЪВЕДЕ КАПАЦИТЕТА НА ЛИФТА НЕ ДА ИСКА НОВ. ТОЙ НЕЩО НЕ БЕШЕ ДОБРЕ. ГЛЕДАМ ПОЗАЛИЗАЛ СЕ Е. А ХОРАТА ГИ Е СТРАХ. ШУШКАТ ПОД СУРДИНКА НО НИТО КИХ!!! БАНСКО Е С БЕДНЯЦИ. ДА ГО ПОДРЕДИ И ДА ДОВЕДЕ КАЧЕСТВЕНИ ТУРИСТИ. АЗ АКО БЯХ ЧАЛГАДЖИЙКАТА С ПИСЕН ПО ТЕКСТ НА ВАПЦАРОВ ЩЯХ ДА Я ВКАРАМ В ЗАТВОРА. НЕ ЧУХ РЕАКЦИЯ!! ХА СЕГА ДА ВИДИМ ВАЛЕРКАТА КАКВИ ГИ МЪТИ????
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Има тотален и целенасочен блокаж на Банско ако питате мен!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Никой не те пита цеково тролче.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Пешо 4 Пешо преди 1 година Профил на трол?
  Ако зависи от кмета, ще оголи планината за 1 година, за да стане една голяма ски писта. Ама не зависи.
 • пешо 4.1 пешо преди 6 месеца Профил на трол?
  Гьоре осъден ли е за кражба на ДДС, кажи си кмете...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Петър 3 Петър преди 1 година Профил на трол?
  Искаме да се развиваме, искаме да не сме бедни, искаме да ни се случват хубави неща. Ето в Банско работят сериозно, и въпреки, че има нарочни атаки срещу тях, не се отказват. Поздравления за кмета.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Пинокио Икономов пак лъже, за това че другите лъжат - никой не твърди че ще се застрои 48% от планината, а че се дава възможност за строителство в 48% от парка - неоспорим факт, видим по. А какво строителство, той си го казва ясно още 2-3 кабинки още 2-3 писти на Банко, още 2-3 писти на Добринище и т.н. Винаги виновни са им "зелените", а те нито ПУП имат нито концесията им е като хората виж още ›› и ще я преправят защото не е ясно "какво е дадено на концесия, какво се ползва". ПЪЛЕН СМЕШНИК.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЕС 1 ЕС преди 1 година Профил на трол?
  Вие от Банско все сте неразбрани
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално