Георги Киряков: Борисов опитва да смени продавачите, защото не му купуват стоката

12881

Вече е ясно - президентът Румен Радев свика на първо заседание новоизбраното 48-то Народно събрание на 19 октомври 2022 г. (сряда) от 9:00 часа.

Има ли път към работещо правителство или всички пътища стигат до начертани червени линии? Може ли контактната група представлявана от президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси да намери път? Ако има нови избори - ще има ли нови резултати? В "Студио Actualno" гостува политологът Георги Киряков.

В крайна сметка ГЕРБ подават ли ръка към ПП или не?

Парадоксът е, че така се стекоха нещата, че преди още да е раздаден първия мандат от президента, преди още да е свикано Народното събрание, този мандат може да бъде считан за върнат. Още преди президента да е предприел каквито и да са действия, ГЕРБ с действията си буквално върнаха първия мандат. Единствената цел, която ГЕРБ се опитаха да постигнат, е да намерят отговорника, виновника, за това че няма да има правителство с техния мандат.

Виждаме ГЕРБ доста балансирани в изказванията си, доста отговорни изказвания за предизвикателствата пред България вътрешни и външни. Не беше ли логично да ги чуваме така преди юни месец, когато гласуваха вот на недоверие на предишната власт?

Разбира се, но когато си в ситуация, когато е застрашено политическото ти бъдеще, говорим за бившия премиер Бойко Борисов, като опозиция те нямаха друг полезен ход, освен да предизвикват и да поддържат политическата криза в страната. Освен външни фактори, които има тази криза, има и вътрешни основи, които са положени още от началото на миналата година, след края на мандата на ГЕРБ и след поредицата от избори, които имахме до края на 2021 г. и които доведоха до поредния етап на този преходен период в българската политика, на кристализиране на някакви общности да кажем, които имат различни цели от това, от което България има нужда. България има нужда, както и ГЕРБ казват, от някакво обединение. Обаче това обединение е невъзможно на този етап, точно заради наличието на тези партийни субекти в момента и заради наличието на техните партийни лидери, които запушват политическата система до степен да не може да се постигне това обединение.

Да не забравяме и неспособността на предишното правителство на Кирил Петков да се консолидира зад някакви стратегически цели, защото в коалицията имаше партия, която е част от едната страна на барикадата и друга партия от другата страна, ДБ и БСП в двете крайности.

Казвал сте в други Ваши интервюта, че няма да имаме правителство в този парламент. Защо? Не ли логично: "Който чупи - купи!"? Който е гласувал вот на недоверие преди - да направи правителство сега? Защо бягат от това?

Имам много прост отговор. ПП и ДБ имаха една основна радикална точка в своята политика: Промяна на модела на управление на страната, Бойко Борисов, връзките му с главния прокурор Иван Гешев и връзката ГЕРБ - ДПС. Това изключва и всякакви варианти на коалиционни решения около антипутин и евроантлантически ценности също.

Контактна група представлявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Защо точно те?

И Бойко Борисов го каза навсякъде - по-големи евроатлантици от тях няма.

Защо обаче е нужна контактна група? Нямат ли си телефоните партийните лидери?

Защото никой не иска да преговаря с него. Търси се подмяна на лицето. Ти 12 години си продавал развалена стока на клиентите си. Естествено искаш този продукт да продължи да бъде продаван. Обаче виждаш, че хората не искат до купуват този продукт, какво правиш? Сменяш опаковката и сменяш продавачите.

Добре, ако вторият мандат бъде връчен на ПП какво следва? Не се ли изтърка това сочене с пръст на "лошия"? Какви ходове им остават на тях?

ПП избират между възможни загуби: 1. Да подадат ръка на ГЕРБ и 2. Да имат по-нисък резултат на следващите избори или 3. Да имат лек ръст. Когато избираш между загуба, голяма загуба и малка печалба, трябва да избереш нещо, което ти носи най-малко щети.

Има ли все пак нещо, което да предизвика сформиране на правителство - вижте целият разговор с Георги Киряков във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю